HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

hujan rahmat di bulan ramadhan
Friday, August 28, 2009
Posted on 1:51:54 PM | 4 Comments

tiap kali balik mesti hujan.. nampak lampu belakang kete yang beratur sampai nun di depan sana? jem tu dalam 5km. kalau berzikir ke, berzanji ke, sempat dapat banyak pahala. tapi kalau menyumpah orang yang memotong-motong barisan atau yang terhegeh2 orang dah jalan dia baru nak masuk gear, lepas tu orang kiri kanan dah potong masuk barisan (macamlah diri sendiri suci sangat tak pernah potong barisan)... huhu.. sendiri ingat..


tengok tu.. jam dah pukul 6:18pm 1. tapi saya masih belum sampai di area sri hartamas pun. ada lagi dalam 35km perjalanan. nasib baik paginya dah isi minyak penuh. saya isi minyak memang kalau lampu minyak dah menyala-nyala. kadang tu buat tak tau... bila dah 40km menyala baru gelabah cari stesen minyak. nasib baik sebab paginya saya awal sikit.. sempat pegi stesen minyak dulu.

tapi touch & go dah abis. lepas di penghujung jem, saya menghala ke tol pulak. beratur di tempat biasa boleh reload touch & go. tapi, lepas lama beratur, rupanya kaunter tutup. huih.. sabar... sempat lagi bayaran tol untuk perjalanan balik selamat, cuma perjalanan esok paginya tak selamat 2.


sampai di area rumah saya. elok pulak pakcik lori ni sangat berhati-hati. elok la cam tu dari membahayakan diri sendiri dan orang lain. mulanya saya cuba sabar je ikut lori tu... ingatkan dia nak laju.. ropenya tidak... terpaksa lah saya memotong lepas jalan belah kanan dah clear..

saya takut tau drive mase hujan.. sebab dulu, dalam 10 tahun lepas.. mase mula-mula saya dapat kereta, nasihat pertama yang saya dapat dari seorang kawan ialah berhati-hati memandu masa hujan. dia ibaratkan batu yang di baling pada permukaan air... batu tu tak berhenti kan? walaupun takde tayar, dia tetap terus meluncur... apatah lagi kereta yang momentum dia lebih tinggi bila dipandu laju, walaupun di brake berkali-kali, ia tetap akan meluncur. sebab tu banyak accident bila hujan. sangat bagus nasihat dia tu.. sampai sekarang tiap kali drive masa hujan, saya mesti ingat nasihat dia...

ok.


ini gambar di jalan kampung menghala ke rumah saya. sangat lengang kan. tak payah susah hati sebab jem. tenang pun tenang. eh, tapi kalau raya buleh jem jugak sebenarnya..

* nota 1: jam di kereta saya 15 minit lebih cepat
* nota 2: saya swap touch & go dengan husband saya. dia shift malam. selamat saya dalam lebih kurang 3 hari. satu hari, RM 8.60


Corat-Coret, Kisah Saya | 4 Comments
 

rina says ...
  lagi bahaya kalau ada air bertakung atas jalan raya... time tu boleh jadi cam motobot sebab tayar tak baper nk jejak tanah...

Reply | Posted on 8/28/2009 4:12:29 PM
 
maya replies ...
  betul... sebab tu bila langgar air dalam sikit pun stereng dah lari2..

Reply | Posted on 8/28/2009 4:23:16 PM
 

aimila says ...
  maya..sempat lg snap photo tgh2 jem tuh.. errmm..aimila pun sgt m'nyampah kalo jem nih. tmpt kami yg sekangkang kera ni pun slalu jem especially ari jumaat. adeh, nyampah giler!!! tensen!! anyway slmat b'pose..

Reply | Posted on 8/28/2009 7:08:05 PM
 
maya replies ...
  haha.. bukan apa.. saja suka amik gambar sebab takde mende nak buat tengah jem.. nak borak pun takde orang lain...

tq! selamat berpuasa juga

Reply | Posted on 8/28/2009 7:54:02 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 18 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server