HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Photo Editing (Part II)
Saturday, May 03, 2008
Posted on 9:09:13 PM | 1 Comments

Photoshop CS: lens blur pulak

okeh.. kite ke tutorial seterusnya.. lens blur.. biasenye, kalau kamera mahal2 kan, background dia cam blur2 gitu kan.. so, kite tiru jek style tu.. so, walaupun kite cume gune camera phone, kite kasik edit jadik cam pro photographer.. huhu.. (angan2 kene tinggi).. ini antara cara yg termudah..

okeh.. ni gambar asal & tengok cemane hasilnya..

1. mula2 kite kasik contrast sikit gambar tu.. jangan lebih2 nanti nampak fake sangat pulakkan.. so, caranya mcm gambar kat bawah ni.. just pilih contrast 10 cukup dah..

2. so, gambar akan jadik terang sket.. pastu, pilih subject yang kite nak highlight, cam biase laa kan.. so, gunakan Polygonal Lasso Tool, pastu, trace ikut subject yg dipilih tu..

3. yg kite nak blurkan, of coz bukan subject tu kan, so, pilih select, inverse.

4. Sekarang pegi Filter > Blur > Lens Blur. Tak yah adjust banyak2.. just letak radius 8 pun ok.

ok.. nikmatilah hasil yang kedua.. huhu..
jumpe lagi di lain masa..


Scrapbook, Tutorials, Not So I.T. | 1 Comments
 

m@ri@ says ...
  yei..ni yg nak buat ni..leh try...thanks..

Reply | Posted on 3/26/2009 8:36:11 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 2 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server