HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

kenapa saya nak jadi penulis?
Tuesday, March 17, 2009
Posted on 12:57:24 PM | 9 Comments

dalam hidup ni, banyak sungguh yang saya teringin. nak jadi itu. nak jadi ini. nak begitu. nak begini. rasa macam best je jadi macam orang tu, macam orang ni. tapi ada juga yang saya taknak. contohnya, menjadi perdana menteri. ataupun wakil rakyat. apatah lagi penjadi penyamun dan perompak.

salah satu yang saya teringin, nak jadi penulis. sebabkan, jadi penulis ni, ada royalti. kalau buku kita laku lah. selagi laku, ke anak cucu cicit kita buleh dapat royalti. macam best kan.. kalau tak dapat banglow pun, lepas makan hari-hari ok lah kan, mana kita nak tahu hari tua kita cemane kan.

tapi, pada firasat saya yang saya sendiri merasakan saya adalah seorang yang teknikal, maka saya kurang dalam bunga-bunga ayat. ayat saya pendek-pendek, tergesa-gesa dan cepat sangat sampai ke titik noktah. kalau ada pun yang panjang, itu saya saja ngada-ngada. pada saya untuk menjadi penulis, ayat kena cantik. satu-persatu, jelas dan menyentuh hati dan perasaan kan. baru orang suka nak baca dan baca lagi.

tapi, tiba-tiba saya terfikir. toing! mentol muncul di kepala. dah saya jenis teknikal, kenapa saya tak tulis perkara yang teknikal. kan? mungkin ade jugak orang nak baca untuk perkara-perkara teknikal kan.

ok. saya rasa saya dah ada idea. tapi saya masih kena buat research. dan plan betul-betul.
mungkin makan masa bertahun-tahun. haha.. ok.. saya tak rushing..


Corat-Coret, Kisah Saya, Wishlist | 9 Comments
 

rina says ...
  saya sokong dari belakang... dan saya akan sentiasa remindkan anda dan pastikan bil letrik anda sentiasa bayar on time semoga mentol yang bernyala di kepala anda sentiasa terang bersinar...

Reply | Posted on 3/17/2009 1:07:47 PM
 

iamja77 says ...
  hhhmmm.. jimatkan elektrik!!!

Reply | Posted on 3/17/2009 1:23:37 PM
 

Wan says ...
  ayat2 ko dah cukup canggih maya, nak banding dgn kami2 ni. ayat sekolah pondok je seme.. kekeke

Reply | Posted on 3/17/2009 1:55:12 PM
 

rina says ...
  ayat sekolah pondok kena berjurus plak konz... kita ni ayat pondok2 yer...

Reply | Posted on 3/17/2009 2:16:38 PM
 

maya says ...
  rina: ahahaha.. alhamdulillah.. cerah jalan aku mentol selalu nyala.. remind je tau, jangan tanya progress..

ja: ya.. 28 mac adalah earth day..

wan: mane ade wan.. ayat ko lagi canggih..

rina: konz memang berjurus

Reply | Posted on 3/17/2009 2:22:12 PM
 

Wan says ...
  eh yela, koreksen, ayat main pondok pondok sahaja..

Reply | Posted on 3/17/2009 3:47:34 PM
 

halina zairi says ...
  7 more to go! saya BM masa SPM dpt 6. lagi hampeh.

Reply | Posted on 3/17/2009 5:08:37 PM
 

maya says ...
  wan: poyo gak.. jadi penolong kanan 2 nak?

halina: haha.. pandai u kira.. alaa.. spm tu lain.. ni lain.. :D

Reply | Posted on 3/17/2009 6:33:11 PM
 

skin says ...
  hee hi! sy skin.. sy slalu singgah2 kt blog ni.. tp xpenah tego ngee:) i love your craft:)

Reply | Posted on 3/18/2009 3:45:11 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 2 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server