HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Dari sarung bantal peluk menjadi sarung bantal
Thursday, December 03, 2009
Posted on 11:40:53 PM | 19 Comments

Tajuk sikit punya cun kan, dah macam peribahasa bunyinya. Agak-agak apa maknanya?

Saya mula tidak berbantal peluk semasa tidur semenjak saya duduk di asrama, 20 tahun yang lepas. Dulu tak nampak sangat impaknya. Tapi sekarang, semenjak 7 tahun yang lepas, bila saya mula membeli cadar sendiri (cadar-cadar tilam tilam saja ok, takde katil bujang saya sebelum ni saya jahit sendiri jer. sebab kecik je kan), saya dapati ada pembaziran berlaku bila saya tidak menggunakan sarung bantal peluk tu.

Sayang tau, corak dah lah comel-comel sebab memanglah kita beli cadar comel, supaya mimpi kita lebih indah betul ke?

Ok. Jadi untuk tidak membazir lagi saya tranformasi kan sarung bantal peluk yakni bolster itu kepada sarung bantal biasa. Mahu tahu rahsianya? Tak perlu jahit tepi tahu. Dan sangat-sangat mudah jahit tangan pun buleh.

Mari kita mulakan.

1. Buka semua jahitan kecuali jahit tepi.

2. Kain dilipat melintang sesaiz bantal dan potong selebihnya. (Kalau ikut gambar di atas, potong bahagian yang nampak terbalik tu. Yang nampak saja, bahagian bawah kain yang dilipat jangan dipotong.)

3. Sekarang ukurkan kain lebih tu, selebar saiz bantal. Potongkan selebihnya (nak simpan pun boleh, mana tahu boleh buat craft di masa akan datang).

4. Untuk bahagian yang kita dapat dari no 3 tu, jahitkan ke dalam pada bahagian yang berjahit tepi.

5. Jahitkan bahagian sebelah lagi pada kain yang lebih besar (no 2) seperti dalam gambar diatas. Sila jahitkan pada bahagian kain besar yang berjahit tepi. Kemudian, bentangkan seluruh sarung bantal yang belum siap tu seperti gambar di atas.

6. Di sini ada gambar tertinggal. Gunakan kretiviti sendiri untuk gambarkan ya. Lipat kedalam bahagian lidah sarung bantal yang terkeluar tu. Dengan ini, basi pada bahagian yang tidak berlidah akan terlipat juga. Jahitkan basi kain tu, dan teruskan jahitan sehingga di atas lidah sarung bantal yang sudah dimasukkan kedalam. Jahit sampai hujung.

Harap-harap penerangan saya sampai. Kalau tak, sila gambarkan sekali lagi.

7. Kemudian, lipatkan, dengan bahagian dalam ke luar. Jahitkan pada bahagian yang belum bersambung, iaitu bahagian B & C.

8. Terbalikkan. Dan jahitkan bahagian A, B & C. Jangan pulak sampai terjahit bahagian mulut bantal ya murid-murid.

Hasilnya? Adalah sarung bantal yang sudah disarungkan pada bantal yang sangat gebu dan mengiurkan dan seperti memanggil-manggil kita tidur.

Ok. Tiba-tiba rasa mengantuk. Perlu tidur sekarang. Good night!


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, Dan Lain-lain | 19 Comments
 

wani says ...
  hmmm kreatip sunggoh kawanku ni,takterfikir pulak wani..betoi jgkkan dari terbiar camtu ja sarung bantalpeluk tu.sunggoh gebus bantalmu itu,saperti memanggil2 ku untuk tidor..ohhh tidak,ku ni tgh keja syif mlm mana leh tido...esok siang org g keja kita barulaaa dapat tidooo...ohh ngantoknyaa...

Reply | Posted on 12/4/2009 2:06:43 AM
 
maya replies ...
  ahaha.. balik ni buleh buat.. kalau bantal kecik, buleh buat 2.. 1 bawak opis, boleh tido.. hehehhe..

Reply | Posted on 12/4/2009 2:12:04 PM
 

azie mylt says ...
  gud idea nih, yalaa selama ni dok simpan jer sarung bantal peluk tu..

Reply | Posted on 12/4/2009 9:27:46 AM
 
maya replies ...
  :D kan... buleh tambah bantal pas ni..

Reply | Posted on 12/4/2009 2:12:54 PM
 

rina says ...
  tety slalu buat kerja transformasi ini. dia jahit tangan jer.

aku memang x lena tido kalau takde bantal peluk. kt rumah tu... setiap org ada bantal peluk masing2.

Reply | Posted on 12/4/2009 11:44:42 AM
 
maya replies ...
  rajin tety jahit tangan... aku suka gak peluk bantal.. tapi bantal biasa.. bukan bantal peluk, gemok sangat lah nak peluk.. hehehe

Reply | Posted on 12/4/2009 2:14:16 PM
 

helenny replies ...
  rina sama dgn elenn..kalau bantal takde takpe,janji bantal peluk mesti ada..setiap masa walau dimana..satu keperluan bagiku..tanpa bantal peluk ku,pasti rasa tak lengkap..elenn ada 3 bantal peluk atas katil elenn tau..

Reply | Posted on 5/23/2010 7:32:59 PM
 

ninie says ...
  wah.....kratif sungguh......
cantik la...........................
nak kena try ni...............

Reply | Posted on 12/4/2009 12:51:49 PM
 
maya replies ...
  sila2..

Reply | Posted on 12/4/2009 2:14:28 PM
 

ayunie says ...
  i love ur blog

Reply | Posted on 2/24/2010 7:50:07 PM
 

idayu says ...
  i luv ur blog... simple but nice...
salam perkenalan....

Reply | Posted on 3/3/2010 2:01:48 PM
 

aan says ...
  Assalamualaikum.
Salam kenal...
you have very creative hobbies.. and very nice blog.
Wassalam, aan, east java, indonesia

Reply | Posted on 3/30/2010 4:41:13 PM
 

farah amelya says ...
  bantal peluk tu satu kemestian bagi farah..setiap kali tidur,farah mesti nak bantal peluk pink farah..so x dapat la buat jahitan ni..~

Reply | Posted on 5/22/2010 3:49:53 AM
 

efazain says ...
  gud idea..mmg creative btulla idea dr bntl peluk ke sarung bantal..erm..baru2 nie ader beli kain cadar ala2 english cotton, konon2 nyer semangat nak jahit sendirila..tapi tak berani nak potong lg coz takde idea nk jahit cadar n pattern nk wat cmner..so bley tak maya tunjukkan tutorial nak jahit kun untuk tepi cadar dan skirting nyer cmner?jenuh den carik dlm internet dan belek2 cadar kt umah den, idea tak mendatang nak jahit mula dr mana..huhuhu nak wat cadar raye..nak wat cadar raye..nak wat cadar raye..teringat2 dan termimpi2 sejak beli kain cadar berhantu nih.hehehehe

Reply | Posted on 8/16/2010 11:23:40 AM
 

nafisa81 says ...
  tutorial ni bg idea kat saya la..jengah blog sy utk lihat sarung bantal peluk saya dah jadi seluar pulakk...http://dianafisa81.blogspot.com/2010/10/projek-transformers.html

Reply | Posted on 10/14/2010 9:17:47 AM
 

Fira says ...
  idea yg bagus.. drpd simpan je tak guna kn :)

Reply | Posted on 9/8/2011 4:09:06 PM
 

Pe4RL says ...
  Owh sgt menarik... bagus ni, tiada pembazira. Saya suka :)

Reply | Posted on 12/6/2011 2:43:26 PM
 

Rizuani Razali says ...
  salam kenal sis..
da lame jd silent reader..
memang best blog sis ..
sweet sume jahitan sis..

http://mummyumardian.blogspot.com

Reply | Posted on 3/17/2016 8:25:14 AM
 

How did the Achilles tendon get it's name? says ...
  Interesting blog! Is your theme custom made or did you
download it from somewhere? A theme like yours
with a few simple tweeks would really make my blog shine.
Please let me know where you got your design. Thank you

Reply | Posted on 9/2/2017 5:39:27 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 13 + 5 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server