HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

gaun putih
Saturday, January 31, 2009
Posted on 11:19:34 PM | 13 Comments

ok. berbalik kepada cerita.. eh eh.. apesal tiba-tiba berbalik ni, padahal baru mukadimah. boleh lah sebab dah lama tak tulis entry pasal baju kan. ok. mula-mula papa kata tak sesuai. reben besar sangat. baju pun besar. gambar pun gelap, tak cukup cahaya, kamera dah lah tak canggih. indoor, habis adik macam baru balik dari hawaii kan. eh.. apesal hawaii? ok, pulau kapas. pulau kapas pun tak buleh. sebab kalau balik dari pulau kapas, harus kulit putih berseri macam kapas. ok, pulau redang. rambut pun ngamuk tak nak sikat, buleh?

komen papa memang tak best. ok. lain kali ambik gambar lain pulak ye. ni stok tak tahan saya nak upload hari ni jugak. sebab hari ni takde entry. eh! sejak bila pulak azam saya nak update tiap-tiap hari eh? saya terikut rina lah ni. dia rajin update blog sekarang. saya pun ikut terajin. terima kasih rina, berjaya merajinkan diri saya.

ok, ini gambar tanpa model. mase ni tali bahu tak siap lagi. abang kate, ni baju princess. adik tak kata apelah, paham entah tidak. sebenarnya saya teringin nak letak bunga crochet kat bahagian dada tu.. susun-susun.. warna biru. ingat nak mintak tolong kawan saya. tapi dia pulak ber morning sickness yang maha hebat. TAHNIAH. bukan tahniah yang kat morning sickness tu. tahniah yang isi tu..

saya pernah jugalah buat bunga crochet tu, tapi dah lupa selok-beloknya. dah, buat pun sekali je. tolong, tolong sape nak tolong? saya nak 2 kat dada, 1 kat topi... kalau rajin lagi nak 3 susun kat bawah sikit cam taman. demand pulak.

yang ni pulak topinya. lama dah gee, yang nak jatuh dari kerusi tu, suh buat topi yang padan ngan baju kan. dah reti buat topi yang senang ni, baru lah rajin nak buat. betul, senang sangat buat topi style gini tau. bila topi ni siap, saya tengok adik dah tertidur sambil ditonton oleh tv. abang pun sama tidur. patutlah rumah macam senyap. jadi tak dapat nak try kat adik. layan jer lah ambik gambar topi saje.

bila adik dah bangun, try lah topi ni kat dia... besar rupanya.. terpaksa tetas balik, & jahit balik... tapi adik dah tidur balik. tak tau la masih besar lagi ke tak.

akhirnya, macam biasa, layanlah gambar adik posing senget-senget ni kan. bajet nak jadi model tiru kakak hanis lah tu. kakaka..


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 13 Comments
 

rina says ...
  nama i dikaitkan lagi... malu i tau. mentang2 nak suh i buat tutorial... slalu jer seru nama i... tak baik tau...

nampak cam besar jer gaun tu ngan melly... hrmmm... kalau damia pakai ngam2 kot. apa kata.... apa kata... apa kata... u know what i mean... hahaha...

kira ni gaun utk dipakai masa gedering nanti ke... putih - biru...

Reply | Posted on 2/1/2009 12:12:01 AM
 

iamja77 says ...
  ooo putih biru.. wah wah wah... aku dah book dewan ok. cheque pun dah kasi tau.

melly dah mcm muka abang dia dah. cantik gown itu maya. tak sabar aku nak ada bb girl. nanti kalau aku ada bb girl kan.. mmg maya forever la.. atau semua made by maya. heheheh.

Reply | Posted on 2/1/2009 12:30:27 AM
 

Dania & Gee says ...
  ermm mesti bunga crochet ek... tak leh bunga dari kain je ke. bunga dari kain biru kat dada.

bunga dari kain putih kat topi.

Reply | Posted on 2/1/2009 7:59:27 AM
 

maya says ...
  rina: paham tak pe.. akan ku seru namamu selalu sampai dapat tutorial tu.. besar eh? tak pe lah.. jap lagi melly besar gak..hehe.. ni gaun saje2 je.. overdress plak karang kalau pakai mase gedering.. takke? muahahaha...

ja: oit... korang ni stay up sampai malam2, tak tidur ke? eh, kalau ja aku tahu laa ape sebabnya.. kalau rina? ummm... haha.. jgn cakap ler camtu.. malu i.. takde best sangat pun gaun2 tu..

gee: a'ah.. mesti mesti.. teringin nak ada bunga crochet.. bunga kain dah pernah buat.. pas tu pulak,kain biru dah ade.. ni kain lebih baju kurung i buat.. cukup2 je tu.. lebih dia piece sikit hujung topi yang lengkung2 tu...

Reply | Posted on 2/1/2009 8:35:25 AM
 

jaja says ...
  maya,tumpang tanya..kalo pesen skirt cenggini,buat dua lapis ke?ke selapis je?cantik je saya tengok,nak sangat try buat.kena lg ada anak pompuan ni.tp dia kecik sgt lg.nti kalo jd buat pun,takut dia tak pakai lama...baby kan cepat besar.

Reply | Posted on 2/1/2009 11:06:03 AM
 

faridah says ...
  cantiklah maya...topi tu yg buat i geram..heheh..nak buat jugalah..pattern dah ada lama dah...ituhari download dari tenet..heheh

Reply | Posted on 2/1/2009 11:06:31 AM
 

Wan says ...
  wahh cantiknya... bilakah aku boleh menjahit seperti ini.. sudah berhabuk mesin jahitku ittew...

Reply | Posted on 2/1/2009 8:12:25 PM
 

maya says ...
  jaja: ni kire 2 lapis kot.. tak tahu apa istilahnya. nanti saya ambik gambar eh..

faridah:tq. ya ya.. sila buat banyak2..

wan: tq. buat je lah wan.. mesti buleh punye.. cari semangat.. cari semangat..

Reply | Posted on 2/1/2009 8:59:13 PM
 

izah78 says ...
  salam maya..

saya nak tanya baju2 yang maya buat tuk anak2 cantiklah..kain2 cotton tu maya guna kain cotton apa yerk..

Reply | Posted on 2/1/2009 11:26:53 PM
 

maya says ...
  salam izah. sorry, saya ni memang tak reti nama2 spesific kain ni... kain kotton tu pun.. sbb saya beli ikut ape yg ada kat kedai tu je.. biasa saya cari kat kamdar & nagoya...

kotton putih tu kotton biase je, biasanya say acari yang tak cepat berbulu. tapi kotton bunga yang ni jenis yang macam bule scretch tapi bukan getah...

Reply | Posted on 2/1/2009 11:37:01 PM
 

izah78 says ...
  teng kiu maya for da explanation..hehe

Reply | Posted on 2/5/2009 10:48:33 AM
 

hannan says ...
  salam kenal...
dah lama ngintai kat sini...
baru hari..nak bersapa...
nak tanya..kat mana nak tengok cara buat topi tu..terima kasih...

Reply | Posted on 5/6/2009 5:04:09 PM
 

maya says ...
  hi hannan,

explanation pasal topi ade di sini: http://my.crazyartzone.com/index.asp?file=view&viewid=428

Reply | Posted on 5/6/2009 10:22:57 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 9 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server