HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

KSSR
Wednesday, January 15, 2014
Posted on 1:24:54 PM | 3 Comments

Saya dapat message ni dari WhatsApp. Rasanya elok juga kalau saya kongsikan bersama. Memandangkan anak saya first batch untuk KSSR ni, saya memang peduli hal-hal yang berkaitan.

Jom baca dulu. Nanti saya komen sikit.


Sedikit info untuk ibubapa tentang pelajaran anak-anak di masa kini...
Harap sabar membacanya kerana ianya sangat PENTING....

A) Tahun 2014 ada Penambahbaikan dari PBS yang akan bertukar kepada KSSR. Maklumat yang telah diterima seperti berikut :


  1. DSK ( dokumen standard kurikulum ) disatukan dengan DSP ( dokumen standard prestasi ). Maka terhasillah DSKP ( Dokumen Standard Kurikulum & Pentaksiran ).
  2. Penggunaan BAND ditukarkan kepada TAHAP PENGUASAAN . Lebih detail dan mudah untuk guru merekod pencapaian murid.
  3. Tiada ujian SETARA di peringkat daerah ataupun negeri.
  4. Ujian pertengahan & akhir tahun boleh dilaksanakan di sekolah masing-masing sebagai ujian sumatif utk ukur pncapaian murid.
  5. Ujian-ujian lain diperingkat sekolah seperti ujian bulanan tidak perlu dijalankan. ( terpulang pada pihak sekolah ).
  6. Guru tidak perlu fikirkan tentang EVIDENS & DESKRIPTOR kerana DSP telah dimansuhkan. Jadi, Menurut pengasas PBS, DR. Khodori, sepatutnya Deskriptor datang selepas evidens, bukan evidens datang selepas deskriptor.
  7. Paling mengujakan, guru tidak perlu lagi ONLINE untuk rekod PBS murid, hanya guna sistem OFFLINE dalam bentuk excel dan digunakan sbg rujukan guru sahaja untuk melaporkan perkembangan murid kepada ibu bapa .
  8. Tak perlu lagi fail showcase utk simpan evidens terbaik murid.

B ) Subjek Baru KSSR akan Diperkenalkan iaitu


  1. Sejarah ganti Kajian Tempatan
  2. Rekabentuk Teknologi
  3. Teknologi Maklumat dan Komunikasi

C ) 2 Bab Tambahan bagi Subjek Matematik


  1. Penambahan Bagi Bab Koordinat (Salah Satu Bab Sekolah Menengah)
  2. Penambahan Bagi Bab Nisbah Dan Kadaran (Salah Satu bab Sekolah Menengah)

Selain daripada itu,Pelajar tahun 4 dan Tingkatan 2 (2014) juga merupakan perintis pertama kepada pengenalan Soalan "Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)" seperti yang telah diwar-warkan sebelum ni. Difahamkan pada tahun 2016 40% soalan yang akan ditanya adalah berkaitan KBAT.

Format Baru Kemahiran Berfikir Aras Tinggi

Info ni sangat PENTING.

Ianya akan menjadi tanda aras awal dimana anak kita akan berada 10 tahun akan datang.

Tahukah anda Soalan UPSR dan SPM akan berbentuk Pemikiran Aras Tinggi menjelang tahun 2016.

Ianya lebih dikenali sebagai "Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) atau Higher Order Thinking Skill (HOTs)"

Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) harus diterapkan bermula sekarang. Bersediahkah anda?

Luangkan MASA 5 MINIT untuk beri peluang untuk anda faham dengan apa yang berlaku dalam dunia pendidikan kita sekarang..

-------------------------

JENIS SOALAN DALAM MATEMATIK terbahagi kepada 2. Rutin & Bukan rutin


#A# RUTIN

Aras Rendah
** Tidak memerlukan murid untuk menggunakan kemahiran berfikir pada aras tinggi.

CONTOH 1:
Maria membeli sekotak susu dengan harga RM1.55 dan sebungkus biskut dengan harga
RM1.70. Berapakah jumlah wang yang dibayar oleh Maria?


#B# BUKAN RUTIN

Aras Tinggi
1) Memerlukan tahap pemikiran pada aras tinggi.
2) Penyelesaian mungkin memerlukan lebih daripada 1 cara bagi membuat keputusan dan memilih operasi matematik.

CONTOH 2:
Maria membeli sekotak susu dengan harga RM1.55 dan sebungkus biskut dengan harga RM1.70. Dia memberikan RM4.00 kepada jurujual. Berapakah bilangan syiling yang diterima oleh Maria sekiranya jurujual itu memberikannya beberapa syiling 5 sen, 10 sen dan 20 sen? Terangkan jawapan anda.


Zaman akan datang sangat-sangat mencabar.

Semua ibu bapa, jumlah "A" bukan lagi perkara yang penting. Yang penting bagaimana anak anda mempunyai kemampuan menyelesaikan masalah. Tak lama lagi GAYA soalan ditanya untuk pelajar Tahun 1,2,3,4,5,dan 6 akan berubah sama sekali.


#1# Soalan LOTs (Lower Order Thinking Skills)

Zaman dulu Soalannya mungkin seperti dibawah :
Bundarkan 726 kepada ratus yang terdekat?
anak anda mungkin boleh faham dengan pantas..

Bagaimana pula dengan soalan seperti dibawah ini?


#2# Soalan HOTs (Higher Order Thinking Skills)

Apakah nombor yang boleh dibundarkan kepada 700?
Cuba anda fikir dan berikan jawapan dengan pantas.

Banyak jawapan bukan? timbul rasa ragu? dan perlukan berhenti untuk berfikir sekejap bukan?
Ini masih lagi dikira soalan tahap rendah.


Sebagai ibubapa..apa tindakan kita untuk membantu anak2..?

5 Ciri "Soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi" (KBAT) (Higher Order Thinking Skill-HOTs):
Yang Mempunyai Anak pada Tahun 2014 WAJIB Tahu....
Darjah 4 pada Tahun 2014 ?
Darjah 5 pada Tahun 2014 ?
Darjah 6 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 1 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 2 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 3 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 4 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 5 pada Tahun 2014 ?

Sila baca dibawah............
a) Sepertimana yang diwar-warkan tempoh hari Soalan berbentuk KBAT akan mula diajar pada sesi TAHUN 2014 ini.
b) PERSOALANYA SEJAUH MANA semua Ibubapa Sudah TAHU tentang PENAMBAHAN ini ?
c) Berikut disenaraikan 5 CIRI " HOTs "

#1# SKOP YANG LUAS :
❒ Pengetahuan Asas sebagai keperluan

#2# FAKTA :
❒Tidak Spesifik & merentasi matapelajaran

#3# BERMAKNA :
❒Boleh ditafsir dan Mencabar

#4# STIMULUS :
❒ Situasi baru
❒ Bukan lazim bagi murid
❒ Memberi maklumat secukupnya kepada pelajar

#5# RESPON MURID
❒ Kepelbagaian
❒ Boleh melibatkan lebih daripada 1 jawapan

MASIH TAK BEBERAPA FAHAM?
Lihat contoh-contoh yang disediakan

CONTOH 1 : (Soalan Biasa ~ LOTs)
Berapakan Nilai bagi 695 jika dibundarkan kepada ratus yang terhampir? .
Komen
- Jawapan Bagi soalan ini adalah 700
- Ada 1 jawapan sahaja
- Soalan juga secara terus tanpa perlu banyak berfikir

CONTOH 2 : (Soalan ARAS TINGGI ~ HOTs)
Apakah nombor yang apabila dibundarkan kepada ratus yang hampir adalah 700 ?
Komen
- Jawapan mungkin adalah : 699,672, 681 , 633 dan banyak lagi
- Yang penting pelajar tahu konsep asas "ratus terhampir"
- Jawapan boleh jadi lebih daripada 1
- membantu pelajar lebih berfikir dalam situasi sebenar setiap masalah dalam kehidupan sebenarnya ada banyak cara penyelesaian
Info terkini perubahan dlm sistem pendidikn kita..

Terima kasih kerana sudi ambil masa untuk membacanya kerana anda seorang yang HEBAT !!!

Sampaikan...

Pada pendapat saya, saya setuju dengan Soalan Aras Tinggi ni. Sebab budak pun dah bijak-bijak belaka sekarang. So inilah masanya kita kena tajamkan skill pemikiran kritis diorang. Diorang kena dilatih untuk tahu membuat keputusan. Bukan setakat hafal apa yang ada dalam buku.

Kalau ikut persekitaran kerja pun, client atau customer atau boss sekali pun tak suruh kita selesaikan masalah 5 + 5 berapa? Diorang cuma cakap, "Saya nak 10". So, macammana nak dapatkan 10 tu, pandai-pandai kitalah nak cari sumbernya, masalahnya, penyelesaiannya sebelum kita present 10 tu kepada mereka.

Kan..


Corat-Coret, Anak-anak Kita | 3 Comments
 

kuazue says ...
  Assalam.. terima kasih kongsi ya.. saya share tau...

memang secara indirect nyer.. kalau anak saya minta jawapan bagi masalah.. kami menerapkan cara pemikiran kritis... byk cara utk satu matlamat... semoga saya dan anak2 saya (2014 - tahun 3 dan tahun 1 ) boleh adapt dgn baik sistem pembelajaran terbaru ini... sangat beh.. sbb saya yakin.. mereka tak akan jadi robot dah akhir nya... wallahu'alam

Reply | Posted on 1/15/2014 2:06:41 PM
 

form 1 says ...
  terima kasih kak kongsi

Reply | Posted on 5/5/2014 8:45:25 PM
 

How does Achilles tendonitis occur? says ...
  I've been surfing online greater than 3 hours
these days, but I by no means discovered any interesting article like yours.
It's beautiful price enough for me. In my opinion, if all
site owners and bloggers made excellent content material as you did,
the net might be much more useful than ever before.

Reply | Posted on 9/3/2017 1:55:54 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 12 + 2 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server