HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

merah - edisi khas
Thursday, December 17, 2009
Posted on 11:13:40 AM | 27 Comments

anda berada di lorong yang betul. ini bukan blog makmerah ataupun redmummy. ini hanyalah blog makputih atau whitemummy.. hahaha.. ok sudah tak payah mengarut.

merah ni adalah kerana warna baju ni yang bercorak warna merah. walaupun latarnya putih, saya tetap pilih merah sebab warnanya yang lebih menyerlah. sukalah tu redmummy.

ok. serius balik.


sebenarnya reben merah ditengah tu cuma diwatermark menjadi seperti url itu berada pada baju. tidak. saya tidak begitu kejam menulis url blog saya pada baju anak saya di kenduri kahwin. ya, ini untuk ke majlis perkahwinan kawan saya minggu depan. eh, lupa nak cakap, baju ni belum dimodelkan. sebab melly tengah mc semasa gambar ini diambil. monyok dan lemah-longlai. katanya mahu rehat sebentar dari dunia modelling.


embellishment. dari butang berbentuk love berwarna hijau, dan butang berbentuk bunga berwarna merah. sebenarnya tak berapa sesuai, tapi sila percaya bulat-bulat bahawa itulah yang terbaik yang dapat dihasilkan. warna lain atau corak lain lagi tidak sesuai dalam fikiran saya.

jangan tertipu dengan jahitan berlapis. itu sebenarnya hasil dari satu kesilapan. dua jahitan kiri dan kanan butang (di antara tampalan memanjang) itu dibuat kerana bukaan leher yang agak luar biasa luasnya. maka saya tambahkan jahitan itu supaya bukaan itu tertutup sedikit. ya. bravo! bravo! kerana berjaya menutup kesalahan. walaupun dah nampak jahitan agak senget benget sedikit. kata seni... seni tak semestinya lurus :P


baiklah. dalam acara memuji diri sendiri, saya mahu puji yang ini. nampaknya ia macam baru pertama kali saya meletakkan ropol di lengan sebab nampak sangat jakun. sekali lagi, bravo! bravo! tidak mudah terutamanya bila saja-saja cuba sendiri takde panduan.


akhir sekali, inilah bahagian belakang yang diikat reben menggunakan reben merah. reben tidak dijahit pada baju sebab mahu diasingkan bila membasuh baju nanti. reben yang dibasuh di dalam mesin basuh bersama bajunya akan nampak tidak cantik.

tiba-tiba terasa diri sangat produktif minggu ini sebab dalam seminggu boleh siap sehelai skirt, 3 helai baju dan sehelai gaun. oh ya! kain ni saya beli di kamdar. sudah setahun usianya...

sekian, jumpa lagi!


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 27 Comments
 

Myza says ...
  Very sweet...

Banyaknya masa Maya menjahit.
Cuba bgtau sikit bila masanya menjahit ni? Bagi schedule sket. Hehehe.

Me, macam tak ketemu masa.. balik rush masak, layan anak & zzzzz...

Hujung minggu pun ada je kerjanya.
Melly tak mengacau ker time Maya menjahit?

Reply | Posted on 12/17/2009 11:31:30 AM
 
maya replies ...
  hi myza..
hahhaa.. punyalah lama saya tak menjahit.. ni laa baru nak start balik.. melly mmg suka tolong.. nak buat cemane.. dia pun minat sama.. hari2 pun saya balik malam.. selalu kul 8-10pm baru sampai rumah...

kira cam nilah.. bila tiba2 semangat nak menjahit tu ada... memang tiba2 ade mase... sbb sebelum ni, punya lama saya tak menjahit... sbb bz.. padahal sekarang bz gak.. tak yah tanyalah schedule saya.. mmg tunggang langgang, kul 1-2 pagi baru tido... janji happy!

Reply | Posted on 12/17/2009 11:42:08 AM
 

Myza replies ...
  Ya... semuanya berbalik pada semangat. Kalau dah datang meroyan (sayalah) nak menjahit, tak tido pun tak apa kan?

Ohh.. mana nak cari semangat yang hilang nih?

Reply | Posted on 12/17/2009 12:25:02 PM
 

maya replies ...
  saya cari setengah tahun baru jumpa... heheheh

Reply | Posted on 12/17/2009 6:36:04 PM
 

adah says ...
  Salam.. selalu saya just baca jer.. hari ni rasa nak komen sbb baju2 maya jahit comei2 sgt.. maya guna pattern ker or design sendiri

Reply | Posted on 12/17/2009 12:04:47 PM
 
maya replies ...
  salam adah.. tq
yg ni design sendiri je takde pattern.. sbb tu leher terbesar.. heh he

Reply | Posted on 12/17/2009 1:02:51 PM
 

iamja says ...
  merry christmas! Sure ko dpt mood Santa. Aku td duk bc paper nampak promo ikea. Semua brg2 kaler mcm bj melly esp kain kat ikea tu la.

Reply | Posted on 12/17/2009 12:36:25 PM
 
maya replies ...
  a'a laa.. lupe lak krismas merah.. maklum ler lama tak pi soppink.. hahahaha...

Reply | Posted on 12/17/2009 1:02:08 PM
 

deemumtaz says ...
  Memang tidak dinafikan lagi merah itu menawan dan merah itu SANGAT CANTIK!! bravo bravo for produktiviti yang meningkat... membuatkan diriku juga bersemangat nak menyambung dress yang separuh jalan. U r such an inspiration..!!

Reply | Posted on 12/17/2009 1:03:40 PM
 
maya replies ...
  go go arni!
mari kita sama2 bg semangat antara 1 sama lain..
hehehhe..

Reply | Posted on 12/17/2009 3:13:00 PM
 

salina says ...
  tahniah...saya suka anda rajin..sbb bila tgk hasil kerja mo...menjadi pembakar semangat diri ini gak...tp saya jeles sbb still x berjaya buat baju blouse utk anak2 dara kat umah tu...

Reply | Posted on 12/17/2009 2:50:59 PM
 
maya replies ...
  mekasih salina..
ko patut tengok zura gak.. menten jer kerajinan dia sampai sekarang... kagum sungguh aku..

yay! dah dapat bace blog ko..

Reply | Posted on 12/17/2009 3:14:24 PM
 

snazzynsuch says ...
  wah.. sangat cantik!! and kemas jahitan maya...

Reply | Posted on 12/17/2009 3:17:17 PM
 
maya replies ...
  tq tq snazzynsuch!

Reply | Posted on 12/17/2009 4:51:14 PM
 

nia says ...
  this is too cute. i love the fabric

Reply | Posted on 12/17/2009 7:13:10 PM
 
maya replies ...
  thanks nia.. :D

Reply | Posted on 12/17/2009 9:53:25 PM
 

Zura says ...
  mai, as usual your work looks very professional! especially topstitching ko kemas sangat nampak and print pun aku suka gak, ala2 Liberty gitu, cantik!

Reply | Posted on 12/17/2009 7:20:15 PM
 
maya replies ...
  zura.. oh.. sangat touching kata2mu itu... tq tq..
takelah pro pun.. byk sgt lagi yg tak tau..

Reply | Posted on 12/17/2009 9:58:08 PM
 

rina says ...
  saya tanak puji sebab nanti bontot awak makin lebar. tapi satu jer saya nak kasi awak tahu... saya tak kira tambah ke darab ke... saya nak selai dress patern macam ni.

Reply | Posted on 12/18/2009 4:32:20 PM
 
maya replies ...
  serba salah aku dibuatnya tau.. nak duduk salah, nak berdiri salah.. sbb montot dah makin lebar..

Reply | Posted on 12/19/2009 12:22:18 AM
 

wani says ...
  eiii,jelesnya tgk depa jahit baju kat anak depa...kami pun ada mesin jahit,satu mesin jahit industry, satu mesin jahit tepi ,satu mesin jahit yg singer kaler putih leh usung sana sini tuu ...tapikannnn.... kami takpandai jahit.mesin yg ado buat jahit sluar koyak n seluat tido je...hahhaaahaaa

Reply | Posted on 12/19/2009 5:05:44 PM
 
maya replies ...
  try laa buat selai wani.. mesti buleh jadi punya.. lepas tu mesti nak buat lagi berhelai2... :D

Reply | Posted on 12/21/2009 10:20:08 PM
 

wani says ...
  tunjukkle cemana nak buat,panduan nyaaaaaa...aaaaaa jelesnyaaa

Reply | Posted on 12/19/2009 5:06:49 PM
 
maya replies ...
  lebih kurang je dgn yg ni..
http://my.crazyartzone.com/mbm/?p=247

saya buat hat simple2 jer.. tak reti nak buat lelebih..

Reply | Posted on 12/21/2009 10:22:13 PM
 

Sherry says ...
  so pretty love the color, red is my favorite

Reply | Posted on 12/21/2009 11:15:33 PM
 
maya replies ...
  thanks sherry!

Reply | Posted on 12/23/2009 2:43:06 PM
 

ILikePaperCutting says ...
  I also wants to get a sewing machine and start sewing. Will come back to your blog for ideas.

Reply | Posted on 1/15/2010 5:00:14 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 9 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server