HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

cross-stitch terakhir
Saturday, May 16, 2009
Posted on 10:16:17 PM | 6 Comments

migration dah ok. tapi ada sikit sangkut-sangkut. macammana ni en johan? :)

ok. cerita lain.
ini cross-stitch terakhir yang saya rasa saya siapkan dalam tahun 2002 mungkin. sebab seingat saya, saya tak buat dah cross-stitch ni lepas saya berkahwin. dari sinilah saya belajar macammana nak buat french knot. dan saya rasa macam saya pernah ada buku cross-stitch dulu tapi macam tak pernah nampak pulak sekarang. eh, ke saya pinjam buku orang lain? haha!

cross-stitch terakhir saya ni hasilnya adalah 20" x 16" (52cm x 41cm)

err.. sebenarnya saya pun tak ingat cross-stitch terakhir ni dah siap ke belum. rasanya dah kot. tapi saya confuse gak, kalau dah siap, kenapa saya tak frame kan.. hah ha.. saya pun tak tau nak buat apa dengan benda ni. any idea? giveaway entry ke-1000 ke? hehe..

dah lama benar tersimpan dalam kotak tu. paling kurang pun dah 7 tahun. dah boleh kira barang sejarah tu, lebih tinggi nilainya. haha! benang-benang lebihnya pun dah selamat separuh saya buatkan embroidery pada baju anak saya.

tak banyak saya buat cross-stitch ni. sebelum yang ini, cuma ada 2 cross-stitch yang saiznya lebih kurang A4 paper, dah saya framekan di rumah dikampung saya. satu gambar bunga matahari, dan satu lagi rumah di tepi tasik juga. itu sajalah. saya buat dulu pun asalnya sebab saya tengok rumah orang lain semua ada hasil cross-stitch diframekan. tapi kat rumah saya kat kampung tak ada satu pun. jadi saya buatlah untuk diframekan.

nota kaki: sungguh nostalgik gambar ni kan. mana nak jumpa kolam tepi rumah sekarang ni.. yang ada swan. uh ok, itik serati pun jadilah... lama tak nampak.. rindunya


Made by Maya, Dan Lain-lain, Sewing Corner | 6 Comments
 

tini says ...
  cross stich.. Ms tu kl umah org tu x de frame cross stich cam pelik la sbb mcm kemestian plak menda ni.. Nostalgia sungguh n3 ni =)

Reply | Posted on 5/17/2009 10:08:38 AM
 

mamadhiyya says ...
  heheheee..
entry ke 1000
hehehee request boleh ke
request beg ala kemayaan untuk giveaway tuh nanti ;p

Reply | Posted on 5/17/2009 1:53:05 PM
 

deemumtaz says ...
  saya pun pernah ada beberapa 'masterpiece' crosstich yang tak siap belaka... selalu hangat2 taik ayam camtu bila buat crossticht ni sebab masa nak ambil panjang sangat. Paling malas time nk tukar benang tu..

Reply | Posted on 5/17/2009 3:15:48 PM
 

mas says ...
  alahia...saya pon banyak cross-stitch yg separu siap.Semua dalam kotak.Memang hangat2 taik ayam....Selalunya semangat ntu membara bila ade pattern yg baru lepas start, dah ade yg salah terus simpan, malas dah nak teruskan.

Reply | Posted on 5/17/2009 4:37:33 PM
 

mizzy N says ...
  tak pernah buat cross stitch lagi. macam detail sangat nak buat tapi suka tgk hasil cs yang cantik.

Reply | Posted on 5/17/2009 4:42:10 PM
 

maya says ...
  tini,
oh... pelik eh rumah takde xstitch.. patutlah mase tu beriye2 saya nak buat.. hehe..

mamadhiyya,
haa.. main request2 eh? hehehe..

deemumtaz,
ooh.. yg separuh jalan macam takde.. tapi kain ade byk lg tu.. tak tau nak buat ape dah.. tapi tu lah kan.. lama betul nak siapkan..


mas,
itulah.. tensen betul kalau tetiba salah kan.. lagi2 kalau jenis yang banyak pakai warna tu.. salah sikit pun nampak..

mizzy N,
itulah.. sekarang ni lagi banyak pattern cantik2.. nak buat gambar sendiri pun buleh..

Reply | Posted on 5/17/2009 8:58:50 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 12 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server