HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Rolled Hem Foot
Friday, December 18, 2009
Posted on 11:35:46 AM | 18 Comments

... adalah digunakan untuk jahit kelim di tepi kain tu. saya beli setahun yang lepas.

untuk pengguna mesin jahit zaman dinasour macam saya ni, agak susah nak cari tapak dia ni. banyak kali saya pegi kedai singer, tapi jawapannya tetap sama... "model tu takde dik." (ok, kadang-kadang "dik" tu tukar jadi "kak") sedih tau saya.

saya ingat dulu mesin mak saya yang zaman sebelum dinasour pun ada tau. tapi tapak tu dah hilang entah ke mana. biasalah kami adik-beradik memang suka main-main kat mesin jahit mak saya tu sampai rosak entah berapa kali. hahahha.. mintak maaf, mak.

tiba-tiba toingggg!! ada mentol bercahaya keluar di atas kepala saya buat saya rasa dunia tiba-tiba terang benderang. seingat saya dulu tapak yang mak saya punya tu, holder dia panjang. jadi saya ke kedai jahit biasa yang jual alat jahitan. saya tanyakan tapak untuk kelim tepi, untuk mesin jahit singer. dia pun tunjuk yang ni.

tapi nak pasang kene pakai screw driver lah. hal kecik je tu..

bukak dulu tapak lama bersama-sama dengan holdernya sekali.

letakkan tapak kelim tepi ni dengan screw driver. saya kekok, sebab nak screw tu kene guna tangan kiri. mulalah rasa nak jadi kidal.

dan tadaaaa!!! inilah hasilnya.

yahoooo!!! dah buleh guna.

kesimpulannya, kalau agak-agak mesin jahit tu zaman dinasour punya, dan ape yang dicari takde di kedai singer, cari saja di kedai jahit biasa.

cara-cara nak guna, boleh tengok di sini:

http://thesewingdivas.wordpress.com/2006/10/16/tutorial-rolled-hem-foot/
http://durratulain.blogspot.com/2009/11/rolled-hem-foot-hemmer-foot.html
http://jurra-sewcute.blogspot.com/2009/05/rolled-hem.html

thanks to durra & jurra.. eh... nama nak dekat sama lah.. :D


Made by Maya, Tools, Sewing Corner | 18 Comments
 

neeza says ...
  baru ni saya pon terpk nk buat macam tu.. tapi suddenly masuk kedai singer kajang, jumpa yg clip-on punya rolled hem foot. so terus tak jd method yg ini.. method ni ok.. tapi leceh skit la untuk sy yg semuanya nak sonang ajo.. heheh..

Reply | Posted on 12/19/2009 11:39:09 AM
 
maya replies ...
  ooo.. senang ler kalau jumpa.. kalau saya jumpa pun saya mesti nak yg tu jugak..

saya dah cari gak kat kedai biasa, siap bawak tapak asal.. tapi takde yg sama... jd.. takde option lain dah..

Reply | Posted on 12/19/2009 11:48:08 AM
 

wani says ...
  laa maya mencari tapak ni ke? saya ada tapak ni,tp saya gunakan utk mesin industry tu,sampai nak haus dh screw kecik tu saya kerjakan..heheeee,mklumla,orgnye kasar.cemana takhaus,mainhentam ja pulas screwnya..kes kelim kain nak wat cadar n langsir nak siap bagi cepat...tapi,kami takpandai mcm maya huaaaaaaa.tapi memang kami suka tgk maya pandai sgt jahit baju anak..

Reply | Posted on 12/19/2009 5:11:20 PM
 
maya replies ...
  haha.. wani kira boleh jahit laa tu... sampai ada mesin jahit industri.. mesti buleh jahit baju budak juga.. sama je konsep dia.. potong kain, cantum kain... mcm saya pun mula dengan baju yg paling basic.. :D

Reply | Posted on 12/21/2009 10:09:16 PM
 

Myza says ...
  Wah kreatif.. Saya ada tapak yg macam Maya beli tu (dari mesin mak saya yang zaman sebelum dinasor.. hehe).

Saya pun nak cari yang macam Durra punya; clip on ke panggil? Lama dah cari.. sampai kecewa. Huhu...

Tapi kalau Singer 8280 saya pun boleh buat gini, bolehlah selonggar tool box hubby balik nanti. Bagus3x



Reply | Posted on 12/21/2009 9:11:47 AM
 
maya replies ...
  saya pun tak tau apa nama model mesin saya.. tapi bile pegi kedai singer dah tak jumpa dah.. :P giler tua punya dinasour tu... hahaha

ha.. try laa cara ni.. padahal sebelum tu saya dah banyak kali nampak mende alah ni kat kedai tapi x terpikir pun nak beli... sib baik ade 1 hari tu terbuka hati..

Reply | Posted on 12/21/2009 10:11:10 PM
 

Myza says ...
  *selongkar

excited sampai salah eja. Hahaha

Reply | Posted on 12/21/2009 9:13:09 AM
 
maya replies ...
  takpe2... takde hal..

Reply | Posted on 12/21/2009 10:15:07 PM
 

d u r a says ...
  wah ada link ke belog sayalah. thankyou(50x)

saya beli foot tu kat HQ Singer kat Jalan Templer, PJ. kat situ macam2 ada. kata pun HQ :).pastu siap ada nyonya yang duduk kat situ ajar macamana guna.

p.s takde lah saya sangat gigih nak cari foot ni sampai kat singer HQ.kebetulan ada training kat opposite building. tapi nyonya tu siap pesan suruh datang lagi, macam2 lagi dia nak ajar :D

Reply | Posted on 12/21/2009 3:48:19 PM
 
Myza replies ...
  Satu kedai je saya tak cari... kedai Singer. Hahaha. Sebab kedai Singer kecik dekat ngan umah saya tu macam tak de benda apa pun. Suram je.

Mungkin saya dah under estimated kedai tu. Nanti saya terjah.

Reply | Posted on 12/21/2009 6:35:09 PM
 

maya replies ...
  ohhh.. kat HQ.. yer lah nama pun HQ.. kedai singer tempat saya ni ade hampeh sket.. ade ke dia jual mentol 10 hengget.. dah lah salah mentol... pastu husband saya pi beli kat kedai elektrik harga dia rm1.80 jer.. rase nak cekik2 je orang tu...

hihi myza.. air yg tenang jgn disangka tiada buaya.. eh.. relevant tak?

Reply | Posted on 12/21/2009 10:18:13 PM
 

arni says ...
  dear maya,

boleh tak nak ask faver cik maya kiut miut buat tuto guna hemming foot ni. dah 4 bulan beli x tak menjadi jer bila nak guna. tuto link yg maya bagi tu, tapak dia lain sket. Saya nyer sebijik cam maya punya dgn mesin singer saya yang ala2 x berapa nak canggih la kan.


plezzzz...... daku merayu ni...

Reply | Posted on 12/24/2009 4:38:21 PM
 
maya replies ...
  hahaha... arni..
actually sama je caranya... cuma pemegang dia jer yang lain... ok saya ada tambah lagi satu link kat atas tu.. lagi clear instructionnya. tapi yg tu bentuk dia lagi lain, tapi konsep dia sama jer... try dulu eh... takut nak tunggu saya lama sangat..

nanti bila-bila saya nak jahit kelim, saya try amik gambar sekali eh... heheheh...

Reply | Posted on 12/24/2009 6:16:59 PM
 

deemumtaz says ...
  ooo mekasih maya. baru la tau kena ada alat yang nak cucuk2 kan kain tu dalam hem. berejam saya try tak jadi2 sampai frustrated... nanti nak cuba lagi lah... nanti maya buat tuto dlm BM pulak yer.. senang sket nak faham.. hehe

Reply | Posted on 12/28/2009 8:44:13 AM
 
maya replies ...
  oh.. saya tak pakai pun pin cucuk-cucuk tu.. tapi memang mula-mula nak masukkan tu susah sikit lah... tak tau laa kalau ada cara yang lagi senang... nanti saya try buat tut versi saya eh... :D

Reply | Posted on 12/28/2009 11:32:11 AM
 

adikmanis says ...
  uh..sungguh teruja nak beli ni. ok la wat jahit tepi utk kain cotton nipis tu kan? wah..suka..suka!!!

Reply | Posted on 12/28/2009 3:28:02 PM
 
maya replies ...
  a'ah.. senang nak kelim kain kotton tu... :D

Reply | Posted on 12/28/2009 9:18:34 PM
 

Mariani says ...
  Salam... Saya nak beli tapak jahit tepi ni boleh? Atau belikan utk sy...dah byk kedai sy cari tp tk jumpa. Nnt sy bank in duit... Boleh?

Reply | Posted on 12/1/2012 4:30:22 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 1 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2014. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server