HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

saya dan crochet
Sunday, August 30, 2009
Posted on 2:16:22 PM | 15 Comments

tahu tak saya sangat suka browse bunga-bunga crochet di etsy?

tapi perhubungan saya dengan crochet memang tak berapa menjadi. pernah saya beriya-iya nak belajar crochet, dan spesifiknya, saya sukakan bunga-bunga yang dikait. lama sebenarnya saya tinggalkan sejak langkah pertama saya dulu. terus saja saya senyapkan. benang pun masih banyak berbaki. nasib baik tak tamak sangat, saya cuma beli 2 gulung. 1 berwarna pink dan satu berwarna putih.

alternatif lain, saya beli saja dari orang yang expert. berbaloi-baloi..


baru-baru ni saya beli hair clip dari jaja. sangat comel dia buat. dan kemas sangat. bukan untuk melly saja, untuk anak-anak kawan saya pun saya beli juga sebab comel sangat tak tahan tengok. yang warna kuning tu pulak hadiah birthday untuk melly. ah! saya sangat berterima kasih pada jaja.


100 Flowers to Knit & Crochet.


dan kesukaan saya kepada bunga-bunga crochet, buatkan saya beli buku ni. macam-macam bentuk bunga ada. selalu juga saya berangan sambil belek-belek bunga ni. tapi nak mulakan tu macam tertangguh-tangguh. padahal semua dah ada. tinggal tunggu hati yang tabah je nak membuatnya.


baru-baru ni pulak, baru saja saya dapat tahu rupanya sorang lagi kawan saya yang bernama wan juga terjebak dengan bunga kait. saya dah order bunga besar, biar penuh kepala melly dengan bunga saja. dan juga untuk di letak pada gaunnya.. huh.. tak sabarnya..


Made by Maya, Crochet, Books | 15 Comments
 

Wan says ...
  :P

bestnya buku tu, rasa cam nak beli jugak tapi takut minat aku ni suam suam kuku.. rugi pulak.. mahal tak maya...

Reply | Posted on 9/3/2009 9:50:02 AM
 
maya replies ...
  hhehe.. wan.. buku ni sifatnya, kalau bukan kita yang guna, insyaallah ada orang lain yg buleh dapat manfaatnya nanti... harga dia aku beli kat popular rm43

Reply | Posted on 9/4/2009 8:53:25 PM
 

cham says ...
  akum maya...saya kagum dgn hasil kerja awk...saya mint jugak ngn sume ni...trutama patchwork...nk tnya awk ni... :)
1) kain yg maya wat batang pokok tu kain jnis apa dan bli kat mana.
2) butang2 yg nmpak sedap je tu...bli kat mana maya...
harap sy dpt bkngsi mint ngn maya...da lama x wat...saya reti emboidery biasa je...pakai bng crosstich...crochet mmg mint sgt..tp x reti....

Reply | Posted on 9/6/2009 9:03:54 AM
 
maya replies ...
  salam cham...
mekasih.. saya buat sikit2 je.. & yg mana tahu je..

1) batang pokok kat bag tu ke? tu kain felt.. buleh beli online kat craftzone-my.blogspot.com tu.. kene cari sikit lah..

2) butang tu pun buleh cari kat sane gak.. ataupun kalau nak beli kat kedai, saya ada senaraikan kedai2 kraft area kl/selangor kat sini..

gud luck!

Reply | Posted on 9/6/2009 9:47:14 AM
 

cham says ...
  aduyaiii...saya dok mlaka la maya...geram tgok hasil keje awak...saya bru je ad ank kcik..ingt nk mula blk wat craft...sbb skrg nk jual jumper bby...so yg plain2 putih tu ingt nk wat emboidery ke..tau ltk butang2 yg cntik...erm baru 1st time tau pasal felt ni...sblum ni ingt kain biasa...erm pe yg maya letak dlm felt utk kasik nmpak 3D?...maya klo sy nk bli mesen jait..yg bgus tp murah dlm rege bp ek?

Reply | Posted on 9/6/2009 12:26:22 PM
 
maya replies ...
  oh kat melaka.... tak pe.. beli je online.. ramai yg jual online kat m'sia craftzone tu.. cume kene rajin terjah dr kedai ke kedai jer... tapi sbb online, takpe... tak penat berjalan pun.. hehehhe..

felt tu kalau nak timbul, letak ler kapas ke dalamnya.. nampak timbul sikit..

mesin jahit ni, saya tak pakar... ramai gak jual mesin jahit online.. biasanya itu janome/epal.. tapi saya guna singer jer.. sbb memang dari dulu2 guna singer. senang nak jumpe kedai singer ni... nak antar service pun senang.. (padahal tak pernah anta service pun lagi) :D

Reply | Posted on 9/6/2009 12:31:29 PM
 

cham says ...
  ooo..k..erm x tpk pulak ad kdai online jual fabrik..erm felt tu xde yg bcorak ke...yg maya pnh bli felt ni paling murah brapa?sbb sy x tau harga yg sbnr..maya ad ym x
pasni sy pandai math la asik blaja kira2 kat bwh ni... :P

Reply | Posted on 9/6/2009 12:44:35 PM
 
maya replies ...
  ada yg bercorak.. buleh try ke www.maycraft.com.my saya pernah beli kat situ yg bercorak.. harga ikut kualiti.. ade yg rm2, ade yg rm6 sekeping.. around 10" x 12" cam tu sekeping..

hehe.. mmg nak suh orang maths ni..

Reply | Posted on 9/6/2009 1:14:40 PM
 

cham says ...
  maya benang yg maya jait pada felt tu bng biasa ke atau ad khas?

Reply | Posted on 9/6/2009 12:48:27 PM
 
maya replies ...
  rasanya cham buleh tengok2 kat faq kat sebelah tu mane tahu ade yg bule dapat jawapan dari situ..

Reply | Posted on 9/6/2009 1:12:31 PM
 

cham says ...
  ok..thxs maya...erm kalo saya nk jahit felt ni pada baju bleh ke?sy tgok ada lapisan felt yg x bjahit...tu pakai gam eh?sori byk no tnya...

Reply | Posted on 9/6/2009 2:23:36 PM
 
maya replies ...
  tak... saya tak pakai gam pun.. semua jahit jer.. tapi ade gak orang lain pakai gam.. ikut masing2 lah..

Reply | Posted on 9/6/2009 10:24:28 PM
 

keron says ...
  kat ne nak beli buku tu..?
plz call me 019 2423 558

Reply | Posted on 5/2/2010 8:59:09 PM
 
maya replies ...
  tag adalah POPULAR. tapi tak ingat popular mana..

Reply | Posted on 5/2/2010 10:01:57 PM
 

Mama Kaykay says ...
  Salam Maya,

Adore buku nii.. tgk n3 Maya 2009.. mesti dah xder buku ni.. huhuhu... nak jugak... nak jugak... sob.. sob.. sob..

Reply | Posted on 3/1/2011 5:02:15 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 1 + 1 =
 

 
Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2018. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server