HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Come Over to My House - January
Thursday, February 12, 2009
Posted on 12:14:21 AM | 15 Comments

saya rasa macam nak tulis novel. sebab macam ada ala-ala berbakul-bakul bebelan dalam kepala saya sekarang ni yang saya rasa banyak sangat nak diluahkan. saya akan guna bahasa lidah saya saja. kalaupun ada orang putih yang nak tengok hasilnya, ya sebab saya nak submit rumah kecil takde tiang ni ke sana. saya akan cuma guna perkataan yang baik-baik saja dalam bahasa orang putih.

bab 1: ini permulaannya

saya ke sini.
dan ke sini.
dan ke sini.
dan ke sini.
dan ke sini.
dan ke sini.
ape ni? ape ni? semua buat rumah? saya pun nak juga. aiseh. tiba-tiba ada challenge baru pulak. no no no. saya akan stay pada yang satu ni dulu.

bab 2: this is the challenge

"Forever Green Quilts is offering a free block of the month quilt in 2009! This cute house quilt is called "Come Over to My House" and was designed by Alecia Hunter with instructions by Joanna Norman. It is a wall-hanging sized quilting, measuring 40" x 46"."

bab 3: pengalaman pertama saya

tiap bulan akan ada 1 block pattern. untuk disiapkan, makan masa 12 bulan. itu yang saya suka. saya tak perlu tergesa-gesa untuk siapkan. ya lah. saya kan seakan kurang sabar sikit. sedangkan baru buat sikit ni pun saya rasa macam e'eh? ok saya terlambat, blok pertama sepatutnya untuk januari. bulan ni ada block lain, tapi belum publish.

saya seronok tengok patternnya, walaupun pada fikiran saya, eh? apesal takde bunga-bunga ni? aiseh.... tapi ok, saya nak try, sebab saya tak pernah buat, dan masa yang panjang pulak tu. buat sikit-sikit apa salahnya.

bab 4: mari kita mulakan dengan bahan-bahannya

saya keluarkan kain-kain yang saya ada. saya rasa cukup. tak taulah kalau kalernya tak berapa cukup. ini kain-kain kotton murah-murah yang saya dah lama kumpul. takdelah banyak mana yang kebanyakannya saya beli dalam 1-2m.

selepas dipilih-pilih kaler yang sesuai. maka saya memulakan mengukur. e'eh lagi sekali. biar betul kecik macam ni. berkali-kali saya tengok balik. adeh, ni 1 1/2 kaki ke 1 1/2 inchi? macam nak menangis pun ade saya rasa. mana saya pernah buat mende-mende mini macam ni. rasa nak call faridah, tapi saya dah terhilangkan nombor dia. rasa nak putus asa sekerat jalan pun ada. patutlah saya ditakdirkan bukan untuk buat quilt.. dah banyak kali saya tengok instructionnya. dan saya aware yang hasilnya adalah 8 1/2". saya tau, cuma saya lupa nak gambarkan.

bab 5: saya ketinggalan zaman aka tak up-to-date

nasib baik semangat saya masih panjang. terkial-kial saya mengukur dan memotong. ok. saya guna cara kuno. saya takde cutter yang canggih-manggih. takde board. takde pembaris. saya cuma ukur guna pita ukur dan potong guna gunting. kesian saya. ok. tak payah buat muka kesian lagi, sebab esok saya akan dapat barang-barang tu semua. harap-harapnya lah. saya akan jadi moden kembali.

inilah hasilnya selepas kain dipotong-potong. sila bandingkan dengan jari-jemari saya. betul saya tak pernah buat bende-bende halus cam ni. sila abaikan kain berbentuk 3 segi tu, sebab salah. saya baca 2 1/2" squares. tapi saya gatal buat triangle pulak. suka hati saya lah kan. lepas tu habis kene buat balik. itu pengajaran pertama.

oh tertinggal pintu dan tingkap pula..


tingkap dan pintu yang warna kuning tu

ini saya ambil gambar balik semula, bersama kain untuk tingkap dan pintu. malas nak interpremkan jari jemari tu. saya tak paham kenapa kain tu bergulung. ok. saya beli rm2 semeter. yang saya akan guna cuma 8 1/2 x 1 1/2 ". boleh agak tak besarnya cemane? besar sikit dari pembaris pendek 6" tu. nasib baik saya beli dah lama dulu. bukan beli untuk buat ni semata-mata.

bab 6: come over to my little tiny house

selepas dijahit, saya tahu yang basi kain jangan banyak-banyak. ini pengajaran kedua. maka setelah jahitan ditetas, dan dijahit, dan ditetas, dan dijahit dan ditetas, terhasillah seperti gambar di bawah.


cool kan? saya akan kata, memang corak kain tu yang bengkang-bengkok.

ok. pengajaran ketiga: jangan guna kain petak-petak, kecuali kalau saya betul-betul pandai jahit tak bengkang-bengkok.


agak-agak ade tak yang nak qc bahagian belakang?


tengok, tingkapnya sebesar ibu jari saya sahaja

ada lagi sape-sape yang berani?
nota untuk wan lagi sekali: yang ni pun tak perlukan jahit tepi.

tamat

eh.. to be continued...


Made by Maya, Games, Patchwork | 15 Comments
 

Hani says ...
  Maya.. I i ingat i sorang aje confuse segala mak nenek dgn ukuran tu.. hehe first time kononnya.. segala mak nenek semua tak reti buat.. i pon buat silly mistake yg pi kerat segi tiga tu.. ahha kan dah kene buat lain... ahaks...

Reply | Posted on 2/12/2009 8:48:15 AM
 

rina says ...
  senang giler tu... bkn takat wan... aku pn boleh buat. muahahaha. tp kesabaran aku tak tinggi sangatlah... nak2 plak main ngan benda2 halus ni. lagilah ketensionan aku yang meningkat naik.

p/s aku duk perati gak kat bab 4 tu kot2 terselit lagi kain yang pernah ku nampak. mana tau boleh mintak pengeras lagi.

Reply | Posted on 2/12/2009 10:10:02 AM
 

maya says ...
  hani: haha! sama2 lah kita belajar... kekekke...

rina: ade ke? takde kan? hahah! kali ni aku lebih licik dengan meletakkan di bahagian bawah timbunan kain-kain tu.. muahahahaha.. nak buat cemane, dah ko je yg rajin bagi aku kain kan... hehehhe..

Reply | Posted on 2/12/2009 10:13:32 AM
 

jaja says ...
  ei maya, dah siap pun. sy kira nak join juga tapi kena beli kain dulu. kain yg ada betul2 tak sesuai. berkobar2 ni :-P

Reply | Posted on 2/12/2009 10:50:43 AM
 

iamja says ...
  Ya Allah.. aku pun takde kesabaran sebegini...

Reply | Posted on 2/12/2009 3:49:46 PM
 

Wan says ...
  Auw jgn la perli2 ai.. ai taulah i pemalas sekarang ni.. tp ai sukala yu buat ni... nanti ai buat bila rajin.. malam 2,3 hari lepas ai konon nak menjahit tapi ai menjahit dalam mipi je tauuu...

Reply | Posted on 2/12/2009 3:57:12 PM
 

rina says ...
  u jahit apa wan... citelah skit... tanak cite yer... tp i tau apa u mimpikan... auwwww

Reply | Posted on 2/12/2009 4:42:55 PM
 

snazzynsuch says ...
  gigihnya maya... i tatau la sanggup ke nak buat.. tapi nampak cam best.. sebab sume org buat.. cam u la ala2 tersahut cabaran... ehehehe....

tips untuk quilting basi slalu 1/4".. kalo malas nak ukur kan.. dia lebih kurang setapak.. penah dengar tak jahit setapak.. hujung kain tu.. ngam2 je kat tapak mesin jahit tu...

Reply | Posted on 2/12/2009 5:06:54 PM
 

maya says ...
  jaja: cepat-cepat... mari kita meriahkan majlis..

ja: belum terai belum tau ja..

wan: ai tak perli tau.. ai nak bg semangat kat yu nih.. cepatlah buat..

rina: ya, wan.. apekah yg yu jahit tu..

snazzynsuch: u lagi tere kan... yep.. i baru discover pasal 1/4" tu & yg setapak namanya tu... selepas di jahit dan ditetas dan dijahit dan ditetas... hehehe.. tq for the confirmation ya! sila bg tips lagi...

Reply | Posted on 2/12/2009 5:24:05 PM
 

jurra says ...
  Yeh Yeh.. sonoknye ramai buat sama2..

Saya pun kira 1st time juga buat patchwork dari perca kain..Yg belajar kat Epal cara tipu sikit.. sebab jait ikut template kertas.. mustahil akan salah..

Tapi yg ni... cabaran juga.. sebab potong + jahit tanpa template.

Tapi part roof tuu.. Maya dah potong segitiga kan? Saya pun buat camtu juga mulanya.. tapi kurang tepat jadinya.. Cuba tengok betul2 arahan dia..

ROOF (A) & (J)
4keping 2 1/2 squares (A)
2keping 4 1/2 x 2 1/2 rectangles (J)

klu ikut arahan dia.. dia tak potong triangle.. dia jahit sudut jadi segiempat tadi menjadi segitiga.. baru potong.. Cuba try.. mesti ada beza... Saya dah 5x buka tau..hehehe.

Reply | Posted on 2/13/2009 2:24:06 PM
 

maya says ...
  thanks jurra...
yer.. masa ambik gambar tu yg salah...
bila nak jahit baru tau salah...
lepas tu, baru saya buat macam yg diarahkan.... kalau tak mmg tak jadi..
pas tu dah malas nak ambik gambar.. :P

Reply | Posted on 2/13/2009 2:49:44 PM
 

malika says ...
  saya confuse lah..ukuran yang dia suruh kita kerat2 kain tu dah siap siap basi kain ke atau kita kena tambah additional basi 1/4"? confuse lah...

saya excited tgk awak punya hasil...

Reply | Posted on 3/8/2009 11:34:13 PM
 

maya says ...
  hi malika..
ukuran dia bagi tu dah siap basi 1/4".. jadi tak perlu tambah2 basi lagi....
saya pun banyak konfius... hahahah.. takpe.. ini permulaan saya belajar..

Reply | Posted on 3/8/2009 11:41:12 PM
 

malika says ...
  wah cepat nya respon...tq maya

Reply | Posted on 3/8/2009 11:46:46 PM
 

sue says ...
  sue kena byk belajar dgn kak maya ni...paling penting..sikap kerajinan akak tu....

Reply | Posted on 3/19/2009 8:02:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 8 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server