HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Hari yang penuh dengan ujian kesabaran
Friday, September 04, 2009
Posted on 8:22:04 PM | 12 Comments

Hari ini memang sangat menguji kesabaran diri sendiri di bulan puasa. Tiba-tiba terasa diri macam Natasya si pembawa bad luck tu kalau masih ingat. Tak pasal-pasal terpalit kepada kawan saya. Malam ni nak tidur awal biar hari ni cepat-cepat habis. Esok ada misi lain. Begini ceritanya........

Saya keluar rumah seawal 7 pagi. Jalan jem sejak dari persimpangan masuk ke hiway di Sungai Buluh. Mungkin sebab ini hari Jumaat, masing-masing sangat teruja untuk pergi kerja cepat-cepat. Boleh balik cepat-cepat. Balik kampung cepat-cepat. Mungkin saja.

Radio kata, ada lori rosak, 2 km sebelum tol jalan duta. Ok. Maksudnya, jauh lagi nak jem. Ingatkan setakat ke simpang nak ke Shah Alam 1km di depan tu saja. Sampai di tempat kejadian, lori dah tak ada, dah dialih katanya. Sedikit lancar. Sedikit saja saya kata, dan sekejap pula. Jem lagi.

Radio kata, ada kereta rosak di terowong Jalan Duta. Fine. Bukan kehendak dia pun nak rosak tengah jalan kan. Saya tak lalu jalan tu, tapi saya lalu jalan yang menghala ke sana. Bila keluar dari simpang jalan yang jem, lancar sedikit. Ya, saya tetap kata sedikit, sebab lepas tu jem lagi. Oh! Ada sebuah lagi kereta rosak di atas flyover yang saya lalu. 2 lane dah tinggal 1 lane. Kemudian, perjalanan saya lebih lancar walau pun sedikit-sedikit.

Bila sampai tempat dituju, saya lewat. Saya sudah terpaksa ditinggakan oleh kawan saya. Orang sangat ramai berpusu-pusu macam ulat. Saya pun ikut berkerumun, tapi di tepi-tepi saja. Seronok-seronok saja. Ikut memeriahkan majlis.

Sebelum balik saya (dan kawan saya) ke tingkat 7 untuk mengambil bahagian saya (dan kawan saya). Pukul 2 masa tu. Akibat daripada kegagalan sistem penomboran, saya (dan kawan saya) terpaksa menunggu sehingga pukul 5. Kemudian saya (dan kawan saya) ke Mc D untuk mengisi perut, eh.. untuk membeli makanan buka puasa puasalah sangat.. :P . Dan menunggu setengah jam untuk sebiji double cheese burger walaupun customer langsung tak ramai. Itu pun nasib dapat sebab customer selepas customer yang selepas saya pun order double cheese burger. Itu dia punya. Saya yang mintak sebab saya tak dapat-dapat lagi double cheese burger saya. Cheese burgerbah sungguh..

Parking kereta dah lah mahal. Ok. dapat kurang sikit hasil pelaburan saya sebelumnya. Tapi....
Arrgghh.. dia tak pulang pulak duit baki yang sama nilai pengurangan harga parking. Saya bayar penuh kiranya. Memandangkan kereta saya pun dah bergerak, takkan saya nak undur balik. Kat belakang punya panjang queue.

Saya sampai rumah tepat pukul 7 juga. Eh! Banyak pulak nombor 7.

Dalam sedih-sedih, ada gembiranya. Saya dah dapat hadiah birthday untuk diri sendiri iaitu sebuah wallet idaman hati. Walaupun birthday saya sudah hampir 3 bulan berlalu, tak ape lah.. orang selalu kate, better late than never. Handbag kecik pun dah ada. Baju raya saya, anak-anak saya, suami saya semua dah ada. Serunding daging pun dah dapat. Cuma.. tak sempat nak ke Ariani. Sedih balik.

Akhir sekali, terimalah gambar dalam perjalanan balik tadi.

Nampak tak kereta sangat lambat berderet-deret nak naik bukit tu? Saya tuduh RON95 yang empunya pasal.


Corat-Coret, Kisah Saya | 12 Comments
 

rina says ...
  memang betul2 menguji kesabaran. tp sebab x puasa opsss jadi bolehlah keluarkan ayat2 yang tak sepatutnya keluar. hahaha

Reply | Posted on 9/4/2009 10:06:07 PM
 
maya replies ...
  itulah.. nasib baik kite ni buleh sabar.. haha

Reply | Posted on 9/5/2009 9:23:22 AM
 

Myza says ...
  Nak teka... gi Sogo member sale ke nih?

Reply | Posted on 9/4/2009 10:50:43 PM
 
maya replies ...
  ha! betull... padahal saya ikut kawan je..

Reply | Posted on 9/5/2009 9:24:22 AM
 

Myza replies ...
  Saya pulak yang gi hari ni. Kol 8.11 pagi dah terpacak. Shopping sorang pulak tu. Gigih tak gigih camtu? Tapi sebab masa terhad, tumpu kat bahagian kanak2 je

Reply | Posted on 9/5/2009 12:06:08 PM
 

maya replies ...
  tahniah.. awak berjaya balik awal.. dan berjaya mengekang nafsu.. hehehe

Reply | Posted on 9/5/2009 8:56:08 PM
 

kakZana says ...
  Maya, akak x nampak pun gambar perjalanan balik yg Maya cakap kat ayat 2nd last tu.. mana dia gambo nyer...? (ker, akak yg x paham joke Maya nih)

Reply | Posted on 9/4/2009 10:53:17 PM
 
maya replies ...
  ade laa kak... cube ketuk2 sikit cpu tu.. kalau tak nampak gak... cube ketul monitor pulak..

Reply | Posted on 9/5/2009 9:25:06 AM
 

kakZana says ...
  Maya, akak x nampak pun gambar perjalanan balik yg Maya cakap kat ayat 2nd last tu.. mana dia gambo nyer...? (ker, akak yg x paham joke Maya nih)

Reply | Posted on 9/4/2009 11:07:07 PM
 
maya replies ...
  ehhh... memang betul tak nampak nih...
errr.... cube cek belakang monitor..

hehe.. lambat load kot.. try refresh..

Reply | Posted on 9/5/2009 9:26:20 AM
 

tini says ...
  laa.. kesiannya. bertimpa2. kebetulan tuh. i wish u a better tomorow :)

p/s : sy tgk nur kasih, mesti tingat maya sbb tau psl citer tu dr sini. mmg best ah layan nur kasih smbl bc blog maya

Reply | Posted on 9/4/2009 11:17:25 PM
 
maya replies ...
  ah.. tq tini.. harap hari ni ok..

hehe.. cemane lak kaitan saya ngan nur kasih ni.. tapi episod malam td best.. tapi kan saya tak tau kenapa.. saya lebih kesian, lebih sedih bila part adam... bukan part nur..

eh.. ke semua rang cam tu?

Reply | Posted on 9/5/2009 9:28:18 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 15 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server