HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

post-mortem
Wednesday, March 25, 2009
Posted on 8:35:45 PM | 18 Comments

hari ni saya rasa macam nak melompat-lompat saja. happy tak terkata bila cikgu zubye bagi komen yang memberangsangkan.

Zubye wrote:

Maya..

honestly, masa saya 1st time masuk blog awak and tgk cara awak amik gambar produk2 yang awak buat, saya dah tau u have a great 'eyes' of seeing things. Gambar2 produk tu dah menangkap maksud yang awak betul2 sukakan apa yang awak buat tu.. itulah yang dimaksudkan dengan passion yang awak ada.

ok pasal gambar2 ni pulak.

gambar 1

cantik sangat expressionnya. Ni yang saya kata even ada setengah gambar yang tak payah ada eye contact pun boleh memberikan satu hasil yang baik.

di sebalik tabir:
tq cikgu. sebenarnya dalam banyak2 gambar mase sessi melly duduk macam ni, tak satu pun melly pandang saya, walaupun saya mama dia. huwaaa!! sedih tau. tapi kelakar juga bila teringat muka confuse melly yang ala-ala pening semua orang sebut nama dia. gambar ni di ambil setelah disebut, "adik, bird.. tengok bird".

gambar 2

dari segi compo, maybe boleh ambil posisi adib ke kanan sket. mungkin lain sket 'effectnya' bila kita melihat gambar2 tu. untuk mengelakkan satu composition gambar yang 'boring'. Untuk yang ni maya kena bergerak sket lah. dapatkan angle yang tak menampakkan tiang lampu kat belakang tu. Again saya suka expression dia.

di sebalik tabir:
tengok gambar orang cantik-cantik, nampak macam senang je ambik gambar kan. nak elakkan dari nampak tiang lampu memang agak susah pada saya. ada pulak kon oren kat belah kiri tu. tambah2 lagi bila semua kena cepat takut terlepas saat2 penting. saya mesti baiki lagi lepas ni. tapi adib memang cute.

gambar 3

cantik! cuma mungkin agak tight sket.. tapi bagus sebab maya dapat apply angle dari paha ke atas pulak. Dalam gambar 1 tu maya dah boleh capture dada ke atas. So ada variety kat situ :-) And the expression again is still there :-)

di sebalik tabir:
tq lagi. ada dekat 10 keping gambar melly pegang lili. tapi cuma 2 ade eye contact. dan masalahnya terlalu banyak bendasing kat belakang, sebab masa ni belakang melly tempat berkumpulnya para bapa. ok. gambar ni saya crop untuk buang bendasing2 tersebut. -kantoi- haha. maaf cikgu. tapi saya nak juga gambar ni sebab ni lah satu2nya gambar yang ada eye contact.

gambar4

this is perfect! bokeh sangat cantik.. dan ada element foreground yang cantik. Maka hantarlah gambar yang ni kat saya nanti... hahhahaha!

di sebalik tabir:
ok saya hantar yang ni. mekasih. kawan-kawan harap doakan saya menang.

Kesimpulan yg dapat saya buat. Maya boleh nampak 'diri sebenar' kanak2 tu melalui lense maya. mungkin sebab kanak2 tu pun kenal maya.. heheh.. so u have create the connection/chemistry kat situ :-)

Keep it up!

terima kasih cikgu. saya akan ingat pesanan cikgu tu.. :D


Corat-Coret, Photography, Anak-anak Kita | 18 Comments
 

azie/lilo says ...
  tahniah maya, sememangnya photo2 yg maya ambil cantik2 belaka. sy mmg kagum dgn those yg boleh hasilkan photo2 yg cantik & unik. agaknya lepas ni sure maya conquer SLR yr hubby kot..

Reply | Posted on 3/25/2009 11:12:48 PM
 

hanan says ...
  salam,ade buka untuk order ke..?berkenan sungguh!

Reply | Posted on 3/25/2009 11:28:49 PM
 

Iamja says ...
  Maya, ko serba bleh. Menjahit dan bergambar. Kagum!

Reply | Posted on 3/26/2009 1:50:06 AM
 

jaja says ...
  wah..nak jd fotografer la ni ek? elok la tu, tambah2kan lagi cabang seni yg u ada :-P sy rasa sungguh tercabar nih! hehe... gurau je!

Reply | Posted on 3/26/2009 7:47:52 AM
 

m@ri@ says ...
  cantik...nk beli kamera barula..=)

Reply | Posted on 3/26/2009 8:15:52 AM
 

rina says ...
  keep it up bebeh

Reply | Posted on 3/26/2009 8:32:49 AM
 

lydia says ...
  flexible tuuu..menjahit terer, amik gamba teror..nyanyi pon terer..ihikss

Reply | Posted on 3/26/2009 9:20:02 AM
 

Wan says ...
  meletup2 la gamabr ko n odzz nanti.. ni yg buat ras anak tangkap satu dslr ni.. anasib becakap dna beranan tu free..
adib pandai begaya dpn camera, bleh jadi model kekanak ni odzz...

Reply | Posted on 3/26/2009 9:26:52 AM
 

kaezrin says ...
  adehhh...mmg serba boleh kawan aku..yezza...keep it up maya

Reply | Posted on 3/26/2009 10:29:35 AM
 

jannah says ...
  gambar melly pandang atas tu memang lawa laa

Reply | Posted on 3/26/2009 11:30:45 AM
 

azjie says ...
  harap awak menang. gambar2 awak mmg cantik2 juga.. saya pun tertawan melihat nyaaaaa

Reply | Posted on 3/26/2009 12:31:04 PM
 

tety says ...
  seme gambo malatoppp!!!! cunss!! caiyok! caiyok!

Reply | Posted on 3/26/2009 2:11:24 PM
 

Zubye says ...
  maya.. nampaknya awak sorang jek nih yg baru hantor.. alamak.. takde saingan lah camni.. pujuk sket kawan2 kat DF tu Maya suh derang hantar gak eh..

Maya saya ada nak order hairclips lah ingat.. untuk prop baby photoshoot..
camne nak order.. and camne nak tgk?

Reply | Posted on 3/26/2009 2:51:40 PM
 

maya says ...
  azie: tq azie.. itulah.. saya pun rasa macam nak conquer nih..

hanan says: ah? order ape?

ja: mane de serba boleh ja... banyak lagi yg tak boleh ni.. hehehhe..

jaja: hehe.. ade ja, pas tu jaja. takde lah.. saje suka suki je.. sila tercabar yer..


m@ri@: sila2.. jangan malu2.. memang syok!

rina: yeah.. u pun keep it up bebeh

lydia: huhu.. kasik turun hujan buleh lah..

wan: tanak ler letup2.. kang polis datang pulak... sila tangkap satu yer.. 3 pun buleh.. pas tu bagi i 1.. adib ni memang sungguh pandai bergaya.. tu lah nak suh mak dia pi hantar jadi model... nanti besar nak jadi bintang..

kaezrin: mekasih elin. keep it up elin!

jannah: yay! tq..

azjie: mekasih azjie

tety: tq tety.. caiyok! caiyok! kat tety gak..

zubye: hahaha... tak tau lah.. hari ni DF down kot.. takleh bukak..wah! best nih nak buat props.. saya x banyak collection.. tapi kalau zubye ade contoh mane2 yg agak2 saya buleh tiru, ok je..

Reply | Posted on 3/26/2009 6:42:35 PM
 

ainee si ketua pari2 says ...
  cumel sgt!!cun!!pandai amik pic

Reply | Posted on 3/27/2009 11:08:03 AM
 

maya says ...
  ainee si ketua pari2,
tq..
alahai comel nama ainee si ketua pari2
:D

Reply | Posted on 3/27/2009 11:11:48 AM
 

eRin says ...
  hii... 1st time jguk cni. best ar umah nie... erin link kat cni yek..

Reply | Posted on 3/27/2009 4:24:03 PM
 

mamadhiyya says ...
  cantik tol.. rambut melly kat first pic. tu yek.. curly.. cutenyer. ;)

Reply | Posted on 3/27/2009 9:46:27 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 16 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server