HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

shirred dress
Wednesday, July 23, 2008
Posted on 8:23:32 PM | 6 Comments

ni first shirred dress (akan jadi shirred top juga) yang aku buat (hari tu dah buat kat baju aku, tapi aku bukak balik). nak buat tak susah. tapi bila buat sendiri takde guru, tu yang agak susah. semua pakai try & error jer, ikut gambar baju yang dah jadi kat internet.

aku konpius part bahu tu.. kene kedut tak hujung kain yang jahit kat badan tu? aku kedutkan je, kalau tak penuh lak jadi bahagian depan tu.. biasa orang buat letak tali je.. ni konon nak tutup sket macam ade lengan lah..

another thing is, dress ni nampak besar sket. sebab aku tak boleh nak agak, berapa ukuran lepas jahit getah tu. ingat nak kasi kain dia kembang... tapi lepas ni tahu laa kot.. jangan lebih 2 kali ganda..

baju ni sebenarnya tak berapa sesuai untuk melly. sebab melly ni tak merangkak.. dok menyusur je.. jadi, sekali dia nyusur, baju tu turun ke bawah, sebab kan elastik.. adei.. nampak isi badan.. kalau diri ke, duduk ke tak pe.. tapi bukan melly lah namenye kalau buleh dok diam kan...

update:
featured here.


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 6 Comments
 

aku_tulip says ...
  aduh maya...cantiknya...maya tak nak tunjuk tutorialnya ker..tutorial blouse yang ari tu..saya dah cuba buat..dah pakai pon blousenya..seronok sangat.

Reply | Posted on 7/24/2008 8:44:36 AM
 

Dania & Gee says ...
  yg kena sambung kat bodice tak yah shirred kan. cuma atas ngan bawah (yg mengadap bahu and yg lengan) je kena shirred kan.

Reply | Posted on 7/24/2008 10:02:32 AM
 

faridah says ...
  wah..i minta tutorial ngan gee..you yg buat dulu..heheh tak aci ni..nak buat juga...hahah

Reply | Posted on 7/24/2008 11:26:02 AM
 

rina says ...
  ooo camni rupanya belah depan...

Reply | Posted on 7/24/2008 5:13:11 PM
 

maya says ...
  aku_tulip: hehe.. nanti kalau saya buat lg & ade mase, insyaallah buleh buat.. anyway rasenye ade byk jugak shirred dress tutorial kat internet ni.. u buleh try google & good luck!

gee: itu lah.. i shirred kan juga kat situ sikit, sbb kalau tak, penuh kat dada tu sbb lengan tu lebar, & baju tu kecik je.. budak pun kecik je kan.. :D. eh u ade tutorial utk ni eh? bile nak publish?

faridah: ahahha.. i main redah aje..

rina: yer.. begitulah adanya.. kembong2 sebab beso kat melly..

Reply | Posted on 7/24/2008 6:37:16 PM
 

rina says ...
  besok kt melly... mungkin ngam2 utk damia... hahaha.

Reply | Posted on 7/25/2008 10:30:57 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 5 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server