HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

i like bermakna saya suka
Tuesday, December 23, 2008
Posted on 11:57:03 PM | 9 Comments

inilah gambar blouse yang saya dah buat tu.
eh.. salah gambar.. hehe.. saje buat lawak bodo tengah-tengah malam nih.. tapi, comelkan gajah ni?

ok. ni gambar yang betul. ada cacat celanya sebenarnya.. tapi macam tak berapa nampak.. cuma, kalau pakai sendiri, tahulah.. haha..

template baju ni saya tekap dari baju-baju (baca: baju-baju sebab bukan cuma 1 baju yang saya refer) berkain jersey yang sedia ada. yer... saya tak pernah belajar buat blouse.. buat lengan semua tu, tapi dari kecik saya sangat suka tengok mak saya potong kain dan menjahit. sampaikan memang saya buleh duduk sebelah mak saya dari mula sampai habis menjahit. secara tak langsung saya tahu jugalah sikit-sikit cara nak potong kain, especially tang lengan tu yang saya tak berepa berkenan..

banyak juga yang saya belajar bila buat baju ni. salah satunya, lobang kepala kene luas sikit. yang ni memang sempit bila nak pakai.. tapi buleh jugaklah lepas walaupun kepala saya bersaiz agak besar. tu pun ala-ala cukup nafas jer... sebab masih buleh masuk, saya pun malas nak betulkan.. senang juga sebenarnya, sebab takler asek terdedah bile tudung saya terselak.. hehe..

satu lagi lengan tu, saya nak buat lengan ala-ala baju siti nurhaliza tu.. tapi saya rasa, patutnya kedut tu separas siku.. dan ropol dia biar panjang sikit. yer lah ni pun saya buat takde ikut mane2 baju depan mata sebab saya tak pernah ada baju berlengan gitu. saya agak-agak saja sambil teringat-ingat baju jenis camni kat kedai yang siangnya saya pergi (sambil saya tengok-tengok cemana cara jahitannya. ah kenapa lah tak terfikir nak test baju tu. rugi.. rugi..).

overall, bila pakai baju ni takdelah saya rasa tak selesa. so, saya kira, saya pass lah juga untuk baju sendiri.


Made by Maya, Dan Lain-lain, Sewing Corner | 9 Comments
 

wan says ...
  posing pis tu yg paling aku suka muahaha... maya mmg lawa.. ala main tekap2 je ker... aku tak tau mana nak start maya, dah la tadak mesin jahit tepi.. tapi takpe pasal jahit tepi aku buleh buat gulung tepi je dulu buat masa sekrang.. tp aku rasa kalau aku jahit blouse akan jadi telekung semayang gamaknya... hahahah

Reply | Posted on 12/24/2008 12:39:09 AM
 

maya says ...
  hahha.. peace!!
kain jersey, rasenye jahit tepi tu takle kritikal sangat.. sebab bukan jenis berbulu.. aku ingat dulu tolong sikit-sikit jahit langsir mak aku, gune kain jersey, bahagian bawah tu takyah jahit langsung.. eh.. relevan ke jahit blouse ngan jahit langsir... haha.. moral of the story morry, takpe takde mesin jahit tepi pun... & jauh sangat ler cara nak buat telekong dengan cara nak buat blouse tu..

Reply | Posted on 12/24/2008 1:15:52 AM
 

Nina says ...
  Eee...cepatnye kak maya jahit....i've been thinking to do the same too...nak wat dress yg ada lengan tu....asal gi kedai mesti belek2 baju yg ada lengan mcm tu...nak tiru....hahah...tp tak berani lagi... :p

Reply | Posted on 12/24/2008 9:01:22 AM
 

Dania & Gee says ...
  santek. kain jersey ni getah getah kan.

elephant pun comel.

Reply | Posted on 12/24/2008 9:04:19 AM
 

rina says ...
  aku pn nk order 1... tp bukan gajah gimnastik tu tau.

Reply | Posted on 12/24/2008 9:19:22 AM
 

maya says ...
  nina: saya ni, kalau tengah semangat membara, laju jugak lah nak membuatnya.. tapi kalau semangat hilang, nasib tersadailah kain2 tu... buat je nina.. belum cuba belum tahu..

gee: a'ah.. getah2 gitu.. & elephant tu memang comel..

rina: eh... tak berani lah buat kat orang..

Reply | Posted on 12/24/2008 10:19:57 AM
 

has says ...
  aku dah lama berangan nak buat blouse sendiri, sbb payah nak cari saiz XS macam aku.. huhu
ada tutorial tak maya?

Reply | Posted on 12/24/2008 2:09:38 PM
 

syau @ mommy eri says ...
  maya.. nanti dah open for order war2 kan tau. bold and capitalised. bole buat theme mommy-daughter.

tak sabarnye :)

Reply | Posted on 12/29/2008 12:34:51 AM
 

maya says ...
  has: umm ummppp.. segan kat orang lah has. aku main belasah jek.. try tekap2 cam aku lah has.. wan pun dah tere tekap2..

syau: errr.....

Reply | Posted on 12/29/2008 11:39:15 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 17 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server