HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

stand diy
Monday, February 02, 2009
Posted on 10:37:58 PM | 14 Comments

sebab selangor tak cuti, neseri & tadika anak-anak saya buka. terpaksa lah mereka ke sekolah hari ni. pagi-pagi kami sudah ke lawyat. takdelah beli apa sangat pun. cuma ram untuk laptop kawan saya je. tapi sebab laptop tu kawan saya yang punya, dan saya yang ikut cik abang tu, terpaksa juga saya ikut dia window shopping kat situ. window shopping kat lowyat? entah apa je. boring ya amat. sakit kaki ada.

dah habis pusing seluruh tingkat yang ada, barulah menuju ke tempat yang best. sakit kaki pun takpe. kami ke ikea. nak cari stand untuk rumah anak-anak ikan tu. on the way tu dapat sms kata tutorial yang di tunggu-tunggu tu dah siap. punyalah happy saya mase tu kan... tak sabar nak balik rumah. tapi nak cari stand dulu.

oh yer.. 3 ekor anak ikan saya dah selamat membunuh diri pagi ni. mungkin sebab tunggu stand lama sangat tak sampai-sampai. saya rasa, kalau asik mati saja, saya nak bela ikan puyu jer lah. ikan puyu ni biasanya tabah. bukan senang-senang nak bunuh diri. lagi pun ikan puyu senang nak cari, keliling rumah kat kampung saya konfirm ade. sedap pun sedap bila digoreng. hehehe.. takde lah.

stand ni saya pasang sendiri. sebab cik abang dah pengsan makan ubat selsema. terkial-kiallah saya sensorang sambil dibantu oleh 2 orang pembantu setia saya ni. saya suka pasang barang ikea ni, kalau yang tak berat sangat lah. setakat yang saya mampu nak angkat. sebab saya rasa macam satu permainan 3d puzzle jugak kan. cuma tahap kurang sabar sikit bila kiri kanan nak kena layan budak 2 orang tu jugak. everytime keluarkan tool nak guna. lepas pakai je, kene simpan dalam toolbox terus. nak pakai kena keluarkan balik. sebab risau lak si kecik tu tetiba masukkan ke mulut ke ape kan..

masa saya nak ambik gambar stand yang kononnya saya diy ni (padahal kayu tu orang lain tolong potong), datanglah 2 pembantu setia saya ni merangkap model sambilan nak join sama. mula tu adik nak dok kat dinding belakang cam tu lah. suh duk depan tak nak. risau tak nampak ikan kot, padahal rambut gerbang dia bukan buleh tutup akurium tu pun.

dah suh duduk, barulah nak ke depan.

ok. harapan saya esok takde yang mati lagi. sebab esok saya dah nak kerja...


Corat-Coret, Kisah Saya | 14 Comments
 

iamja says ...
  Saya pun suka pasang barang IKEA. Tapi hat simple2 ajela kan...

Adeh Maya.. aquarium tuh really kasi aku inspiration la.. cantikk... aku terbayangkan kalau aku letak NEMO dalam tuh.. aku takut bunuh diri gak. Hmm.. semua aku takut.. cemana mau bela.

Reply | Posted on 2/3/2009 8:12:45 AM
 

azie says ...
  Bestnya ada aquarium...amri dah byk kali request nak bela ikan...saya jek x benarkan sebabnya saya tau dia hangat2 taik ayam...nanti kang, ikan kemana...dia kemana...sapa nak cuci rumah ikan tuh nanti..tul x?

Tp kot x silap arituh tokeh kedai ikan tuh kata kot pasang Co2 (betul ke ejaan aku?) x pyh cuci ek maya? Tul ke?

Reply | Posted on 2/3/2009 9:02:56 AM
 

rina says ...
  aku hanya suka brg2 ikea tp tak suka pasang dan tak penah pn pasang seniri.

nemo aku rasa susah nk bela ja sbb dia ikan air masin.

tempat letak aquarium tu cantiklah... mmg utk letak ke or rak apa sebenarnya tu...

Reply | Posted on 2/3/2009 9:09:23 AM
 

maya says ...
  ja & azie: beli je akuarium tu.. dah ada karang, mesti rajin punye sebab tengok ikan berenang ni cam terapi gak... tenang je..

kalau takut nemo bunuh diri, rina kata bela ikan gapi & tetra neon senang jaga.. saya pun nak cari gak... tp saya pun teringin nak bela ikan air masin tapi tu laa.. ikan air tawar pun tak lepas lagi..

Reply | Posted on 2/3/2009 9:11:14 AM
 

maya says ...
  rina: tu sebenarnya pc rack.. tp jenis compact.. tapi sebab saiz sangat sesuai.. belasah jer lah.. i memang suka belasah2 ni..

Reply | Posted on 2/3/2009 9:13:44 AM
 

tety says ...
  ikan2 kt rumah aku tu pun dah byk gak yg bunuh diri ms awal2 pembabitan pogy bela ikan... dah ler tuan rumah pun sokmo takde kt rumah... balik2 tgk dah selamat... huhuh

pogy & danial la yg suka layan ikan2 dk berenang nih... aritu ms x de letrik kt rumah, die paling risau ikan2 tuh x dpt oksigen... huhu sib baik la sume masih selamat...

Reply | Posted on 2/3/2009 11:21:01 AM
 

maya says ...
  aku kan.. dari awal2 kawen dulu suh saher bela ikan.. aku malas nak bela.. nak tengok je sbb aku memang suka tengok air.. air kat cermin keter pun aku suke tengok tau..... tapi dia tak bela2, tahun ni dah tahun ke 7... jadi, aku rase, baiklah aku saja yang bela, malas2 pun...

ape lagi ja... jomlah bela ikan.. maka kita akan saling sokong menyokong dan buleh kongsi & berbincang masalah ikan.. panelnya kita buleh panggil rina & tety juga.. has mana has?

Reply | Posted on 2/3/2009 11:59:27 AM
 

rina says ...
  nasrun pn dia boleh duk ralit perati tgk ikan2 berenang2 tau... pastu dia ada pasang cam ala2 air terjun tu... pun dia suka dengar bunyi air tu... tenang jer dia ckp... mcm duk tepi air terjun jer.

x silap aku nasrun gak ada beli sejenis ubat utk buat air jd jernih. masuk dlm 1 penutup.. dlm masa setgh jam air jadi jernih. itu salah satu rahsia tayah tuko air acapkali.

Reply | Posted on 2/3/2009 2:04:44 PM
 

Wan says ...
  dah kata, kan.. mesti ada yg bunuh diri.. mungkin sebab aquarium itu terlalu lawa kan...

Reply | Posted on 2/3/2009 4:28:16 PM
 

maya says ...
  okes... nanti aku cari penjernih air pulak.. semangat ni..

takpe wan.. aku tak expect pun semua akan hidup semua.. ajal maut di tangan Tuhan... sbb jarang2 orang bela ikan hidup semua.. kire terer sangat lah tu.. sejuk tangan... ape sgtlah aku ni yg hanya insan biasa, yg tiada apa-apa istimewanya.. heheheh... tapi tak pe.. sekurang-kurangnya kite dah cube jaga dia..

Reply | Posted on 2/3/2009 5:31:08 PM
 

Wan says ...
  eh kenapa bunyi komen maya macam merajuk... muahaha...
maksud aku, ikan ni mmg sensitip senang mati.. aku tau sebab ayah aku penah bela ikan mas... bli 7ekor yg idup cuma tinggal 2-3 ekor..... rumah aku kat kg siap ada dinding ditebuk untuk letak aquarium... antara living hall n family hall tgh2 tu nampak ikan...

Reply | Posted on 2/3/2009 10:39:12 PM
 

maya says ...
  kakakaaka.. ampeh wan kate aku merajuk pulak.. mane ade weh... sedih ikan tu mati.. tapi yg lain2 masih segar bugar lagik..

ganas rumah wan siap tebuk2.. akuarium rumah aku kat kampung dah jadi tempat isi barang ayah aku dah.. dulu bela ikan kaloi..

Reply | Posted on 2/4/2009 12:04:36 AM
 

tini says ...
  wala la.. n3 ikan ni bisa menggugat keharmonian umah tangga i la..sbb suamiku x bg bela (dh byk kl tggl aquarium je) tp ni dh jeles plak tgk ikan maya nih. agak2 lps ni, cuti la menjait ek? asik tgk ikan je :)

Reply | Posted on 2/4/2009 1:32:54 PM
 

maya says ...
  tini: hehehe... buleh eh tergugat? suami u jeles tu u dok tengok ikan je... i? cuti menjahit? dah selalu cuti.. heheh

Reply | Posted on 2/4/2009 9:03:37 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server