HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Peasant Blouse
Wednesday, June 11, 2008
Posted on 10:01:15 PM | 47 Comments

nota: tutorial ini hanya mengikut pengalaman saya. ;D

inilah cara-cara untuk membuat peasant blouse bersaiz 6-12 bulan.

bahan-bahan (ukuran dah termasuk basi kain):

2 helai kain berukuran 14" (lebar) x 13" (panjang) - untuk badan
2 helai kain berukuran 13" (lebar) x 6" (panjang) - untuk lengan
1 getah bersaiz 1/4" sepanjang 15" - untuk leher
2 getah bersaiz 1/4" sepanjang 7" - untuk lengan

cara-cara:
bahagian lengan dilipat 2. dibahagian bucu hujung kain, ukurkan 2 1/2" pada bahagian atas & 4" pada bahagian tepi. lakarkan berbentuk lengan seperti gambar di bawah. potongkan mengikut lakaran.

ulangkan untuk bahagian badan. hasilnya seperti gambar di bawah.

cantumkan bahagian bawah lengan. hujung lengan dilipat & dijahit, macam gambar bawah ni.

cantumkan kedua helai kiri & kanan bahagian badan (kecuali bahagian untuk dicantum dengan lengan). bahgian bawah badan dilipat & dijahit, macam gambar bawah ni.

cantumkan kedua-dua lengan dengan bahagian badan.

jadilah macam gambar bawah ni. nampak macam tak cantik kan?

lipatkan bahagian atas kedalam, dan jahitkan. jangan lupa tinggalkan dalam seinchi yang tidak dijahit untuk lubang memasukkan getah. pastikan juga lipatan tu muat untuk dimasukkan safety pin, untuk memasukkan getah.

masukkan getah kedalam lipatan dengan menggunakan safety pin. (alamak, lupa ambik gambarlah bahagian ni. korang agak-agak je lah eh). pastikan hujung getah satu lagi tak ikut masuk dalam lipatan ye. bila kedua-dua hujung getah bertemu, cantumkan keduanya menjadi satu gelang getah didalam lipatan.

jahitkan semula lubang yang tinggal seinchi tadi.

untuk bahagian lengan, regangkan getah dibahagian dalam lengan, dan jahitkan ke bahgian lengan berjarak 1/2 inchi dari hujung lengan. sambil jahit, sambil regangkan getah yer...

inilah hasilnyaa... (gambar kene dua gak, sebab dah tulis twin kat situ.. heheh)

so, try your own & let me know.. good luck!


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, Top N Bottom | 47 Comments
 

DANIA/Gee says ...
  tingin nak buat peasant top je ( dah buat pun tapi org tu tak suka)tapi baby dara ku tak nak sekadar top top je. huh. dia nak skirt kembang setaman sekali.

so maybe me kena buat dress yg upper bodice dia ikut cara peasant top.

me like ur freehand/needlepoint nye embroidery.

nasib soklan math malam ni senang

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  itu la.. u jalan sini.. i jalan sane..
yer laa.. sambung jer laa ngan skirt kembang.. err.. kalau skirt asing pun dia tak nak ke? hmm.. cemane laa pulak kalau bebe d i pulak dah besar nanti yer..

aa.. tq tq.. u sure buleh buat punye kan.. kalau smocking boleh buat, ape laa sangat freehand embroidery tu kan..

hmm.. tengok tangan i kat gambar tu, rase dah tua laa..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

DANIA/Gee says ...
  lerrrr tangan sindri plak di komen. tangan berseni tu.

yer yer dalam proses la ni. satu lagi smocking skirt dia ngan peasant top. kena siapkan baju orang lain dulu. hehehehe.

im sure faridah penat today. heheheh.

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

faridah says ...
  yeayyyy...dah ada tutorial, tapi takleh buat lagi..kena balik mesia dulu...heheh

ehh penat giler..biasalah jalan ngan budak kecik ni banyak ragam.....

maya, barang kat sini memang mahal..tadi i gi kedai patchwork tapi takde button yg macam you nak..lagi pun kedai tu small lah..tak banyak barang pun...

aduhhh..shopping kat aussie macam org bodoh...taktau nak beli apa..dah lah barang mahal...huuhuuh

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  gee: tu laa orang pandai buat smocking.. sampai skirt pun nak dismock kan..

faridah: takper.. tutorial tu sentiase ade kat situ.. sempat lagi tunggu u balik. tak kisah laa pasal butang tu faridah.. takde pun takpe.. yg penting, enjoy ur holiday ya!

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

Dania/Gee says ...
  barang craft mmg mahal kat aussie,uk ,us dan yg senegara dengannye. yang murah kat china. hahahahaha.

yang murah magazine la kot. craft magazine dia. Kain cotton dia pun mahal. WHY? aussie/uk/us buat design. hantar design to china/indonesia/malaysia untuk print the design. pastu china/malaysia/indonesia hantar balik kain yg dah print cecantik.

yang bestnye kalau good contact. dapat la kita merasa design pereka terkenal ni di cetak rompak oleh ehemm negara pemproses. tapi with no label. alaa sama la cam handbag imi. ehemm. ikkkkk.

kalau me hilang lepas post ni anggap je la me diculik .... hihihihihihi

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  gee.. if u ade good cantact, then jgn lupa i ok? i nak jugak kain cotton cantik2.. haha.. went to craftworld before, cotton dia mak aiiiii.. rm38 semeter.. semua imported.. takut pulak bila jual mahal2 takde lak orang nak beli kan.. haha!

pas ni kita pujuk faridah pi china laa... satu beg i kirim.. huhu..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

DANIA/Gee says ...
  ekk Craft World ada sale kain. few kain la dalam 30 design , RM 20 semeter. minimum buy 1 meter.

ekk nagiya ada bawa few kain baru masuk. tapi corak biasa2 je la.

yelah nak tanya kekawan kat china la kalau dapat belikan cotton ni. me ok je cotton china ni.

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

vilma says ...
  You have a nice tutorial here, nice blog would be happy if could give me the instructions in english

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  hi vilma,
u can get english tutorial at http://indietutes.blogspot.com/2007/07/peasant-blouse.html

it's a very good tutorial. good luck!

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

Laila says ...
  Maya ..
Interested nak buat peasant top nih ..
Maya Guna kain jenis apa yerk untuk peasant top nih ..
Nampak cantik ..

and by the way .. I suka ngat baca you punya site & all the tutorial

Congrat

Reply | Posted on 10/24/2008 7:44:31 AM
 

maya says ...
  hai laila.. tq..
kain tu saya guna kain cotton je.. tak tau lah nama specific dia ape.. saya beli kat nagoya..

Reply | Posted on 10/24/2008 9:28:54 AM
 

Laila says ...
  Wah ..

cepatnya Maya jawab ...
Thanks Maya

Reply | Posted on 10/24/2008 2:32:45 PM
 

As says ...
  Assalamualaikum, salam perkenalan utk maya. As nak tanya, jahit outline utk nak bentuk perkataan tu camne ek? Sebenarnya baru nak belajar jahit sulam benang ni. Cantik dan kemas sangat kerja tangan maya.

Reply | Posted on 1/12/2009 11:35:15 PM
 

maya says ...
  salam as..
untuk tulisan tu saya guna backstitch..
saya draw tulisan tu pakai pensil atas kertas, then saya jahit atas drwing tu..

kalau nak tau pasal backstitch, buleh pegi sini:
http://craftydaisies.com/2007/08/14/embroidery-lesson-1/

Reply | Posted on 1/13/2009 1:23:16 PM
 

Aryana says ...
  Another job well done...bravo!! :D

Reply | Posted on 3/18/2009 11:56:17 AM
 

MaDihays{Ida} says ...
  arrr... comelnya baju ni..
huhu, nasib ler anak2 saya lelaki..
cantik jahitan maya, kemas je..

Reply | Posted on 3/23/2009 1:57:03 PM
 

anne says ...
  Salam Maya,
I tak cuba lagi baju ni, tapi i nak request u tunjukkan
cara macam mana nak jahit tilam baby beropol boleh?
i nak cuba jahitkan tuk baby i.

Reply | Posted on 4/5/2009 9:10:37 PM
 

ksham says ...
  akak tgh berkira2 nak dpt kan mesin jahit, blh bagi some recommendations tak?

Reply | Posted on 4/6/2009 2:45:47 PM
 

fathiah says ...
  Salam perkenalan kak maya...

thanks a lot for this tutorial yer..sy sgt teruja & terus mecuba...
great!! cara akak tunjuk sgt mudah di fahami..
terima kasih yer ;)

Reply | Posted on 4/14/2009 9:58:32 AM
 

zura says ...
  hi maya! Stumbled upon your blog and so happy!
I'm sewing again after long break and very much inspired with your tutorial...ultra cute and looks easy..definitely on my list of project for little Hanan. thanks so, so much!

Reply | Posted on 4/27/2009 1:38:47 AM
 

saridah says ...
  hi maya, stumbled upon yr blog....thank you for inspiring us all. as i said in my blog, i'm amazed at the enthusiasm of all of you out there for sewing because 20 years back, i was like most of you sewing bloggers, jahit baju anak, kusyen cover,baju raya....thank you again for bringing back the zeal to sew in me......salam

Reply | Posted on 5/6/2009 12:52:11 PM
 

izzah says ...
  hi maya, u takde ke wat baju melayu for baby boy

Reply | Posted on 5/8/2009 3:40:02 PM
 

sifat says ...
  salam, thanx a lot coz bg tutorial yg sangat simple tapi menyeronokkan, dah cuba hasil jahitan x sampai 1 jam untuk baby 4 bulan ku...lain kali nak try buat lagi...semoga sedia berkongsi tutorial yg mudah2 untuk sy ikuti...salam aidilfitri

Reply | Posted on 9/16/2009 6:18:34 AM
 

ziezan says ...
  suka sgt tgk baju nie.rasa2 nak buat utk diri sendiri..hehe...tp x tau plak camner nak buat ukuran kat lengannya ye..huhu

Reply | Posted on 10/12/2009 2:13:28 PM
 
maya replies ...
  buleh agak2 jer.. senang sebab baju cam ni buat besar sikit pun takpe.. :D

Reply | Posted on 11/5/2009 10:27:16 AM
 

Farha says ...
  Salam Maya. suka tgk maya punya hasil kerja.. kemas sgt.. sulam tu pakai mesin jahit apa yer?

Reply | Posted on 11/5/2009 10:00:56 AM
 
maya replies ...
  salam farha... mekasih.. sulam tu pakai tangan je.. takde gune mesin..

Reply | Posted on 11/5/2009 10:27:46 AM
 

asmahani says ...
  blogwalking. i'm so grateful that i stumbled upon your blog. interesting!

Reply | Posted on 1/29/2010 5:23:19 PM
 

ayunie says ...
  sy takde baby tapi..tringin nk wat juge

Reply | Posted on 2/11/2010 12:52:49 PM
 

zuraidah says ...
  cantik baju tu kain yang digunakan kain ape dan gambar di baju tu sulam sendiri ke.........thanks panduan ni bagus bleh saya cuba

Reply | Posted on 2/25/2010 12:26:06 PM
 

norzai says ...
  salam maya, i dh try buat peasant blouse ni but kt lengan tu bila tarik getah nanti benang bawah bersimpul2. kene pakai specific tapak ke? pastu getah tu tarik skit2 je ek?

Reply | Posted on 4/1/2010 8:19:05 AM
 

mamawidad says ...
  dah siap blouse ni 2 hari lpas , skali ngan dress ala dahlia, senang nye bila ada kawan2 bagi ref. dah start gunting utk anak sedara yg sama umo ngan my bb, n buatkan satu lagi utk bb, kali ni, lengan dia tangan panjang, bercorak bunga n warna kontra. excited sgt! thanks dear!

Reply | Posted on 4/25/2010 2:04:00 PM
 

Ann says ...
  Salam tuan rumah, nak mintak halal yer..saya nak try buat blouse nih...berkenan sagt..cantik...tq!

Reply | Posted on 6/3/2010 12:46:28 PM
 

NUR AZEEDA says ...
  time kasih... saya first time menjahit so tgk toturial ni memang senang dan saya dah cuba menjahit 1 untuk anak saya ...memang menjadi terima kasih banyak2... klu boleh bykkan toturial so org yg baru belajar menjahit leh buat rujukan

Reply | Posted on 6/22/2010 8:20:19 AM
 

kakzaa says ...
  salam maya..
akak nk cuba lah tutorial maya niii..
nk jaet utk anak buah yg suker melaram tuu..
thank u maya..for sharing

Reply | Posted on 6/23/2010 3:53:03 PM
 

linda says ...
  tgk u all punyer blogs sumer nih..terase mcm nak belajar menjahit plak....tp tgn ku x berseni....aiya'..
tgk hasil kerja u all jerk la..

Reply | Posted on 7/2/2010 10:38:45 AM
 

ina says ...
  Asskm.

Saya sgt berminat dgn peasant blouse ni & akan mencuba. Boleh tak tunjukkan bgimana nak buat utk wanita dewasa...cantik jugak saya rasa.
T.kasih.

Reply | Posted on 7/20/2010 10:11:48 AM
 

kakyong says ...
  kakyong dah cuba buat peasant blouse ni...
haru... x reti nak jahit getah kat lengah... huhuuu.. bila diregang benang asyik putus jaaa.. sudahnya tak letak pun getah tu...

nanti nak cuba lagi..

cuba cikgu tolong komen kat entri i ni..

http://www.kakyong.com/2010/07/jahitan-1-dan-2-peasant-blouse-ruffle.html

Reply | Posted on 8/2/2010 1:34:25 AM
 

fashion wholesale says ...
  hi maya, u takde ke wat baju melayu for baby boy

Reply | Posted on 10/3/2010 4:08:31 PM
 

hilwana says ...
  i br nk belaja menjahit. then hr ni tjumpe page u yg sgt best ni, i rasa lagi teruja nk menjahit. i suke sgt page u ni. sgt membantu. tq..tq... dpt la i jahit mcm2 utk my twin bb gurl pas ni. sok nk g beli mesin jahit la sok.

Reply | Posted on 1/25/2011 6:02:06 PM
 

anis says ...
  Saya suka tengok bloq ni... intai2 .. cuba2..
Maya, saya dah cuba buat.. menjadi.. tp xbape cantik macam u buat..

Reply | Posted on 1/28/2011 4:17:37 PM
 

kmuniroh says ...
  hai k.maya cantik blouse ni.teringinla plk. nk tanya blouse ni mcmmn kite nk ambk ukurannya utk org dewasa

Reply | Posted on 5/24/2011 6:00:14 PM
 

kmuniroh says ...
  salam.blouse ni ada belahan tepi tak

Reply | Posted on 5/24/2011 6:18:54 PM
 

yaati says ...
  suka la peasant blouse nie..blh buat dress jugakkan?nak cuba la..

Reply | Posted on 8/10/2011 2:16:15 PM
 

sharina says ...
  Nak tanya ada ukuran utk budak umur 6 tahun dan 4 tahun tak?

Reply | Posted on 11/11/2011 1:51:10 PM
 

Luna says ...
  Salam sis . TQVM :) *tatau nak cakap camna * harapnya sis boleh jadi mentor saya :) hiihi

Reply | Posted on 8/27/2014 1:17:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 17 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2014. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server