HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Make your own digital scrapbook papers
Tuesday, August 21, 2007
Posted on 10:04:18 PM | 0 Comments

Kita boleh buat digital scrapbook paper sendiri. Paling mudah, kita add texture pada pada layer yang kita ada. Caranya, pada layer yang kita nak, click pada Filter -> Texture -> Texturizer. Tapi texture ni tak banyak pilihan.

Ataupun kita boleh guna Paper Overlay. Caranya senang je. Google "grunge paper overlay". Kena cari la mana-mana design yang berkenan dan free. Nak hat beli punye pun buleh gak.. :D

Ataupun, boleh dapatkan macam-macam jenis overlay di sini: http://www.digiscrapdepot.com/. Yang ni memang free, tapi ikut nasib lah. Kadang-kadang URL untuk download dah expired. So.. keep digging ang googling ler.. Kalau lebih rajin, dapat lebih banyak.

And above overlay from http://www.digiscrapdepot.com/ is one of the best I had so far. (I hope the link will be available forever :D) Just add the overlay picture as one of your layer. Boleh campur-campur overlay jugak. Memang nampak hidup.

Cara lain yang leceh sikit, boleh guna brushes. By the way, brushes are the best digital scrapbooking tool you can have. Salah satu contoh, boleh klik sini untuk download Grunge Photoshop Brushes dari GetBrushes.com. Biasanya datang dalam set. So, kita kene guna daya kretiviti untuk menjadikan corak yang menarik.

Untuk cara-cara menggunakan Photoshop Brushes, boleh ke sini: Using Digital Scrapbooking Brushes in Adobe from ScrapGirl.com


Scrapbook, Tutorials | 0 Comments
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 9 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server