HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

adik
Wednesday, January 21, 2009
Posted on 8:55:12 PM | 10 Comments

doktor kata, buat masa ni adik tak boleh makan telur. doktor takut telur tu yang buat adik batuk-batuk dan selsema tak berenti.


tu muka adik macam alergi makeup pulak

baru ni muka adik macam menggelupas, dan tinggalkan parut. mungkin alergi. tapi apa sebabnya, tak tahu lagi. adik baru je nak naik berat badan. masa jumpa doktor ni, baru 8.5kg. adik pun tak ada masalah untuk makan. adik makan apa saja. cuma baru ni tak tahu kenapa adik suka menangis dan tak berapa makan. tapi kadang tu elok.

sekarang ni adik ok. cuma selsema dan batuk tu ada lagi sikit. doktor suruh kami cari pasal asthma dan bronchiolitis. doktor bagi 2 pilihan untuk treatment. samaada makan ubat hari-hari selama 3 bulan, atau menggunakan inhaler pagi dan petang selama 3 bulan.

mama doakan adik cepat-cepat sembuh.


caught in action. sape cucuk mata adik tu?


Corat-Coret, Anak-anak Kita | 10 Comments
 

iamja77 says ...
  padanla ko sedih maya. haah maya.. treatment astma selalu mcm tuh. Lama. tak salah aku mesti ada prednisolone dalam treatment tuh. Prednisolone is type of steroid mcm Firman makan kalau dia relapse. tapi tak banyak kot mcm Firman. Firman course dia for 6 weeks tapi ubat dia sekali masuk 7 biji. Tapi nanti kuat makan. masa aku astma selama pregnant kan ryan, aku ambik 2-2. inhaler dan ubat2. insya'allah.. cepat baik. Kalau treatment lama, lambat jugakla dia nak relapse. Jgn risau maya.. aku doakan semoga melly cepat sembuh.

p/s = 36+8 = 44

Reply | Posted on 1/21/2009 10:13:28 PM
 

Dania & Gee says ...
  ermm. rasa nowaday most baby kena alahan macam ni. TAPI.. ada tapi tau, tak semestinya masa kecil /baby ni dia alergik or ada wheezing ke meaning dia ada athma. NOT YET. hopefully not at all la. just maybe temp allergic.

heheh okok. bebe d pun sama gak teruknye dulu.
1. batuk
2.nose meleleh leleh
3.tidur nak pagi tu sure dah nak batuk2 gatal tekak dia. banyak kahak.
4. bangun pagi sessi muntah2 kahak dulu
5. batuk tu sampai terangkat kaki.

ni semua masa baby la. memacam me buat. cure la. ventolin/salbutamol kat rumah melambak lambak. Ubat batuk jangan cerita la. ubat selsema ermmm banyak kaler. boleh mix buat dadah.hahahahaha. opss ok melalut.

so what i did is.. ermm me pegi farmasi minta nasihat. bukan kat paed dah. dia suggest me bagi my baby cecair KETOTIFEN. med ni bantu PREVENT pembentukan kahak terutama diawal pagi . kena ambil malam sebelum baby tidur. dia suggest juga kalau tak nak ketotifen boleh ambil sungulair. masalahnye singulair tu dalam bentuk biji/pil. so me beli ketotifen. me beli GENERIC je. ygORIGINAL cost dalam RM 80 . yg generic dalam less than RM 20.

BUT.. ermm but lagi. alhmadullilah bebe d beransur pulih. slow slow. KETOTIFEN NI bukan again ye BUKAN cure athma/brocho tu. tapi as prevention. so kena la bagi dalam 2-3 bulan. tapi masa me bagi bebe d memang masa tu kahak dia tebal uhhhh. pepagi je me jolok tekak dia bagi dia muntah. kejam me. but ketotifen la yg membantu.

bebe z pun problem sama. now dah kurang sikit juga sebab ambil ketotifen. ni suggestion ermm actually more menceritakan pengalaman.

awalnye my paed suggest ambil terus ventolin. but me pun pernah under ventolin dulu. dah habis kick ventolin cam gegar gegar je satu badan. tulang pun sakit. imagine kalau baby kita kena cam tu. moody la dia. paed jarang suggest ketotifen/singulair sebab masa kita gi klinik baby sedang SAKIT. so dia bagi ubat untuk SAKIT masa tu je. hehehehe. ok end

Reply | Posted on 1/22/2009 12:45:57 AM
 

rina says ...
  yg kompem bukan damia yg cucuk mata adik melly.

trylah mana2 yang baik. semoga melly cepat sembuh.

Reply | Posted on 1/22/2009 8:38:36 AM
 

ummizz says ...
  siyan melly. tp budak2 mmg biasa kena bronchitis tu skrg kan.
aku baru tau tak leh makan telur ek kalau macam tu
get well soon to melly!

Reply | Posted on 1/22/2009 9:15:35 AM
 

iamja77 says ...
  aku rasa, trisya anak Yati penah ambik KETOTIFEN. Tak sure.. tapi Yati penah citer kat aku dulu yang Trisya masa kecik2 dulu teruk gak kes astma dia. Baper kali kena admitted kat spital. Tapi Yati ada kasi ubat utk prevention yang macam Dania & Gee citer nie.

Aku rasa, bila anak sakit lagi menambahkan kasih sayang kita pada dia kan. Kita akan belajar banyak benda bila anak sakit. Take care utk maya jugak yer..

Reply | Posted on 1/22/2009 9:17:57 AM
 

maya says ...
  to gee:

thanks so much for the info.. i actually kind of, tak tau nak start dari mana..

paed ada bagitau pasal treatment tu more to prevention, bukan cure.. untuk inhaler pun, dia kata, dia akan bagi yang untuk prevent saja (sebab untuk asthma ada 3 jenis ubat sekali kan, so dia bagi 1 je).. tapi saya tak ingat kalau paed ada sebut nama ubat tu.. saya ni, nama orang pun susah nak ingat, apatah pula nama ubat.. haha..

melly ade 2 doc. sorang paed dan sorang doc biasa, yg mane satu hospital dengan paed tu. tapi kalau nak jumpe paed, biasanya saya pegi terus ke klinik paed tu, dia ada klinik sendiri gak.

kalau jumpa doc biasa, memang melly cepat sembuh. so, kalau saya ada bende urgent and tak dapat nak jaga melly (kesian anak saya), biasanya saya pergi je ke doc biasa ni. tapi, bila cepat sembuh, cepat juga sakit balik...

dah 3 bulan saya tak bawak melly ke paed. paed biasanya akan bagi ubat yang lama nak kene habiskan. dan nak sihat pun lama.. dan jangka masa sihat pun lebih lama juga.

nanti saya tanya paed, kalau dia akan guna Ketotifen tu.. & nanti saya nak cari juga pasal ketotifen tu.. tak kisah generic atau original pun, sebab bahan dia sama je, cume original tu mahal sebab nak bayar patent je.. as long as ubat tu tak palsu..

Reply | Posted on 1/22/2009 9:40:44 AM
 

maya says ...
  ja: tq.. sebenarnya kalau fikir balik, melly tak lah kene teruk sangat.. tapi mak dia yang sedih2 sangat pulak.. tapi yer lah.. mak mana yang nak anak dia sakit kan.. nanti aku tanya yati gak yer..

rina: ya bukan damia tu, sebab kejadian berlaku di klinik..

has: ah tu lah.. sebab udara tak elok satu hal.. rokok satu hal.. tido econ.. pagi2 dah berembun kene pi neseri.. balik pulak dah maghrib baru balik.. kat neseri pun lepas sorang, sorang lak selsema.. banyak sangat kalau nak disenaraikan kan.... cuma harap2 buleh cepat sembuh.

Reply | Posted on 1/22/2009 9:47:11 AM
 

Yati says ...
  adehh..hampir sama dgn masalah anak2 aku..trisya dulu kena makan ubat non stop for 3 bulan gak rasanya..si emma plak kena guna inhaler for 2 bulan..tapi yg paling teruk emma la..since kecik xleh minum susu lembu n segala benda yg berkaitan dgn lembu ni..telur pun NO NO until umur 1 tahun...
sabar la maya..insyaallah bila depa dah besar sikit, masalah akan berkurang..now aku tgk trisya n emma dah ok sikit..berbanding masa kecik2 dulu...orang tua2 kata, better kena time kecik so bila umur 3 tahun keatas, masalah akan ilang..but if dah tua baru kena..haaa..haru la..sbb sampai ke tua la masalah tu ada...
anak saudara aku, dia kena bila umur 5 tahun..until now x baik2..now dia dah masuk std 2..bila dia excited sikit or cuaca x menentu, lelah/asthma akan menyerang..sampai kena pi klinik ambik nab..even kat cameron pun, bila mlm menjelma..dia akan kena attack...padahal masa kecik2 dulu, xde pun masalah ni...

Reply | Posted on 1/22/2009 1:40:19 PM
 

tety says ...
  huhu danial dulu penah admitted sbb bronkaitis ni gak la... pastuh kalo die kena batuk + selsema terus aku berjaga2... jgn bg die melarat... huhu

Armand lst week demam + batuk + selsema... kahak pun byk gak... bunyi2 time nafas... Armand aritu turun 200gm, x de selera nk makan + minum. Alhamdulillah, minggu ni die dah ok.

get well soon Melly. utk mama Melly, jgn sedih2 yer... caiyok! caiyok!

Reply | Posted on 1/22/2009 2:32:44 PM
 

maya says ...
  yati.. tq for the info. harap2 melly pun sihat juga bila besar nanti...

tety.. tq.. harap armand pun sihat selalu yer..

Reply | Posted on 1/22/2009 10:16:01 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 18 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server