HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

peasant blouse kaler hitam
Saturday, June 28, 2008
Posted on 9:42:19 PM | 11 Comments

aku buat ni ahad lepas. peasant blouse saiz besar.
potong kain kat kampung. mak kata apesal cam baju nak berkabung je. huhu.. zaman ni orang memang pakai hitam lah mak. lagik pun anak mak ni konon nak nampak selim sket kan.. huhu..

jahit tepi pulak kat umah cik siti sebab nak test mesin jahit tepi baru dia. aahh.. laju sangat, sampai aku tak reti nak control. mesin jahit pun laju gak. tu tak sanggup nak siapkan kat umah dia tu.

dah balik umah sendiri baru sambung siapkan. nak try jahit getah kat leher ngan tangan tu lekat kat kain. tapi susah ya amat. tak tau cemane cara yang betul. konon nak kasik getah tu maintain, and tak terbalik-balik kat dalam lipatan kain lah. sebab untuk baju saiz besar ni aku try guna getah lebar sikit... terkial-kial aku try. dah tak boleh tu, guna jek lah cara biasa aku buat..

bila dah siap getah tangan & leher, try lak buat bahagian bawah blouse tu. asalnya letak getah gak 5" dari bawah tu. aahh.. first time buat shirring. shirring tu jadik, tapi bila pakai cam tak cantik pulak.. kene tengok badan jugak kot.. hehe.. so, aku bukak balik & buang lah getah shirring 5 baris tu. sayang jek.. pas tu try lak letak getah atas sikit dari pinggang. pun cam pelik gak.. jenis kain dia kot.. kain ringan.. ari tu nampak cam berat. huhu.. pandai buat alasan kan..

so, aku decide biar gitu je. dah pakai pun jumaat lepas ke opis. kawan aku bagi idea letak kedut kat tepi.. balik tu, aku buatlah kedut-kedut tu. pas tu aku tambah sket, letak reben.. sebabnya itulah paling senang pun, tak yah letak butang ke ape kan... maka inilah hasilnya..

hehe.. ade gaya model tak? model poyo..


Made by Maya, Dan Lain-lain, Sewing Corner | 11 Comments
 

DANIA/Gee says ...
  tu kira sedang bercerita ngan tunggul kayu ek. hehehehehe.

me tambah idea. freehand embroidey guna kaler contrast. muahahahhaha.

wahhh soklan senang. muahahahhaha

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

Sheila says ...
  Ooo...ini ke My. kecik je orangnya...memang ada gaya model pun.Tu tengah cari ilham ke yang pengang2 tunggul tu??? Lepas ni musti ada kuar design baru lagi...Suka tengok idea2 segar dari my... :-)

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  gambo tu husband i yg beriye suh pegang tunggul tu.. & dia juge yg beriye suh letak sini..
dah letak gambo kat situ, tahan jek lah orang gelakkan.. malu tau.. hehe..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

rina says ...
  fuyooo... boleh ganti wardina sapiyah dah ni...

dh bleh jahit utk orang beso dah tu... hrmmm... paham tak maksud i ni... hehehe

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

iamja says ...
  Tula.. cuns la maya. Hari tuh kazen aku tanya.. hat baju2 tulis nama ada size utk orang beso tak. Kakakkaka... Tapi taknak tulis nama. Nak design dia. Cun.

Kata2 rina penuh bermakna. Aku pun hint gak nie.. kakakka

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  uwahhh.. wardina? tidak same sekali..
eh? ape eh? tak paham lah.. :P

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

kaezrin says ...
  maya confirm ko buleh jahit dah utk org2 besor ni....go go maya

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

wan says ...
  mya, aku tak kira sebab dah byk kali aku request mu jahit blouse untuk aku.. nak nak nak!

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

dayang says ...
  hye kak maya..
i'm new here..just found ur blog..
act,dyg tgh carik camna nak buat blouse utk org besar..
smlm dh try peasant blouse yg dlm tutorial tu..
jadik gak la..=P
so nak tnye..
utk org besar punye..boleh guna pattern yang sama ke?just besarkn ukuran tu je la ye?

Reply | Posted on 3/22/2009 9:18:35 AM
 

maya says ...
  dayang: welcome.. a'ah.. saya guna je pattern yang sama, cuma dibesarkan..

Reply | Posted on 3/22/2009 10:24:01 PM
 

nurul says ...
  wah..maya.rasa i akan terus follow uu..

Reply | Posted on 4/3/2009 3:44:31 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server