HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

topi sayur, the sunbonnet
Saturday, January 24, 2009
Posted on 9:06:12 PM | 18 Comments

saya dapat idea nak buat sunbonnet ni dari jurra. ok jurra panggil topi nyonya jual sayur. memang macam topi nyonya jual sayur pun. saya nak pendekkan, jadi topi sayur saja. TQ jurra. nanti bagi idea lain pulak yer.. hehe.. padahal dah melambak idea dia bagi, cuma saya yang pilih-pilih nak ikut yang mana.

saya cari tutorial untuk buat topi sayur ni. susah juga asalnya sebab tak tau keywordnya. kalau letak hat, melambak-lambak topi yang biasa tu. letak chinese hat, banyak lak made in china yang keluar. ni saya ambik idea jurra laa sebab dia letak nama nyonya. haha..

tapi akhirnya, saya jumpa juga di http://curiouslycrafty.wordpress.com/milinery/. tak sama tapi serupa. kira basic dia dah ada. saya bega sikit bahagian bawahnya untuk dapat bentuk wavy seperti yang saya kehendaki. jadilah macam bentuk roket seperti di bawah.

untuk saiz, saya guna topi yang sedia ada. topi tu saya lipat 2 dan kemudian dilipat 3. kan saya dah kata saya suka menekap saja. tak payah pening kepala nak buat kira-kira macam comment box saya kan. sebenarnya, topi ni dah sempit. saya terlupa nak besarkan.. lalalalala... mungkin kalau saya rajin nak buat lagi nanti saya nak bagi wavy dia lebar sikit.. taklah nampak cam terkontot gitu kan..

jadi, potonglah kain bentuk cam ni 6 helai untuk bahagian luar, 6 helai untuk bahagian dalam macam kat tutorial tu. untuk topi ni memang saya buat pattern kat kertas dulu. sebab nak buat topi, saiz kena ngam-ngam, tak macam buat baju, setakat lebih setengah inchi takde hal. buat topi ni, kalau lebih setengah inchi, 6 bulan lagi baru buleh pakai. tapi kurang setengah inchi lak, kene tunggu adik baru lah jawabnya. itupun kalau adik baru tu pompuan.. heh hee...

topi sayur yang saya buat ni reversible. bolehlah nak ikut tema baju kan kononya. tengoklah cek mek molek ni bila ambik gambar, dah mula nak terteleng-teleng. layan jer lah kan..

selalu saya potong kain masa dahlia tidur. tapi hari ni sebab masa dia tidur, saya pun tertidur sama, maka saya potong kain masa dia berjaga. sibuklah dia nak kain juga. kalau tak bagi, dia baring atas kain yang saya bentang. maka saya bagilah sehelai. dah tu dia mintak gunting pulak. amboi.. betul nak tolong ni.

ok. lepas ni ni nak bersiap-siap untuk esok pagi-pagi ada tugas yang perlu dibereskan. hari isnin baru balik kampung. jumpa lagi!


Made by Maya, Dan Lain-lain, Sewing Corner | 18 Comments
 

Dania & Gee says ...
  hehehe me pun sedang buat topi untuk matching dress smocking customer. tapi bukan topi nyonya jual sayur . ni topi ah pek gi mancing. hehehehe.

hari ni nyonya jual sayur apa ek. nak kuih talam ada tak??? what????

Happy Holiday

Reply | Posted on 1/24/2009 11:36:51 PM
 

Iamja77 says ...
  Buat topi plak? Adeh comelnya. Inilah penangan anak pompuan ek. Time elman kecik2 takde pun.

Reply | Posted on 1/25/2009 9:16:22 AM
 

faridah says ...
  maya..heheh me pun dah ada juga tutorial buat topi ni tapi tak terbuat2 lagi...bila nampak jurra buat baru tergerak hati nak buat juga...nantilah...heheh

Reply | Posted on 1/25/2009 6:34:43 PM
 

rina says ...
  comel giler topi ni... model topi of cos sentiasa comel...

Reply | Posted on 1/25/2009 7:30:08 PM
 

maya says ...
  gee: wah.. rajin nak buat topi matching ngan dress eh.. ni mesti macam topi pink yang saya buat contoh tu.. tq & happy holiday to u too...

ja: tq. itulah.. banyak mende kiut buleh try kat budak poms nih.. saya ni memang jenis cepat boring kat satu mende.. sbb try macam-macam.. hhehe..

faridah: faridah dapat kat mane tutorial tu? cepat ler buat nak tengok hasilnya.. dia ala pathchwork jugak kan.. hehehe..

rina: tq puan rina... saya pun berkenan ngan topi ni dan macam tak percaya saya dah membuatnya sendiri... awak tak nak try buat jugak ke?

Reply | Posted on 1/25/2009 11:21:28 PM
 

tety says ...
  mmg cunsss daa topi ni... dah ler skali buat 2.. over!
kalo rina, bukan die yg nk try buat, tp suh mu try buatkan utk mek... huhuhu

Reply | Posted on 1/26/2009 2:06:28 PM
 

maya says ...
  tet.. mane ade 2.. satu jerlah, but reversible.. haha..

Reply | Posted on 1/27/2009 7:46:13 PM
 

jaja says ...
  wah, cantik!cantik! saya suka.. kompem lepas ni saya misti terai punya la!!!

Reply | Posted on 1/27/2009 11:09:12 PM
 

Kathryn says ...
  What a cute sunbonnet!

Reply | Posted on 1/28/2009 1:46:47 PM
 

maya says ...
  thank you jaja & kathryn!

Reply | Posted on 1/28/2009 2:24:47 PM
 

Wan says ...
  mmg lawa la maya, sangat kreatip..

agak2 kalau takde mesin jahit tepi boleh ke jahit baju.. apa alternatif lain selain jahit tepi ek maya

Reply | Posted on 1/28/2009 11:40:36 PM
 

maya says ...
  eh wan.. hang citer baju ka citer topi ni?
kalau topi ni memang tak yah jahit tepi sebab belah tepi kain semua dok dalam.. pi kat link tutorial tu nanti hang paham laa.. aku pun tak reti nak explain lebih2.. hehe..

Reply | Posted on 1/29/2009 8:53:55 AM
 

kak zaa says ...
  salam maya...
berminat nak jaet topi nii..tp bukan utk anak kecit ...
utk anak dara dan mak dara....ehheeee...

mcmna nak tahu ukuran utk kepala yerr..?
nak ukur topi lama , mmg tak der..
cuma nak tahu ukuran lebih kurang utk kepala orng dewasa...

Reply | Posted on 3/4/2009 3:01:08 PM
 

maya says ...
  salam kak zaa..
saya pun tak pernah buat topi untuk anak & mak dara..

rasenya, idea ni boleh pakai tak?
- ukur ukurlilit kepala.. pas tu bahagi 6 tu untuk lebar per piece..
- untuk panjang lak, ukur dari atas kepala sampai ke telinga.. pas tu tambah 2 inchi utk bhgn wavy tu...

eh.. kat tutorial link tu adelah pattern dia.. boleh download je.. lagi senang.. cuma tambahkan wavy tu jer...

Reply | Posted on 3/6/2009 2:33:29 PM
 

azjie says ...
  tomei

Reply | Posted on 3/27/2009 12:58:53 PM
 

kak zaa/zawiah says ...
  topi ku belom siap lagi...
uhhhuuu........
ingat nak buat utk cik abe...dia nak pi fishing tour geng opiss.......

tak berani nak potong ler maya...!

Reply | Posted on 4/11/2009 8:58:07 AM
 

kyrasha says ...
  Maya.........

topi ni kt bahagian dalam ada kena letak interface tak? lps tu cemana nk buat bg bentuk wavy tuh? ker dia 'jadi' sendiri bila dah siap? soklan cem budak darjah 1 la plak....tp kalo nk belajar kena la tanya smpi paham kan? kalo x tak jadi........:D

Reply | Posted on 6/21/2009 12:43:04 AM
 

maya says ...
  dalam topi tu takde interface pun.. cara nak buat macam kat link tutorial tu... cuma saya lebihkan hujung tu untuk bg wavy.. memang wavy tu jadi sendiri...

Reply | Posted on 6/22/2009 9:44:11 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 18 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server