HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

sehari selembar benang, lama-lama menjadi kain
Monday, July 06, 2009
Posted on 11:03:09 AM | 14 Comments

memang sangat sesuai peribahasa itu.

inilah jadinya bila hobi saya tidak lagi menjadi suatu terapi. 3 bijik komputer dirumah saya yang dah macam lab tu sebenarnya sangat melemahkan saya. huh! kenapalah ramai sangat orang pandai-pandai membuat applikasi-applikasi yang melekakan dan menyeronokkan. kan bagus kalau tak ada. tak terpanggil-panggil jiwa raga saya nak berfacebook.

tapi, saya gagahkan juga diri saya sendiri.

saya potong kain sikit. saya berhenti bila melly saja carik pasal. sambung esok. saya jahit sikit. saya berhenti bila melly mintak pangku nak ikut jahit sama. sambung lagi esok. itupun kadang-kadang ade terskip 2-3 hari.

TAPI... orang kata.. sikit sikit lama jadi bukit.

makanya.. inilah dress yang menjadi idaman kalbu siang dan malam yang saya nampak designnya macam dina pakai di birthday party armand dubies tu. tengok. dah jadi idaman kalbu siang dan malam pun saya masih bertangguh-tangguh.

dari depan. nampak princesslah kononnya... hehehhe..

pandangan sisi

reben halus di belakang

kain-kain saya beli di nagoya dan kamdar. tahun lepas saya beli. nampak tak berapa lama kain-kain tu terkurung di dalam bekas plastik di rumah saya. tak pe lah.. sekurang-kurangnya jadi baju jugak akhirnya. ada lagi sehelai yang kainnya saya dah potong tapi masih belum berjahit. kena cari masa dan tenaga dan upaya dan semangat ni nak menjahit.


Made by Maya, Dahlia Dress, Photography | 14 Comments
 

sue rawks! says ...
  maya, nak gak wat satu...tutorial plis...hehehe..

Reply | Posted on 7/6/2009 11:35:27 AM
 

kui says ...
  wawawwi.. cantik. menjadikan imej melly semakin tinggi.. err ke memang dah tinggi sejak last time jumpa?

Reply | Posted on 7/6/2009 12:01:02 PM
 

Kak Ezza@Makcik Blogger says ...
  seronok ada anak pompuan ni...boleh jahit dia saja....

Reply | Posted on 7/6/2009 12:16:15 PM
 

haida says ...
  melly sentiasa cute pakai baju jahitan ibunya.. melly control ayu je.. ;-) u r rite maya.. surfing the net memang melekakan.. byk masa hbs kat internet.. jahit menjahit asik tertangguh.. my fren asik invite je berkebun kat facebook tapi saya takut teraddicted..;-)

Reply | Posted on 7/6/2009 12:39:54 PM
 

rina says ...
  kalau 2 hari kompem gaun utk damia pn sempat siap tu... try tgk

Reply | Posted on 7/6/2009 2:50:05 PM
 

mai says ...
  ohh mmg mcm princess lahhh

Reply | Posted on 7/6/2009 4:04:43 PM
 

zana says ...
  tersangatlah cantiknya, Maya.. kalau ada masa, up-load lah tutorial dia plak, k...

Reply | Posted on 7/6/2009 6:32:20 PM
 

salina says ...
  mai...kalau zaman sekolah dulu aku addict ngan ko nyer cerpen....skrg....aku fall in love ngan hasil kerja tgn ko ni...

Reply | Posted on 7/6/2009 7:51:19 PM
 

maya says ...
  sue rawks,
sebenarnya senang je nak membuatnya.. ikut je cara nak buat baju budak, pas tu bahagian skirt tu dicantum2.. tada!!! siap sudah.. hehehe

kui,
tq! melly kemetot gitu gak.. cume sebab skirt tu sampai buku lali kot nampak tinggi sket.. keke

kak ezza,
seronok memang seronok.. tapi curiosity dia terhadap barang2 pompuan (bac: mesin jahit) amat tinggi juga.. orang buat, dia pun naaaak jugak buat..

haida,
itulah kan.. tapi sekarang saya dah kurangkan sikit masa bersama kebun sebab dok sebuk pulak jaga restoren...huwwaaaa!!!!

rina,
a'a kompom! gaun damia 2 hari je buleh siap... sebab mama dia yg buat.. :P

mai,
princess berangan.. heh he..

zana,
tq kak zana... insyaallah nanti bile sempat saya buat yer...

salina,
hoh! dulu aku ade buat cerpen eh? hahahahahh! sangatlah aku terlupa.. kekeke.. anyway.. mekasih kerana menjumpai harta karun ni ini...

Reply | Posted on 7/6/2009 8:46:30 PM
 

biha says ...
  cantikkkk....nk try la buat satu hehe

Reply | Posted on 7/7/2009 11:04:01 AM
 

wan says ...
  buatkan satu utk syirah.. err.. foc kan..

Reply | Posted on 7/7/2009 12:05:34 PM
 

zarin says ...
  cantiknya..
harusku buat satu untuk puteriku..
eh, camner nak buat ye? ada tutorial tak??
btw, can I link ur to mine??

Reply | Posted on 7/7/2009 9:28:11 PM
 

Mizzy N` says ...
  cantiknya. akak nyer baju untuk melly macam dah bleh buat koleksi pesen baju kanak2 dah brand 'Made by Maya!'

Reply | Posted on 7/11/2009 11:38:29 AM
 

kyrasha says ...
  Hi Maya,
Visit my new blog. All Japanese items available. Japanese cotton pun banyak. :))

Reply | Posted on 7/12/2009 1:46:50 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 16 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server