HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

cerita takde arah
Monday, December 22, 2008
Posted on 9:16:07 PM | 14 Comments

saya suka. hari ni saya merewang sebab dah lama saya tak merewang. yang syoknya saya merewang dengan boyfren saya saja di mid valley. terjumpa iza, kawan masa belajar dulu. sekarang ni dia dah jadi lecturer. "eh, macam bujang je?", dia kata. kan dah kantoi.

hehe... anak-anak tinggal kat neseri. tak apalah. hari ni saja. esok saya bawalah jalan-jalan. cadangnya nak ke zoo negara. tapi belum cakap lagi dengan abang or adik. takut tak jadi nanti, entah hujan ke, entah ada halangan ke, melalak lak si abang dok claim nak pegi zoo negara. sshhhtttt.. jangan bagitau dia dulu ye. nak bagi tau adik buleh lah.

lepas makan, saya terus ke mph. seronok pilih buku untuk boyfren saya, abang, melly dan juga diri sendiri.

inilah buku yang saya pilih. macam biasa, memang lebih pada apa yang saya suka - hobi saya.

inilah bahagian dalam buku yang penuh warna-warni dan banyak sangat idea yang boleh digunakan. sebenarnya, jenis jahitan tu sama je, cuma penggunaan yang dipelbagaikan. jadi banyaklah hasil-hasil yang menarik. macam-macam buleh buat dengan cuma satu jenis jahitan. yang penting, kena kreatif.

saya juga sempat singgah di kamdar, beli 2 jenis kain saja.

satu ni japanese cotton yang saya belum plan nak buat apa, tapi yang pastinya untuk melly. tapi macam pernah nampak kain ni yer... tapi di mana?

dan satu lagi kain jersey. tak, saya tak buat tudung diy. saya nak try buat blouse saya. saya bukan pandai pun nak buat baju sendiri ni, tapi saya geram tengok blouse-blouse yang ada kat kedai saya pergi tadi tu. nak beli, harganya... ummppphhh.... harap-harap apa yang saya nak buat ni menjadi.

melly tengah tido ni. kejap lagi saya nak potong kain.


Made by Maya, Books, Stash | 14 Comments
 

Nina says ...
  Wah rajennyer nak wat embroidery..Kak Maya pakai mesin ape? Mine is just the basic SINGER...nak beli yg boley wat embroidery cam mahal la plak...btw, dress bawah tu cantek...loves the ribbon... :) ckp pasal buku, I just bought one too ast week, ...A-Z series , Sewing for Smockers by aussie countrybumpkin...best jugak! :)

Reply | Posted on 12/23/2008 8:51:11 AM
 

maya says ...
  hi nina..
saya pakai mesin jahit singer yg basic juga.. & saya suka buat embroidery tu free style, jahit tangan saja.... wah! nina nak buat smocking dress pulak ye? bestnya..

Reply | Posted on 12/23/2008 8:57:55 AM
 

wan says ...
  maya, kain jersey tu ada orang buat tudung diy gak..
maya ada template untuk blouse kasi lah aku, aku nak berani mati cuba buat.. mana nak cari template buat tunic?

Reply | Posted on 12/23/2008 4:11:22 PM
 

rina says ...
  aku ada wan... nak ke... bak sini pengeras...

Reply | Posted on 12/23/2008 5:56:08 PM
 

Dania & Gee says ...
  wahhh dah lama tak buat kira kira kat sini. nak buat blouse ke ni? yes kain jersey cantik wat blouse. cantik je jatuh dia. tapi me suka buat blouse dari kain cotton voile. tapi lebih suka buat dress je la.

ops latest ada buku a-z sewing.

kain kat kamdar and nagoya semua sama je la. tak de tambah2 pun. yelah import semua pun slow kan. but both kain maya beli dedua cantek. ngeeeeee

Reply | Posted on 12/23/2008 10:04:58 PM
 

maya says ...
  wan: yer.. malam tadi aku sempat browse2 forum tudung diy yang ME buat tu.. & ade nampak gambar orang pakai tudung corak cam kain ni.. anyway.. baju aku dah siap.. jap lagi aku upload.. aku buat pun xdak template betul2 lah wan.. aku tekap dari baju aku yg dah jadi, pastu pandai2 bega sendiri.. tak ler menjadi sangat.. tapi buleh lah pakai..

rina: besar ke pengerasnya?

gee: dah ade kire2 pun ade gak spam comment terlepas. tension jer.. ingat nak tukar buat cam blogspot lah nanti.. umm.. kain cotton voile tu yg cemane? kite ni saje2 je baru nak buat.. tapi syoklah bile dah buleh pakai.. tak terjumpe lak buku tu ari tu.. tu tak beli tu.. yer lah.. tak banyak kain baru masuk kan.. same je cam 3 bulan lepas..

Reply | Posted on 12/23/2008 10:46:36 PM
 

Dania & Gee says ...
  opss ada gak spam terlepas ek. bagus tol now bot bot spammer kan. dah ada otak sendiri. begitu la evolusi internet.

cotton voile ni alaaaa, cotton nipis cam nak c thru dah. rasa kain japanese cotton maya baru beli ni ada gak kualiti VOILE.

Buku a-z sewing tak de lagi kat MPH or kedai buku. tapi semua tu basic sewing la. tapi kalau nak tingkatkan kekemasan boleh je refer. my smocking magazine kadang ada pattern for grown up punya baju. apa lagi, modify je la.

alamak. mana bot spammer ek. susah plak soklan ni.

Reply | Posted on 12/23/2008 11:06:03 PM
 

iamja says ...
  wan ada mesin jahit.. cara kamikaze tak per wan. hasil tudung DIY ko pun dah nampak hasil yang bagus,

Maya.. aku suka blouse ko tuh. Cantik-cantik.Kejap ke ko buat. Mcm buat sehari jer...

Reply | Posted on 12/24/2008 12:32:37 AM
 

maya says ...
  gee: i ni bab nama kain memang lemah sikit, eh.. bukan sikit, tapi lemah banyak.. owh.. nanti nak cari ler buku sewing a-z tu.. rasenye tak berapa banyak buku yg ajar basic sewing nih.. susah nakjumpe..

ja: tq.. ye lah.. wan tu malu-malu kucing je tu.. padahal bukan tak reti menjahit.. hehe.. ja pun samelah.. saje pendamkan bakat terpendam tu.. blouse tu aku siapkan malam tu jugak lah, sebab esoknya bawak pi zoo.. adelah dalam 3-4 jam membuatnya.. termenung banyak, sebab dok membayangkan cemana nak buat..

Reply | Posted on 12/24/2008 1:21:11 AM
 

Nina says ...
  Kak Maya, buku A-Z yg saya beli tu saya jumpe di Kino KLCC..tp tinggal satu aje hari tu...(sy lah yg kebas) hehe...

*err...just wanna say hi to "Dania & Gee"...rasa mcm nak beli je smocking mag RM46 kat blog tu..hee... :)

Reply | Posted on 12/24/2008 8:55:11 AM
 

Dania & Gee says ...
  Nina, Kita mana ada jual magazine smocking. hehehe.

Reply | Posted on 12/24/2008 9:02:02 AM
 

Dania & Gee says ...
  opss Nina , can refer my blog. maaf maya. hehehehe

Reply | Posted on 12/24/2008 9:48:57 AM
 

maya says ...
  no prob at all lah gee..
sila-sila..

Reply | Posted on 12/24/2008 10:21:42 AM
 

sue says ...
  japanese cotton sama seperti kepunyaan princess saya...

Reply | Posted on 4/13/2009 5:23:19 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server