HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 
~ The Craft Links

Tutorial, Inspirasi dan Motivasi
Wednesday, July 04, 2012
Posted on 1:34:10 PM | 4 Comments

Klik pada image bawah untuk dapatkan inspirasi. Ini adalah koleksi yang saya pinkan dari banyak sumber di internet. Happy sebab makin banyak free tutorial dengan gambar yang sangat cantik-cantik. Memang naik semangat bila menengoknya. Klik pada link-link dalam gambar-gambar tu ya untuk dapatkan tutorial.

Semoga termotivasi.
Raya dah nak dekat ni..

Eh.. eh.. puasa pun belum.

Pinterest


Made by Maya, ~ The Craft Links, Dahlia Dress | 4 Comments
 

Tiered Dress Tutorial
Friday, December 16, 2011
Posted on 1:27:57 PM | 4 Comments

Ni ada 2 tutorial terbaru tiered dress yang saya jumpa waktu cari-cari tutorial semalam. Cantik betul gambar dia dan instruction dia pun clear dan senang.


Image by Scattered Thoughts of a Crafty Mom

Ok. Yang mula-mula, pillow case style. Antara 2 ni, rasanya yang ni memang lebih mudah. Pillow case style ni memang sesuai untuk beginner, sebab tak leceh sangat nak ada butang atau zip bagai. Dan hasilnya pun cantik. Click bawah ni untuk tutorialnya.

How to Sew a Tiered Pillowcase-Style Dress



Image by Family Friendly Frugality
Comel betul lah budak nih.

Yang kedua ni, sebenarnya taklah susah sangat pun. Lebih kurang je sebenarnya, cuma lain sikit pada bahagian dada.

How To Sew A Ruffle Dress A Quick 3 Tier Ruffle Dress Tutorial For A Little Girl

Pilihlah nak yang mana. Buat dua-dua pun ok. Sebab tiered dress memang cantik. Lepas tu pulak, memang sesuai kalau ada kain lebih sikit-sikit tu, sebab boleh mix and match.

Ataupun kalau nak ikut tutorial dress untuk bahagian dada yang pernah saya buat, boleh tengok kat sini: Dress Ala Dahlia. So, bahagian skirt boleh ikut cara diorang tu. Nak buat 5 tingkat atau 8 tingkat pun boleh. (Huh! Jenuh...) Hehe..


Selamat berhujung minggu! Dan selamat menjahit. :)


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 4 Comments
 

A-line skirt tutorial
Thursday, December 01, 2011
Posted on 7:53:32 AM | 21 Comments

ok. sebab ada yang tanya pasal tutorial skirt entry yang lepas, makanya saya try google dan saya jumpa tutorial ni:

http://angrychicken.typepad.com/angry_chicken/2008/07/5-minute-skirt.html

patutlah saya boleh siap cepat. rupanya memang ada orang bagi nama 5 minutes skirt. lol. tapi saya tak boleh siap pun dalam 5 minit.

ini gambarajah saya. ada beza sikit rupa bentuk dia sebab bahagian punggung ke atas saya buat straight saja.

ok. lagi bezanya, saya buat panjang sampai ke buku lali. dan saya buat lining. takut nampak klcc bergerak time tengahari buta pulak, kan? hahaha! so, saya guna getah pinggang biasa dan buatkan lubang getah ~ caranya cuma jahitkan antara kain skirt dengan kain lining di bahagian pinggang.

kain untuk lining tu pulak, saya ikut pattern yang sama, cuma saya pendekkan sikit, kurangkan dalam 3 inchi.

lain-lain follow je tutorial tu. lebih kurang je macam yang saya buat.

senang je kan.. :)
selamat mencuba dan semoga berjaya!


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 21 Comments
 

Skirt Tutorial
Thursday, March 11, 2010
Posted on 10:16:13 PM | 21 Comments

masa kecik dulu, saya suka sangat pakai skirt. dan kebanyakan skirt saya dulu, dijahit sendiri oleh mak saya. yang paling saya ingat, skirt kembang bulat warna biru, yang mana kain dipotong bentuk bulat. sampai sekarang saya boleh terbayang macammana mak saya buat dulu. juga skirt ropol kotak-kotak warna biru. memang saya pakai sampai tak boleh pakai. masa tu, design kain kotak-kotak memang tengah glemer.

ok. kita tinggalkan dulu cerita lama. sampai masanya saya pula yang buat skirt untuk anak saya. ini antara tutorial skirt yang free yang pernah saya jumpa ni internet.

The Market Skirt

untuk yang ini, bukan saja skirt yang comel, tapi tak tahan betul tengok barisan budak-budak comel tu kan. best betul kalau boleh buat fotografi macam ni.
Tutorial Link


Circle skirt

haa.. lebih kurang macam ni lah bentuknya skirt kembang bulat yang saya cerita kat atas tu. cuma takdelah pulak mak saya letakkan talipinggang kain tu kan. dan skirt saya pulak tu tak bercorak. saya pernah buat skirt bulat macam ni, tapi cantumkan pada baju, maka jadilah dress kembang bulat, yang saya panggil merry-go-round.
Tutorial Link 1
Tutorial Link 2


Twirly Skirt Tutorial

inilah tutorial skirt yang paling glemer dan ramai orang refer rasanya. :)
ok, ini yang paling simple. boleh start dengan yang ini dulu. dan boleh juga jamu mata tengok-tengok hasil dari orang lain di flickr group. boleh dapat idea nak pakai kain corak apa juga.
Tutorial Link.


Ruffled Skirts Tutorial

ropol-ropol tu buat skirt ni nampak sangat girly. comel sangat kalau nampak budak perempuan terpusing-pusing gayakan skirt.
Tutorial Link


Layered circle skirt

yang ini agak advance. rasanya, agak letih jugak nak membuatnya... tapi sangat cantik.. sesuai untuk acara-acara penting macam birthday party diri sendiri kan?
Tutorial Link.


Boleh lah share kalau ada lagi tutorial skirt yang comel-comel. Selamat berkraf di hujung minggu!


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 21 Comments
 

feliz dress
Saturday, March 06, 2010
Posted on 9:26:28 PM | 8 Comments

picture credit to Princess Closet

first time jumpa feliz dress (baru je saya tau namanya feliz dress, sebelum ni sebut dress tingkat-tingkat je :P) yang dibuat oleh orang malaysia. mungkin ada kot orang lain buat, tapi yang ni yang first time saya nampaklah...

saya memang suka tengok dress jenis gini. memang ada rasa macam nak buat cuma takut tak terpakai jer.. sebab terasa cam bangsawan pulak. hahhaa.. rugi tau kalau tak pakai sebab nak buat perlukan kesabaran yang tinggi. yer lah.. buat dress 2 tingkat pun dah sesak nafas.. ini pulak bertingkat-tingkat.. :D

salute to kak azida. tabik spring!


kalau nak jamu mata tengok feliz dress orang lain, boleh klik sini: flickr.com ;)


Made by Maya, ~ The Craft Links, Review | 8 Comments
 

please, i love shopping!
Friday, February 12, 2010
Posted on 8:31:35 AM | 30 Comments

ok. kain-kain ni kan cantik-cantik belaka. makin dipandang makin cantik. nak buat macammana, hati dah suka. biarlah b* yang nafas-nafas ikan tu dah sampai hujung pun. asalkan kain-kain ni dapat saya miliki di hari ni.

saya tak pandai nak ingat nama-nama kain dan designernya sekali sebenarnya. maka saya rasa, elok juga kiranya saya buatkan mini kamus di sini. supaya senang saya jawabkan kepada kawan-kawan yang bertanya nanti (kalau ada - padahal untuk rujukan saya sendiri yang sangat pelupa).

a) Designer: Michael Miller
Collection: Animal Prints
Print Name: Giraffe Garden
b) Designer: Michael Miller
Collection: Ta Dot
Print Name: Ta Dot in Raspberry
c) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Blossom Garden in Summer
d) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Leaf Path in Summer

f) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Blossom Garden in Red
g) Designer: Michael Miller
Collection: Sweets
Print Name: Ice Cream Dot in Chocolate
h) Designer: Michael Miller
Collection: Sweets
Print Name: Yummy in Multi
i) Designer: Carolyn Gavin
Collection: Wild Thyme
Print Name: Birds and Seed Heads

yang plain berwarna-warni ni namanya Kona Cotton (kelakar pulak lah nama dia.. nak gelak jap, kakaka!) pun akan banyak juga gunanya. senang dah ada depan mata bila saya mahukan nanti, bila idea tiba-tiba datang kononnya, bila tiba-tiba semangat lah kononya. harap-harap. sebab selalu saya jadi malas sebab tak jumpa kain cotton plain yang sedap dipakai untuk dipadankan dengan kain corak yang saya ada. sekarang saya dah jumpa. lalalaaa...

semua fabric di atas adalah 100% cotton dan dibeli dari lovemelots yang akan digunakan setiap inchi. (ya. kerana harganya. dan saya akan berfikir beratus-ratus kali dulu sebelum memotong) dan saya belajar pasal fabrik dari dia lah. ;) ada lagi 5 fabrics dalam perjalanan. padahal yang dulu pun belum diusik. gila kan?


Made by Maya, Stash, ~ The Craft Links | 30 Comments
 

DIY Felt Creation
Thursday, September 24, 2009
Posted on 11:24:20 PM | 4 Comments

DIY Felt Creation
http://diyfeltcreation.blogspot.com/

where they share their love...


Made by Maya, ~ The Craft Links, Felt Creation | 4 Comments
 

DIY Bag Lover
Sunday, September 06, 2009
Posted on 12:13:01 PM | 7 Comments

DIY Bag Lover

http://diybaglover.blogspot.com/

Suka dengan hasil usaha dia. Banyak betul link bag DIY yang dikumpulkan kat situ. Macam-macam dan cantik-cantik. Tinggal klik pada gambar, taraaaa... tahulah kita macammana nak buat..

Very inspiring..


Made by Maya, ~ The Craft Links, Bag | 7 Comments
 

yang buat saya jeles
Monday, August 17, 2009
Posted on 4:50:35 PM | 10 Comments

cewah.. tajuk cam yo-yo-oh kan..

ok ini senarai blog dari seluruh dunia (huhu.. pengsan nak jelajah seluruh dunia). oklah.. sikit saja dari seluruh dunia yang ada pada google reader saya.


  1. cocoricooo ~ thailand

    tengok saja cara dia ambil gambar. sangat kreatif. bahkan tempat dia buat craft pun buat saya sangat jeles. kraft nya sangat cantik-cantik, dijual di etsy. murah pulak tu kalau dibanding dengan harga orang putih. hantar barang ke pejabat pos naik moto.. uih.. nampak sangat romantik. padahal takde couple pun.. tetiba perasan romantik.

    tapi saya tak tahu kenapa diorang ni dah tak update blog lagi. last is on last march.


  2. cocomomo ~ indonesia

    tak tahu kenapa diorang ni suka letak nama start dengan coco... mungkin sebab kita negara asia tenggara ni, kulit sedikit koko, berbanding dengan orang putih. haha.. mandai..

    ini pun sama. gambar-gambarnya buatkan saya sangat jeles. presentation dia untuk barang-barang craft dia sangat mengagumkan jiwa dan raga. simple and sweet. akan saya jadikan panduan.


  3. misako mimoko ~ barcelona

    tengok ade ko jugak kat hujung. mungkin saya kena letak something ko jugak untuk jadi macam diorang. komai mungkin. konaz mesti suka idea ni. kalau nak glemer sikit mungkin jadi cocomaya. haha.. buat lawak sendiri pastu gelak sendiri. :P

    kraf memang dah cantik. tambah lagi gambar-gambar diambik pun cantik. makin bertambah-tambah cantik lah kan. orang kalau dah kreatif, memang macam-macam agaknya ada dalam kepala diorang kan.


persamaan yang ada pada diorang ialah diorang buat craft yang comel-comel. tak semestinya kerap. yang penting presentation sangat menawan hati.

oklah 3 dulu. lain kali saya sambung lagi.


Made by Maya, ~ The Craft Links, Review | 10 Comments
 

Newbie
Sunday, July 19, 2009
Posted on 1:48:31 PM | 11 Comments

saya minat nak menjahit tapi tak tau nak start kat mana.

start dari yang simple dan yang kita minat nak buat. buat yang kita minat tu untuk motivasi diri kita. bila kita minat, kita akan usaha sungguh-sungguh. start dari yang simple tu supaya apa yang kita nak buat tu biar senang nak jadi. bila dah jdi, kita akan teruja nak buat lagi.

contohnya, buat twirly skirt macam ni dulu. atau pun kalau suka boleh buat tiered skirt ni juga dulu. untuk dress atau top pula boleh ikut tutorial pillowcase dress ni.

ok.. ada beberapa tutorial pillowdress yang simple-simple:
by freshlypicked
by twinfibers

walaupun nampak simple, tapi banyak yang kita boleh belajar dari situ sebenarnya.

klik sini untuk gaun pertama yang saya buat. tak cantik, tak kemas dan banyak salah juga. c",)

jadi, jangan risau. there's a first time for everything..

gud luck!


Made by Maya, FAQs, ~ The Craft Links | 11 Comments
 

{ Older Post }

Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2018. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server