HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

mari belajar bahasa jawa
Friday, July 31, 2009
Posted on 11:56:20 PM | 18 Comments

meh ler kalau nak belajar bahasa jawa yang mudah diingat.

1. doyan: maksudnya selera.. contohnya "tak doyan nak makan", maksudnya tak selera nak makan..

2. wes: sudah

3. mateng: maksudnya matang/masak kata adjektif. contohnya, "buah mangga tu wes mateng", maksudnya buah mangga tu dah masak. tak boleh pulak di sebut "saya mateng nasi" sebab mateng bukan kata perbuatan. sawo mateng atau dalam bahasa nya sawo matang, pula bermaksud buah sawo (Manilkara zapota) yang dah masak.

4. nggarang: hensem

5. mangkat: pergi / bertolak. contohnya, "dia yang nggarang tu wes mangkat", maksudnya, dia yang hensem tu sudah bertolak..

*nota kaki: contoh ayat dicampur adukkan dengan bahasa melayu untuk mudah difahamkan.


Corat-Coret, Ceritus | 18 Comments
 

Myza says ...
  Saya tahu few juga... hehe. Betulkan kalau salah ya..

Ngompol - kencing malam

Mentong - hmm.. tak tahu makna sebenar, tapi biasanya bila ajak makan lagi. Jamah ke?

Mangan - makan?

Lanang - anak lelaki?

Banyak dah lupa... dulu kecik-kecil selalu dengar nenek cakap. Mak saya kedekut... tak nak ajar kitaorg cakap jawa. Huhu..

Reply | Posted on 8/1/2009 10:45:44 AM
 
maya replies ...
  betul dah tu myza...

ngompol tu kalau kencing malam kat tilam..

mentong tu kalau makan lagi..

mangan betul makan.. tapi kalau makan nasik, jadi madang..

lanang anak lelaki, wedok anak pompuan. sebab tu kengkadang ade budak pompuan dipanggil gidok.. manje2 gitu..

hehe..

Reply | Posted on 8/1/2009 12:15:07 PM
 

mizzy N says ...
  ajar bahasa jawa, best best, dan nak lagi!

Reply | Posted on 8/1/2009 3:59:12 PM
 
maya replies ...
  oh? ade yg suke yer..
ok ok.. nanti bila2 saya sambung lagi..

Reply | Posted on 8/1/2009 5:08:13 PM
 

Mommy Lyna says ...
  My huby Jawa,if blk kg mmg speaking r derang. I yg terkelip2 sorang. Uhuhu.

Reply | Posted on 8/1/2009 4:16:22 PM
 
maya replies ...
  haha..
elok gak dia reti cakap jawa eh.. kampung saya takde dah.. yg tua2 je cakap jawa.. yg mua (mcm saya haha) semua cakap melayu.. sayang macam dah nak pupus dah bahasa tu..

Reply | Posted on 8/1/2009 5:09:19 PM
 

kui says ...
  kue wong jowo yo maya... aku wong jowo tapi ngomong jowo 'broken' wae.. tapi klu balik kg, mmg paham la orang ckp sebab dari kecik dok 'serap' ilmu bahasa jawa, cuma nak balas tu malu, dengan pronounciation tunggang terbalik...

wong jowo ora isin ngomong jowo. tapi kok orak iso cengguano? haha. perosak bahasa

Reply | Posted on 8/1/2009 4:56:33 PM
 
maya replies ...
  hahaha!

kui,
aku pun tak tau nak jawab cemane.. kakakka.. ok.. aku cube yer..

podolah kito, paham sing uwong ngomong tapi isin arek ngomong.. idgham ke peye.. pronunciation ke peye.. aduh.. isin banget iki...

kekekeke... gelak tegolek-golek ni kalau suamiku bace..

Reply | Posted on 8/1/2009 5:13:30 PM
 

rina says ...
  bukan takat saher jer gelak golek2...aku pun tergolek2 sampai kopil dah ni rasa. nk sebut satu hal... nak paham lagilah berhal2...

Reply | Posted on 8/1/2009 8:14:25 PM
 
maya replies ...
  haha.. jimat minyak kalo buleh golek je sampai sini.. hehe

Reply | Posted on 8/1/2009 10:36:31 PM
 

Wan says ...
  Jom kita makan doyan

"jom kita makan tak selera makan?" Hehehhe apa punya peninglah.. sebut betul2 lah kalau gi kg maya DURIAN bukan doyan.

Reply | Posted on 8/1/2009 8:18:20 PM
 
maya replies ...
  salah tu...
jom kita makan selera..
double salah kampung aku takdak durian..
haha.. sebaab tu aku tak sebut pulut doyan.. janggal sungguh bunyi nye.. skema je sebut pulut durian.. hehe

Reply | Posted on 8/1/2009 10:38:15 PM
 

Myza says ...
  Haha... wedok tu saya tau. Tapi bila eja macam pelik pulak.. Macam salah jer...

Serius.. teringat nenek kat kampung. "Kok", "ora", "isin".. semua tu biasa dengar

Reply | Posted on 8/2/2009 12:09:08 AM
 

tety says ...
  aku reti bahasa indon... hahhaha

Reply | Posted on 8/3/2009 8:28:38 AM
 
maya replies ...
  tak sama.. tapi idgham same..

Reply | Posted on 8/3/2009 4:20:07 PM
 

yumyum says ...
  salam kak maya,
sorry this is OFF TOPIC but tak tau nak post kat mana, hehe
thank you sooo much for the AWESOME baju kurung tutorial, you made it soo easy for a beginner like me.
baju dia dah siap , tinggal nak buat kain pulak.
THANK YOU THANK YOU THANK YOU.
like, seriously THANK YOU.
siap show off kat mak tuu boleh jahit baju anak sendiri hehe.

Reply | Posted on 8/3/2009 12:09:23 PM
 
maya replies ...
  hi yumyum..
u r welcome... & my it's my pleasure...
good job lah u..

Reply | Posted on 8/3/2009 4:22:10 PM
 

noor riesya nabila says ...
  t5engak ni aku tulis apa 1234567890---------\\]]][[[[;;;;;'''''//////....,,,,,

Reply | Posted on 1/9/2011 9:21:53 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 10 + 2 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server