HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Ribbon Organizer
Sunday, December 06, 2009
Posted on 1:49:39 PM | 16 Comments

Riben yang comel dan cantik memang menjadi kegilaan saya. Dan biasanya saya tak beli banyak pun. Setakat 2-5 meter bergantung kepada kecomelan dan kecantikan riben, dan keadaan poket juga. Lepas beli, biasanya saya belek-belek sebelum selamat terperosok dia dalam kotak-kotak kraf saya. Sebab tu kadang-kadang saya lupa saya pernah beli riben cam tu. Kadang-kadang, bila ingat pun, lupa pulak saya letak mana. Sebab riben pun taklah banyak mana, saya tak terfikir pun nak organize elok-elok.

Riben dari Erin Rizz

Baru-baru ni saya order riben dari Erin Rizz. Wah! Simple je dia bagi riben tu, tapi comel, dan bagi saya idea macammana nak organize riben-riben yang saya ada.

Ini lah hasilnya..

Lepas tu saya masukkan dalam bekas tupperware. Lepas ni senang ler nak cari. :D

Macammana kamu pula?


Made by Maya, Ribbon, Stash | 16 Comments
 

haida says ...
  dah susun cantik2 tu sayang pulak nak guna kan!? saya pulak susun riben2 saya dalam kotak bekas apple strudel. kotak tu panjangnya dalam 18 inci and lebarnya 2 inci so amat sesuai susun reben yang dah siap bergulung. lagi satu saya guna bekas telur untuk simpang renda.. gulung renda tu and susunlah. so senanglah nak pilih yang mana satu nak guna

Reply | Posted on 12/6/2009 3:22:48 PM
 
maya replies ...
  kak.. tak susun pun sayang nak pakai.. dah susun lagi sayang... hahaha...

akak tunjuklah gambar.. mcm best je tp tak dapat nak bayang.. akak punya reben mesti bykkan.. buleh gulung2.. riben saya sikit jer... kalau gulung2 byk space dr riben.. rugi ruang.. hehe..

Reply | Posted on 12/6/2009 3:51:34 PM
 

fawa says ...
  maya, me pun ada banyak2 riben..tp riben biasa la..menggila beli masa wat RE...susun dalam kotak kasut dan kotak bekas sabun yg beli kat kilang depan rumah masa dia bt clearance..kilang plastik..

cantik2 riben bercorak maya...mesti sayang nk gunakan...

Reply | Posted on 12/6/2009 8:59:43 PM
 
maya replies ...
  yg ni pun saya x dapat nak gambarkan... hahhaha.... letak ler gambar...

a'ah betul, mmg sayang nak guna.. tapi kalau x guna pun terperuk gak kat situ... guna bila perlu jer.. :D

Reply | Posted on 12/6/2009 10:23:17 PM
 

jannah says ...
  kak, kita punya reben berterabur dalam bekas..haha...tapi ada satu bekas khas la untuk reben sebab saya ada banyak reben nak wat bunga pahar kan..:)

Reply | Posted on 12/7/2009 8:41:52 AM
 
maya replies ...
  hahaha.. camtu kompom byk reben tu..

Reply | Posted on 12/8/2009 11:54:01 AM
 

azie mylt says ...
  maya,
i pun susun riben2 koleksi sy yg x seberapa tu mcm maya.. tp sy x guna benang, sy guna dawai lembut kaler gold yg org slalu guna utk ikat bunga telur tu. i thnk guna benang more safe laa..

Reply | Posted on 12/7/2009 9:08:33 AM
 
maya replies ...
  lagi senang cam tu kot pakai dawai lembut tu, nak ikat balik pun senang..

Reply | Posted on 12/8/2009 11:53:41 AM
 

arninas says ...
  Thanks for sharing. dapat idea camner nak simpan riben. Baru semalam beli beberapa jenis riben yang comel2 dalam dalam meter je la. Hmm benang bulu kambing x de la pula nak ikat camtu, kalau benang bisa tak comel pulak.. mabu guna riben yg paling halus kot...

Reply | Posted on 12/8/2009 9:06:56 AM
 
maya replies ...
  alaa.. saya pakai benang milon yg singgit setengah tu jer... tak pakai benang bulu kambing pun.. asal buleh ikat...

Reply | Posted on 12/8/2009 11:55:02 AM
 

shahrose says ...
  wah unik blog ni...pasal beg pasal patch work ..reben..maklum saya ni tangan kayu hehehe..salam ukhwah dari utara...

Reply | Posted on 12/9/2009 3:31:35 PM
 
maya replies ...
  mekasih... salam ukhwah dari lembah kelang.. :D

Reply | Posted on 12/10/2009 11:58:26 PM
 

syime says ...
  salam maya,

i think i should ask the expert ;

kalo kita nk jahit ribbon on fabric, ribbon jenis apa ye patutnye pakai? (just foud out few types of ribb - satin, gross grain etc) hihii..

and where can i get those ribbon online?? any good supplier with fab ribbons? :)

thanks a lot maya!

Reply | Posted on 12/10/2009 11:31:38 AM
 
maya replies ...
  :D
i tak expert lah lagi2 bab reben ni... reben saya buat untuk klip rambut jer.. sbb tu saya suka gross grain..

nak buat ribbon embroidery ke? yg tu saya tak reti... buleh cari kat craftzone-my.blogspot.com
kat situ ramai yg tahu.. nak cari reben pun byk..

Reply | Posted on 12/11/2009 12:05:44 AM
 

syime says ...
  ribbon embroidery?? hihii.. not actually..

anyway, thanks for the reply! :)

Reply | Posted on 12/11/2009 1:02:46 PM
 

Fin says ...
  Kak,saya nak beli riben macammana ek

Reply | Posted on 12/19/2012 10:45:36 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 17 + 5 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server