HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

baju dan skirt
Saturday, December 12, 2009
Posted on 8:23:49 PM | 20 Comments

sungguh lama rasanya tak buatkan baju untuk amily. baru sekarang berkesempatan. siap pergi padang amik gambar.

asalnya memang nak buat top saja. sebab sekarang ni memang amily selalu pakai seluar. tapi bila top dah siap, timbul idea pulak nak buat skirt. ok. idea dicedok dari zura. dah lama tengok dan saya sangat suka. boleh dipakai bersama, jadi macam dress, dan boleh juga dipakai asing-asing, mix & match. tq zura!

tahu tak? saya dan zura dulu satu kelas semasa form 4 & form 5. dia memang sangat berbakat dan bahasanya memang selalu indah. baca saja pada blognya, mesti kamu suka.

asalnya saya buat lurus je bahagian depan leher tu. tapi, sebab kali ni saya dengan confidentnya tak buat belah untuk leher kat belakang, jadi kepala amily muat-muat saja. supaya tahan lebih lama, saya curvekan kat depan tu. tak tahulah berapa lama boleh bertahan. buat masa ni ok lagi.

pattern ikut imaginasi sendiri je, sambil cedok-cedok idea dari baju-baju readymade amily. lebih kurang je pun dengan design-design sebelum ni.


Made by Maya, Top N Bottom, Dahlia Dress | 20 Comments
 

odah says ...
  ish ish ish comelnya....anak dara ngan baju tu serasi sgttt ish ish

Reply | Posted on 12/12/2009 8:47:50 PM
 
maya replies ...
  mekasih odah.. :D
mak dia nak serasi gak..

Reply | Posted on 12/12/2009 9:24:24 PM
 

neeza says ...
  salam kenal maya,

comelnyer.. sangat suka dengan corak kain dan design baju ni :-)

Reply | Posted on 12/12/2009 9:06:33 PM
 
maya replies ...
  salam kenal neeza..
thanks for dropping by.. :D

Reply | Posted on 12/12/2009 9:26:34 PM
 

ummi izah says ...
  wahh...sukalah amily...mamanya buatkan baju..kain nih cantiklah maya beli kat mana eh...saya juga pernah buatkan satu dress utk anak sedara dah sap takleh masuk so kena buka and add button...cantiklah hasil tgn maya...

Reply | Posted on 12/12/2009 9:32:06 PM
 
maya replies ...
  tq ummi!
adoiii.. saya dah tak ingatlah beli kat mane... rasenya ade yg kat snazzy & such tu kot.. haha.. punyalah lama kain ni dok terperosok.. sampai lupa..

Reply | Posted on 12/12/2009 10:53:39 PM
 

haida says ...
  memang dah lama tak ada entry menjahit baju melly kan.. sibuk dgn ladang ye.. :-) melly dah besar dah skrg.. baju tu memang cantik. and yeah i enjoyed reading zura's blog too

Reply | Posted on 12/12/2009 10:23:32 PM
 
maya replies ...
  yea.. tu lah kan.. rasa rindu juga... tapi...... agak susah nak jahit sekarang ni sbb ade budak nak tolong jahit jugak... potong kain laaagi susah... asal bentang je terus ade orang excited baring...

Reply | Posted on 12/12/2009 10:58:19 PM
 

Tinihani replies ...
  maya... memang cute bau ni mcm tuan punya baju.. bab yang nak tolong jahit tu yg tak tahan... last2 menyepah aje keje diaorg ni

Reply | Posted on 12/15/2009 10:37:48 AM
 

maya replies ...
  tq tini...
menyepah tu satu.. ni pita ukur pun kene gunting.. dulu abang dia patahkan pembaris.. haha.. sabo jek lah..

Reply | Posted on 12/15/2009 2:56:16 PM
 

wani says ...
  amboiiii baju anak depa,cantikknyaaa...pandai sungguh bgaya...

Reply | Posted on 12/13/2009 1:28:33 AM
 
maya replies ...
  :D ikut mood dia gak..

Reply | Posted on 12/13/2009 1:49:38 PM
 

Zura says ...
  mai, tq for the sweet highlight..teringat zaman sweet 17 di puncak bukit nanas dulu...chewah! tak sangka kita jumpa balik kat alam maya ni kan? hehe..

Btw..comel sgt set baju ni..ko ni jahit apa pun jadi..tak pakai pattern lak tu, memang terror babe!

Reply | Posted on 12/13/2009 2:40:27 AM
 
maya replies ...
  kan.. tak sangka jumpe kat sini.. sib baik ade fb, kalo tak, sampai ke sudah tak tau... hahaha..

susah gak sebenarnya zura.. yg simple2 buleh ler..

Reply | Posted on 12/13/2009 1:52:02 PM
 

mamaizzya says ...
  ermm comel sggh baju itu skali ngan tuan2 dier...
skali pandang mcm gaun bertingkat..comey sgt2..alamak daku sudah berkenan dgn itu baju...

Reply | Posted on 12/13/2009 2:54:28 PM
 
maya replies ...
  tq mamaizzya..
buleh ler buat lepas ni.. :)

Reply | Posted on 12/13/2009 8:29:30 PM
 

deemumtaz says ...
  memang sangat COMEL!!! nak tiru boleh?

Reply | Posted on 12/14/2009 10:26:12 AM
 
maya replies ...
  nohal.. sila2

Reply | Posted on 12/14/2009 11:08:42 AM
 

jaja says ...
  cantiknya baju, bertambah2 comel melly. tak sabar nak tunggu anak dara saya besar dan boleh berlari-lari mcm ni.

Reply | Posted on 12/16/2009 9:48:17 AM
 
maya replies ...
  jaja,
macam melly, bila dah besar ni lagi susah nak menjahit sbb dia dok rajin nak tolong.. hahaha..

Reply | Posted on 12/16/2009 2:25:14 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 16 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server