HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Sweet sweet sour
Thursday, August 16, 2007
Posted on 11:30:14 PM | 5 Comments

Alhamdulillah.. Dahlia dah selamat dilahirkan pada pagi Sabtu, 11 Aug 2007, 1:42 am. 2.7kg. Panjang 48cm. Kepala 31cm.

Aku nak citer the sweet sweet sour mase lahirkan Dahlia. Petang Jumaat tu, dalam pukul 2 petang, dah turun tanda. Rase gak contraction, tapi tak kerap. Tapi mase tu juga aku demam. Sebab papa keje malam, aku malas nak kacau dia, except aku cakap aku dah kehabisan baju kelawar nak mandi.

Petang tu mak datang. Pas Maghrib terus pi PMC. Malam tu Dr Zarul yang duty. Terus kena tahan. Tapi dia kate pintu rahim lom bukak sangat. Aku kene tahan sebab demam.

Dalam 9 lebih, mase tu dengan contraction, dengan sakit kepale yang teramat sangat... Memang ler beranak tu sakit. Mak duk urut kepale aku yang sakit je dengan minyak cap kapak. Ade gak aku kene injek. Tapi buat mengantuk je. Sakit menten gak. Masuk air lagi, buat rase nak kencing jek.

Aku mintak epi, sebab memang dah tak tahan sangat. Sakit kepale ngan contraction. Tapi diorang dok cek contraction tak kuat. Bukak pun dok 2cm je. Nanti cepat sangat takut affect baby. Aku kate memang dah nak besalin dah. Sabar je diorang melayan aku. Pegangkan perut aku.. Lagi-lagi cek contraction yang diorang kate tak kuat tu.. Diorang kate sebab kencing kotor, tu yang sakit sangat tu..

Pukul 11 setengah papa hantar mak & Iman balik. Tinggallah aku sorang-sorang dok layan loceng tu tiap kali sakit.. Sampai la papa datang balik. Tak lame pastu tibe2 bukak 4cm. Mase tu dah 12 lebih kot. Diorang pun panggil doc epi. Punye lah lame aku rase mase berlalu... Aku pun disorong ke labour room.. Tunggu lagi..

Memang doktor selalu lambat cam ni ke? Sib baik nurse-nurse kat situ sumer baik-baik. Dok tenangkan aku. By the time doc epi sampai, dah bukak 7cm. Entah ape doc tu explain.. aku dok layan sakit aku. Pastu doc suh aku ambik gas. Wah! Lega rase. Dalam kedudukan aku yang mengiring tu, dalam sedar tak sedar, dalam 5 kali sakit yang berturutan tu, aku terus menelentang dan baby pun keluar. Mase tu, sorang nurse je dok sambut. Sorang lagi tengah kemas-kemas barang, tekejut bile pusing, baby dah keluar, siap ngan sarung lagi.. Papa yang dok tenangkan aku pun same tekejut bile aku kate dah keluar dah.. Memang betul-betul dah keluar semua. Aku terase gas yang aku dok layan tu ditarik.. Ohhoo.. Tak boleh ke nak lagi? Dengarlah suare Dahlia merengek-rengek manja.. Dr Ratna baru je sampai mase tu. Tak sempat nak sambut.. Dan yang selanjutnya, macam biase la.. Aku tertido...

Ni dah hari ke-enam. Tapi aku rase aku macam baru bersalin 2 hari je. Aku balik hari ke-dua. Tapi sejak tu aku memang mengantuk giler. Sehari aku tido 23 jam setengah. Lagi setengah jam tu, mandi & makan. Yang lain-lain aku tido. Hatta duduk pun aku leh tido, walaupun aku baru bangun tido.

Dahlia balik hari ke-empat. Pun aku macam tu jugak. Dahlia pun aku tak hirau. Mak kate aku kena sawan. Mak mandikan aku dengan air kain telekong petang semalam. Baru aku segar sikit. Baru boleh bukak mate. Hari ni dah ok dah. Alhamdulillah... Harap terus ok.

Dahlia baik sangat. Bangun bile nak minum je. Sekarang Dahlia minum susu badan & Similac. Campur-campur. Sebab Dahlia tak puas minum susu mama. Tak cukup untuk Dahlia pun. Kesian anak mama.. Nanti mama usahakan lagi. Tapi Dahlia was doing good. Tadi check kuning dah takde. Berat dah naik 200g. Alhamdulillah..

Nota kaki: Cobaan mengupdate thru henpon. Adios. Jumpe lagi.


Corat-Coret, Kisah Saya | 5 Comments
 

elin says ...
  aghh akus eriau plk baca nih..tp mesti 1000 memori and sejuk hati tgk dahlia..

alamak kena sawan maya?? takut plak aku dgr...

hopefully ko getting better ok..

wahh rajin ko menaip pjg2 kot handphone maya

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

has says ...
  aku seriau gak baca tang kena sawan tu, nasib baik mak ko tau apa nak kena buat.
alhamdulillah selamat semua.
selamat berpantang maya.. take care

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

maya says ...
  Tq has n elin. Alhamdulillah aku dah sihat dah.. Aku pun seriau gak... Aku taip panjang2 tu berhari gak.. simpan dlm notes dulu.. Dah siap baru copy paste.. he he. tp tu la, xleh nak upload gambar. :p

Reply | Posted on 7/10/2008 12:24:05 PM
 

lyein says ...
  mcm sng je erk ko banak...pasal tak sedar pape tiba2 dahlia kuor...

cane nk tau kena sawan ke tak erk??

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

yati says ...
  laaa..aku baru baca..ko kena sawan? nasib baik la mak ko ada..
anyway..tahniah yer..dah ada sepasang...aku lak nak kena start engine balik ni..kot2 terlekat bb boy...Aminnnnnnnn

Reply | Posted on 7/10/2008 12:15:27 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 12 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server