HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Photo Editing (Part I)
Thursday, May 01, 2008
Posted on 10:34:35 PM | 2 Comments

Photoshop CS: ape yg kite buleh buat dgn 'gaussian blur'??

tadaaa!!!! inilah gambar asal di sebelah kiri, dan hasilnya selepas di edit di sebelah kanan..

1. mula2.. dapatkan gambar yang kite suka.. ini gambar elman yg kite ambik pada mac 2006.

2. duplicate gambar tu pada layer yang berlainan... byk cara nak duplicate.. sama ada drag icon pada layer tu ke new layer.. atau pun, cara paling senang, kat gambo pada layer tu, pilih, CTRL-A (untuk select all), pas tu tekan CTRL-C (untuk copy) pastu tekan CTRL-V (untuk paste).. akan jadi lah 2 layer macam kat bawah ni...

3. sekarang highlight kat layer atas sekali (cam gambar atas tu jugak). pastu, pegi kat menu bar tu, pilih FILTER, pilih BLUR, pilih GAUSSIAN BLUR macam gambar kat bawah ni..

4. maka akan keluarlah windows untuk gaussian blur macam kat bawah ni.. just letak Radius: 4.0 pixel

5. so, hasilnya, gambar pun akan jadi blur (macam gambar atas juga)

6. pegi kat frame layer tadikan, pilih OVERLAY (kalau tak sure, tgk gambo bawah nih)

7. dgn serta merta, gambar akan jadi cam hasil kat atas tu... huhu... pastu, suka-suka korang lah nak adjust opacitynya.. cam yang kite buat nih, kite just biar jer 100%.....

nampak cam bercahaya gitu kan? suke tak? good luck!!


Scrapbook, Tutorials, Not So I.T. | 2 Comments
 

Myke Phillip says ...
  wah, teknik simple ni berkesan.. terima kasih.

Reply | Posted on 3/12/2009 10:22:43 PM
 

m@ri@ says ...
  bagus ni..leh try buat...selalu pakai photoshop tp blur tak reti guna..huhuhu..

Reply | Posted on 3/26/2009 8:32:31 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 13 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server