HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

pulut dan durian (bila bersatu)
Monday, August 03, 2009
Posted on 10:48:32 PM | 24 Comments

ramai tahu rasanya, skill memasak saya memang ke laut.. laut dah lah bukan sebarang laut, ni laut dalam. tapi ada mase saya teringin gak nak masak-masak.

minggu lepas saya try pulut durian resepi kawan saya ni. huh! sib baik ade orang baik hati letak resepi kan.. kalau tak, meleleh lah air liur budak dalam perut mak budak ni dok asek tengok gambar pulut durian orang tu. ni lah first time rasanya saya makan pulut durian. saya memang suka durian. pulut lagilah saya suka. kat sawah ayah saya tu, dulu-dulu selalu tanam pulut jugak. untuk kami makan sarapan.

saya makan lah sepinggan. entah tekak saya yang tak buleh terima, atau pun memang saya buat tak sedap. saya rasa lebih pada saya buat tak sedap kot. yerlah.. tangan sangat keras nak memasak kan, sape suruh. harap-harap sangat lah kan, orang yang saya ikut resepinya tu, satu hari nanti jamu saya dengan pulut durian dia. baru lah saya dapat nikmati pulut durian yang sedap sehingga menjilat jari.. mungkin jugak nanti kita dapat bukan saja makan pulut durian dia, dapat pulak makan di pangkin di dusun durian di tangkak. nyum nyum... nyamannya....

minggu ni pulak saya buat pulut versi saya. eh! same pulak bunga kat pinggan tu dengan bunga kat signature saya tu.. sebab saya dah terbiasa makan yang jenis macam ni kot, sebab tu saya suka sangat-sangat versi yang ni. dengan sambal bilis dan telur mata. lagi sedap kalau ada ikan gelama masin. makan panas-panas. wallaauuu... tak terkata nikmatnya...


Corat-Coret, Makan-makan, Kisah Saya | 24 Comments
 

Lydia says ...
  perrgghh..lydia baru makan doyan tadi..ade lebih ingat esok nak buat pengat..sedapnye tgk pulut kat ateh..baru tingat pulut tak beli lagi..takde pulut, tak bes le pengat doyan..ermm..

Reply | Posted on 8/3/2009 11:18:38 PM
 
maya replies ...
  aisehhh.. lapar pulak dah.. sendiri cari pasal..

Reply | Posted on 8/3/2009 11:42:07 PM
 

iamja says ...
  esok aku kena beli durian. Aku nak mkn buahnya saje. Pulut tak minat sgt.

Reply | Posted on 8/4/2009 12:24:22 AM
 
maya replies ...
  heh he.. sorry mak yong..

Reply | Posted on 8/4/2009 12:27:35 AM
 

rina says ...
  pulut doyan tu mana ada resepi tersembunyi... mmg camtulah. sebab dia mmg pakai benda2 yang basic. cuma yang pasti... dia sedikit muak sebab pulut bercampur dengan santankan.

aku pulak tak biasa mkn pulut versi ko tu... kalu aku lauk2 camtu dipadankan dengan nasi jelah. pulut memang tak pernah try. maybe akan try suatu hari nanti... takpun ting tong... aku p tekan loceng kt kopil jelah. lagi senangkan... kan... kan...

Reply | Posted on 8/4/2009 9:09:25 AM
 
maya replies ...
  buleh jadi lain.. sbb air tangan lain.. yer la.. ko kan rajin masak.. aku air tangan belemak.. hehhehe...

ha'a.. yer jugak.. mungkin sebab aku selalu makan pulut cam makan nasi kot.. sbb tu cam pelik bile makan dgn durian..

Reply | Posted on 8/4/2009 1:25:48 PM
 

deemumtaz says ...
  waahh.. saya pun memang hantu durian... sempat pulun makan masa sebelum bersalin hari tu. Sekarang makan sikit2 je sebab dah muak... Hujung2 musim memang selalau camtu. Masa baru nak start musim, aduh meleleh air liur kalau nampak durian jual tepi jalan.

Reply | Posted on 8/4/2009 10:23:45 AM
 
maya replies ...
  cube bayangkan kalau hantu durian jumpe ngan hantu pulut... uih.. seram wei..

Reply | Posted on 8/4/2009 1:26:32 PM
 

tini says ...
  pulut duyan.. adus!! tp tah knp, kl blk kg br enjoy mkn ni kt umah mak (mmg dasar malas :p) maya suka jenis berlauk, mb leh try yg versi mkn dgn ayam goreng ditabur bwng goreng.pun sedap..

Reply | Posted on 8/4/2009 11:38:41 AM
 
maya replies ...
  ayam goreng memang kesukaan saya.. makan ngan ape pun mmg best..

Reply | Posted on 8/4/2009 1:27:09 PM
 

Wan says ...
  dua-dua versi aku suka.. isk isk kecur air liur ku. Pulut dgn sambal tu ada kedai kat TM yg buat.. perghh.. sedap gila gila. Weekend ni kalau ad amasa nak buat dua dua versi. Tak bazirkan pulut.. tenkiu maya kasi idea...

Reply | Posted on 8/4/2009 11:46:59 AM
 
maya replies ...
  wan,
huyeehh.. weekend ni nak pi penang lah... lalalallala...

Reply | Posted on 8/4/2009 1:28:06 PM
 

lyein says ...
  pulut aku sll makan ngan mangga yg bli time org thai jual2 tepi tesco...sedappp gilosss...

Reply | Posted on 8/4/2009 2:09:56 PM
 

rina says ...
  aku kureng kalu pulut ngan mangga... rasa kembang pipi bila mkn... last2 ratah mangga jelah

Reply | Posted on 8/4/2009 2:32:38 PM
 

maya says ...
  aku tak penah lak makan pulut ngan mangga... haha

Reply | Posted on 8/4/2009 2:54:43 PM
 

fliffy says ...
  http://funwithfliffy.blogspot.com/2009/08/place-ad-at-my-blog-campaign.html give away !

seronoknya tgk gambo ni....

Reply | Posted on 8/4/2009 5:00:10 PM
 
maya replies ...
  aa.. :) hi fliffy

Reply | Posted on 8/4/2009 5:42:02 PM
 

salina says ...
  pulut...kurang gemar..bkn apa...bila mkn..perut cnfm sebu..maklomlah..byk angin...lgpun tekak ni tekak jawa..suka yg pedas2..yg manis2 ni kurang sikit....tp kalu durian jer..belasah...sambal tempoyak..peberet..

Reply | Posted on 8/4/2009 5:08:59 PM
 
maya replies ...
  yo hah.. sebab tekak jawa lah tu aku suka yg makan dengan sambal bilis.. pedas2, panas2... isk.. sambal tempoyak pun aku sangat suka...

Reply | Posted on 8/4/2009 5:43:06 PM
 

meandbaby says ...
  hmmm..pssst..akhirnya aku bertemu jua yg dirahsiakan dulu....hehehe..lepas ni aku la pengikut setia ko...hehehe

salam - wawa...

Reply | Posted on 8/4/2009 7:50:14 PM
 
maya replies ...
  hahaha wawa... bertemu kita..

ala.. takde ape pun kat sini... hehe..
eh.. pesal ko dah update blog sekarang?

Reply | Posted on 8/4/2009 8:06:13 PM
 

mizzy N says ...
  kakak pregnant ka kakak?

Reply | Posted on 8/6/2009 6:53:42 PM
 
maya replies ...
  hah haa..
mane ade..

Reply | Posted on 8/6/2009 7:58:12 PM
 

zarina says ...
  hubby kata pulut mangga sedap...pulut durian tak penah makan tapi santan durian makan dengan nasi penah ler...

Reply | Posted on 10/15/2009 1:07:44 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 7 + 5 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server