HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Hani says ...
  Maya.. I i ingat i sorang aje confuse segala mak nenek dgn ukuran tu.. hehe first time kononnya.. segala mak nenek semua tak reti buat.. i pon buat silly mistake yg pi kerat segi tiga tu.. ahha kan dah kene buat lain... ahaks...

Reply | Posted on 2/12/2009 8:48:15 AM
 

rina says ...
  senang giler tu... bkn takat wan... aku pn boleh buat. muahahaha. tp kesabaran aku tak tinggi sangatlah... nak2 plak main ngan benda2 halus ni. lagilah ketensionan aku yang meningkat naik.

p/s aku duk perati gak kat bab 4 tu kot2 terselit lagi kain yang pernah ku nampak. mana tau boleh mintak pengeras lagi.

Reply | Posted on 2/12/2009 10:10:02 AM
 

maya says ...
  hani: haha! sama2 lah kita belajar... kekekke...

rina: ade ke? takde kan? hahah! kali ni aku lebih licik dengan meletakkan di bahagian bawah timbunan kain-kain tu.. muahahahaha.. nak buat cemane, dah ko je yg rajin bagi aku kain kan... hehehhe..

Reply | Posted on 2/12/2009 10:13:32 AM
 

jaja says ...
  ei maya, dah siap pun. sy kira nak join juga tapi kena beli kain dulu. kain yg ada betul2 tak sesuai. berkobar2 ni :-P

Reply | Posted on 2/12/2009 10:50:43 AM
 

iamja says ...
  Ya Allah.. aku pun takde kesabaran sebegini...

Reply | Posted on 2/12/2009 3:49:46 PM
 

Wan says ...
  Auw jgn la perli2 ai.. ai taulah i pemalas sekarang ni.. tp ai sukala yu buat ni... nanti ai buat bila rajin.. malam 2,3 hari lepas ai konon nak menjahit tapi ai menjahit dalam mipi je tauuu...

Reply | Posted on 2/12/2009 3:57:12 PM
 

rina says ...
  u jahit apa wan... citelah skit... tanak cite yer... tp i tau apa u mimpikan... auwwww

Reply | Posted on 2/12/2009 4:42:55 PM
 

snazzynsuch says ...
  gigihnya maya... i tatau la sanggup ke nak buat.. tapi nampak cam best.. sebab sume org buat.. cam u la ala2 tersahut cabaran... ehehehe....

tips untuk quilting basi slalu 1/4".. kalo malas nak ukur kan.. dia lebih kurang setapak.. penah dengar tak jahit setapak.. hujung kain tu.. ngam2 je kat tapak mesin jahit tu...

Reply | Posted on 2/12/2009 5:06:54 PM
 

maya says ...
  jaja: cepat-cepat... mari kita meriahkan majlis..

ja: belum terai belum tau ja..

wan: ai tak perli tau.. ai nak bg semangat kat yu nih.. cepatlah buat..

rina: ya, wan.. apekah yg yu jahit tu..

snazzynsuch: u lagi tere kan... yep.. i baru discover pasal 1/4" tu & yg setapak namanya tu... selepas di jahit dan ditetas dan dijahit dan ditetas... hehehe.. tq for the confirmation ya! sila bg tips lagi...

Reply | Posted on 2/12/2009 5:24:05 PM
 

jurra says ...
  Yeh Yeh.. sonoknye ramai buat sama2..

Saya pun kira 1st time juga buat patchwork dari perca kain..Yg belajar kat Epal cara tipu sikit.. sebab jait ikut template kertas.. mustahil akan salah..

Tapi yg ni... cabaran juga.. sebab potong + jahit tanpa template.

Tapi part roof tuu.. Maya dah potong segitiga kan? Saya pun buat camtu juga mulanya.. tapi kurang tepat jadinya.. Cuba tengok betul2 arahan dia..

ROOF (A) & (J)
4keping 2 1/2 squares (A)
2keping 4 1/2 x 2 1/2 rectangles (J)

klu ikut arahan dia.. dia tak potong triangle.. dia jahit sudut jadi segiempat tadi menjadi segitiga.. baru potong.. Cuba try.. mesti ada beza... Saya dah 5x buka tau..hehehe.

Reply | Posted on 2/13/2009 2:24:06 PM
 

maya says ...
  thanks jurra...
yer.. masa ambik gambar tu yg salah...
bila nak jahit baru tau salah...
lepas tu, baru saya buat macam yg diarahkan.... kalau tak mmg tak jadi..
pas tu dah malas nak ambik gambar.. :P

Reply | Posted on 2/13/2009 2:49:44 PM
 

malika says ...
  saya confuse lah..ukuran yang dia suruh kita kerat2 kain tu dah siap siap basi kain ke atau kita kena tambah additional basi 1/4"? confuse lah...

saya excited tgk awak punya hasil...

Reply | Posted on 3/8/2009 11:34:13 PM
 

maya says ...
  hi malika..
ukuran dia bagi tu dah siap basi 1/4".. jadi tak perlu tambah2 basi lagi....
saya pun banyak konfius... hahahah.. takpe.. ini permulaan saya belajar..

Reply | Posted on 3/8/2009 11:41:12 PM
 

malika says ...
  wah cepat nya respon...tq maya

Reply | Posted on 3/8/2009 11:46:46 PM
 

sue says ...
  sue kena byk belajar dgn kak maya ni...paling penting..sikap kerajinan akak tu....

Reply | Posted on 3/19/2009 8:02:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 6 + 6 =
 

 

Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2018. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server