HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

patchwork
Friday, January 23, 2009
Posted on 10:51:43 AM | 7 Comments

masa saya membelek-belek album lama, saya terjumpa ni. tarikh gambar ni 16 dec 2004.

inilah antara patchwork yang saya buat. dulu-dulu saya pernah juga buat bantal kecik-kecik guna kotak-kotak hexagon dan juga selimut dari kain-kain perca yang mak saya kumpul sekian lama. tapi semua tu yang simple je lah. caca-merba orang kata. takde specific design yang cantik-cantik macam orang lain buat tu.

tapi yang ini memang saya cari kain cotton murah-murah saja. yang ni sebenarnya sarung tilam untuk elman. sekarang, tilam ni dah tak pakai. dan saya guna kapas (kapas ke? ape ha panggil mende dalam tilam tu?) untuk buat benda lain. contohnya cubies dan pincushion yang ni dan yang ni.

dulu-dulu saya tak tau pasal patchwork. masa saya darjah 5, saya ke rumah kawan saya dan berasa sangat teruja bila nampak selimut kawan saya yang punya banyak corak bertampal-tampal. cantik pulak tu. walaupun ada juga terlintas rasa, macam selimut orang miskin. ye lah.. dulu kan mase sekolah rendah, kalau berlakon jadi orang miskin, atau berlakun jadi pak pandir sekali pun, baju kene compang camping dan ada tampal-tampal. sebab tu saya terfikir pasal orang miskin. walaupun kawan saya tu bukan orang miskin.

ok. walau apa pun, saya suka dengan idea tu. dan saya usulkan idea tu kepada mak saya. saya tak ingat apa mak saya kata, tapi tak lama lepas tu, memang mak saya buat juga satu selimut yang besar, yang bercantum-cantum menggunakan kain perca yang ada. saya excited. dan mak saya mengajar saya untuk buat selimut yang kedua.

bermulalah sesi gunting-menggunting dan jahit-menjahit. itulah permulaannya. sampai sekarang selimut tu ada dan digunakan bila kami balik kampung.

tapi selimut yang kami buat tu, tak adalah batting tu.. just dilapis dengan kain kotton tebal saja di bahagian belakangnya. dan kain-kain untuk dibuat patch nya bukan kain kotton. tetapi perca lebihan kain baju kurung kami yang mak kumpul sejak kami kecil.


Made by Maya, Patchwork, Sewing Corner | 7 Comments
 

iamja77 says ...
  aku kan tingin la nak menjahit mcm ko.. syok je rasa. tapi aku really keras tangan la. hhmm.. aku leh buat sebenonya tapi tulah. malas kot. hahhaha.

p/s= jawapan verication ini 10. hahahahha.. saje je.

Reply | Posted on 1/23/2009 12:54:12 PM
 

mushroom says ...
  sy pun ade selimut camtu, dari kecik pakai..hehehe lebey2 kain perca.. :D

Reply | Posted on 1/23/2009 2:06:25 PM
 

jaja says ...
  hehe..aku dulu pun anggap cenggitu jg. selalu nampak org wat kain perca petak2 jadi selimut. tak sangka skang ni mcm2 corak dan bentuk org bleh buat. kemain kreatif lagi. aku rasa la, patchwork ni asalnya dari org dulu2 yg main sambung2 kain wat baju ke..selimut ke..

Reply | Posted on 1/23/2009 2:11:43 PM
 

maya says ...
  ja: aku tahu cemane rasenye.. sebab dulu mase belum ade anak pompuan, mesin jahit tu dok terjelepuk lah kat store.. nak jahit baju kurung sendiri pun malas..

mushroom: dah lama pakai lagi syok kan..

jaja: yelah kot.. yer lah dulu kain bukan cam sekarang kan bersepah2.. so, diorang sayang kain tu, tu sebab di sambung2... sekarang ni kain yang dah sedia beso tu digunting2 jadi kecik pas tu sambung balik jadi beso...

ya.. soalan saya pun susah hari ni.
56+7=63

Reply | Posted on 1/23/2009 3:17:19 PM
 

ellanie says ...
  wah..sama lg la kita..masa kecik2 dulu mmg mak sy slalu buat selimut dr kain perca..kain perca dr lebihan kain buat baju krg...sbb mase tu mak sy tkg jahit..smpai skrg..kalo blk kg, msih ade lg selimut yg mak buat..satu sorang lagi..tp yg tu mak beli kain dari sape ntah,..kain dr kilang..mmg dah siap potong petak2..adela dlm 3-4 helai selimut corak yg sama..thn la tau benda2 gini..

Reply | Posted on 1/24/2009 10:36:54 AM
 

maya says ...
  ellanie.. wah.. banyak pulak yang sama yer... hehehhe.. cube ellanie pulak cerita, kot-kot nanti saya lak yg kate eh, sama lagi lah.. hehehhe

Reply | Posted on 1/24/2009 9:33:40 PM
 

zaiton says ...
  Salam,
Skrg saya berjinak dgn bisnes selimut tampal, bila masuk ke blog ni, berkobar semangat untuk belajar menjahit selimut tampal ni....atau pun maya boleh menjahit utk saya beli secara borong, saya rasa jahitan maya lebih halus dan canti berbanding saya beli dr dealer yang ambik selimut tu dari kilang.

Reply | Posted on 3/28/2010 6:21:28 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 18 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server