HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Maxis GPRS
Thursday, March 20, 2008
Posted on 8:34:18 PM | 6 Comments

Sim card aku memang 3G. Jadi bila guna phone GPRS, aku kena down grade jadi GPRS sajo.. 5 kali aku call Maxis center baru aku dapat hantar MMS and browsing.

Call yang mula-mula tu, memang dia suruh down grade tapi dia bagi salah command. Second time call suh restart phone. Third time call suh tunggu lagi 2 jam. 4th time call suh hantar kedai mane tahu ade program dah terdelete. Pas tu aku try SIM card papa, buleh pulak aku browse, sah sah bukan phone or setting problem. Call kali kelima, baru mamat tu check database kate aku belum downgrade dan bagi command yang betul.

Semua orang yang berlainan, dan call dibuat dalam 4 hari. Sib baik aku belum berputus asa (atau ambik keputusan beli 3G phone lain.. keh keh).

So, ini untuk notes aku di masa depan. (kalau aku guna Maxis lagi laa.. hehe)

Untuk deactivate 3G, tekan *136*4# and Call.
Untuk activate GPRS (in case GPRS belum active), tekan *133# and Call.
Pas tu tunggu dalam 2 jam, activate lah GPRS tu (kes aku cuma 5 minit).
Untuk setting GPRS, tekan *100# and Call. Pilih 6 dan seterusnya...
Ape-ape hal, call 123.

Happy WAP browsing!..


Corat-Coret, Not So I.T. | 6 Comments
 

wan says ...
  tobat aku tak penaht au enahu pasal gprs 3g dan g bkaitan dgn henpun... aku ni dah ada biz punt ak mo pakai henpun... hehe.. teruk betul..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

iamja says ...
  henpon aku hanya boleh guna EDGE saje. tapi yg boleh pakai EDGE digi sajola. Aku punya simcard 3G. Tapi henpon bukan 3G jugak. Henpon hat dulu lagila.. GPRS. Nak setting plak lagila hampeh sbb dia auto setting. Tadak manual punya. So tadak command tuh, langsung takleh nak buat apa. nasib baikla aku dapat henpon HP yg hif kasi nie.. boleh la aku buat manual setting. Tapi manual setting kena pakai 3G punya walaupun sebenonya dia pakai GPRS sajo. Ntahla aku pun tak paham.. Yang aku paham, dia kuo G dan bkn E.

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  wan saje laa tu... takut kitorang kacau-kacau ikot sms.. hahahahaha!!!

ja.. henpon ni walaupun gprs sajo & tak 3g, gambo dia lagik cun dr henpon aku hat lame.. & screen lagi beso.. hahahha... errrr.. kuar G tu bukan GPRS ke? kalau 3G biase memang kuar 3G..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

Tety says ...
  hp aku lg sadis... dulu time pakai nokia elok jek kalo nk mms ke browse intenet ke... dah guna v3 nih, tiap kali nk guna mms kena setting / call cust sebis... last2 malaih aku nk bermms... tunggu mms masuk jek la... huhuhu

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  tety.. ade pulak cam tu eh.. tukar lagi laa tety.. hmm.. malam td tengok iklan samsung macam cun pulak henpon dia..

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

ifanz says ...
  Cam mana nak guna free gprs maxis s60. Plz email me. Thx.

Reply | Posted on 9/21/2008 11:33:48 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server