HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

layered dress
Wednesday, December 10, 2008
Posted on 10:38:16 PM | 15 Comments

setelah sekian lama mesin jahit yang dah pun berhabuk tu tak menjahit, hari ini, dengan penuh kesungguhan, saya mencari pedal mesin jahit, dan mencari-cari idea pattern baju yang sesuai.. dan cuba-cuba mensesuaikan kain-kain di dalam simpanan yang boleh masuk antara 2 corak dan kaler. sayang, tak banyak yang boleh di-combine-kan. cadangnya nak guna 3 kain yang berlainan. tapi tak ada yang sesuai. mungkin dah lama sangat saya tak menjenguk kedai kain.

setelah lama termenung dan membelek-belek, akhirnya, terciptalah layered dress ni, bersempena pencapaian melly yang dah buleh berdiri. alhamdulillah. semasa sesi mengambil gambar pada jam hampir 10 malam ni, walaupun berbagai cara untuk menggalakkan melly berdiri tegak, tapi sekejap cuma. suka betul dia tergolek-golek bersama gaun kembangnya, tersengeh-sengeh, walaupun cuma di atas meja kopi.

jenuh juga mama mengawal kiri dan kanan agar melly tak terus tergolek jatuh ke lantai.

tak apalah. malam yang suram bersama cahaya yang samar, gambar pun tak berapa memberangsangkan...
tidurlah sang puteri...


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 15 Comments
 

Sheila says ...
  Cantik Melly dengan skirt barunya... Apakan daya, anak-anak akak yang pompuan semua tak berapa suka nak pakai skirt. Terpaksa le ku pendamkan hajat di hati...

Reply | Posted on 12/11/2008 4:15:56 PM
 

julia says ...
  sngt cute design ni. mmato melly dah tambah tinggi bleh tmbah lg setingkat sure kembang menwan

Reply | Posted on 12/11/2008 5:04:46 PM
 

Aleesa says ...
  Saya mmg kagum dgn kreativiti anda...
Tak sabar rasanya nak melihat design u yg terbaru....
chaiyok Maya....

Reply | Posted on 12/11/2008 5:50:32 PM
 

maya says ...
  kak sheila: tq. yer lah kan. dah besar, dah kene ikut selera diorang lak. mase baby ni, terpaksa ikut selera mama... heh he

julia: tq.. yer kalau mama dia rajin. atau pun, mungkin dah diperturunkan.. atau mungkin tersimpan di dalam kotak... eh.. ni kain yg kita order kat julia ari tu..

aleesa: tq.. saya pun masih belajar. masih banyak lg yang saya tak tau...

Reply | Posted on 12/11/2008 10:46:41 PM
 

rina says ...
  aku sewa sat nak pakai p photoshoot akhir thn ni... hahaha.

Reply | Posted on 12/12/2008 11:23:58 PM
 

maya says ...
  haha.. bisa bisa..
katakan saja tarikhnya..

Reply | Posted on 12/12/2008 11:58:12 PM
 

tety says ...
  cuns.... kena ngn combination kaler & design die... meriah la melly, mama die dah start rajin balik... hehheh

Reply | Posted on 12/13/2008 4:42:41 PM
 

laila says ...
  Cantik sungguh cara melly posing .. nampak begitu fotogenic ... Alia anak laila pun suka bergaya cuma masalahnya mama dia tak reti menjahit .. huhuhu ....

Reply | Posted on 12/15/2008 1:48:35 PM
 

Nina says ...
  Sukenyerrrr dia dpt baju baru lagi dari mama nya... :)

*really admires your artwork..esp. the dresses...

Reply | Posted on 12/15/2008 3:20:57 PM
 

maya says ...
  tety: tq.. eerr... takle nak rajin sangat pun.. ingat ari tu nak pi kenduri, sekali terbatal niat..

laila: tq laila.. laila tanak try menjahit ke?

nina: huhu.. melly tu terpaksa redha je ape mama dia buat.. hehehhe... btw.. tq!!

Reply | Posted on 12/16/2008 12:33:09 AM
 

ME says ...
  ishhh...lawanya baju MELLYYYYYY.....geramnya tgk......kalau lah boleh tempah.......kekekekeke

Reply | Posted on 12/16/2008 10:39:41 AM
 

laila says ...
  Maya,
hari tu kan laila ada lah try buat peasant blouse macam yang maya ajar tu kan.. tapi ntah macam mana ntah .. jadi kelakar lah pulak .. budak2 pun taknak pakai .. nanti la laila try lg ...

Reply | Posted on 12/16/2008 3:35:03 PM
 

maya says ...
  me: nak ke? tungguuu... btw, me try lah jahit sendiri.. kan dah pandai buat tudung tu.. lebih kurang je conceptnya.. potong kain & cantum... cume cara potong je lain.. try lah buat yg simple2 dulu cam tutorial saya tu.. saya sokong dr belakang.. :D

laila: oohh.. takpe.. practice make perfect.. hehe..

Reply | Posted on 12/17/2008 9:31:27 AM
 

redcomel says ...
  cantik dress ni maya... mana maya carik kain cantik2 cenggini?

Reply | Posted on 12/19/2008 6:54:12 PM
 

maya says ...
  redcomel: tq.. kain bunga tu saya beli dengan julia... (comment no 2 tu).. yg polka dot tu kat kamdar..

Reply | Posted on 12/20/2008 2:34:46 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 19 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server